Начало Хуманитарни дисциплини

Хуманитарни дисциплини
Ученици обновяват кабинет по история ПДФ Печат Е-мейл

1 кабинет по историяjСъс собствен труд и със средства, събрани от спонсори, ученици на СУ "Вичо Грънчаров" обновяват кабинета по история. Момчета и момичета от различни класове, някои вече завършили училището направиха истинска строителна бригада и използваха ваканцията да работят по проектирания от самите тях кабинет.

Идеята се родила, докато част от младежите участваха в семинар по проект "€žНаучи се да даряваш" в столицата. Вдъхновени от мисълта, че не е достатъчно само да искаш, но трябва и нещо да дадеш, те решават сами да превърнат кабинета по история в място красиво и възпитаващо в патриотичен дух.

"Подходихме съвсем професионално. Първо разработихме проект и го представихме на директора Нели Атанасова. След нейната подкрепа, заедно с историчката Росица Петрова и преподавателката по испански Здравка Христова буквално запретнахме ръкави и се хванахме на работа. Написахме много писма до всевъзможни фирми с молба за подкрепа и получихме отклик от няколко места. "САГА 2000"€, "Купро 94"€, "€žУниверса눓 Иван Узунов€ дари боя, латекс, плоскости и други материали. " -Младежите пък показали истински умения на майстори. Сами шпакловаха и боядисаха стените, изциклиха ламперията, боядисаха масите, смениха подиума и освежиха цветните пана. Две вече завършили училището момичета - Диляна Димитрова и Валентина Спасова, пък са се заеха с най-атрактивната част от обновяването - изрисуване на цялата северна стена. Фреската е на историческа тематика. Какво по-логично в часовете по история над главите на децата от Горна Оряховица да се извисява крепостта Ряховец. Двете момичета работят усилено, въпреки че междувременно са заети с кандидатстудентски изпити. На 15 септември стаята трябва да посрещне новите ученици в пълния си блясък. Междувременно младите ентусиасти търсят начин да продължат с освежаване на мебелировката и оборудването и биха се радвали на всяка подкрепа.

продължава>
 
Литературен конкурс на тема: „По стъпките на Вичо Грънчаров”. ПДФ Печат Е-мейл

Literaturen konkursВъв връзка с патронния празник на СУ "Вичо Грънчаров"€ се обявява литературен конкурс на тема: "€žПо стъпките на Вичо Грънчаров"€. Могат да участват бивши и настоящи ученици на училището със стихотворение, разказ или есе. Изборът на подтема и заглавие е свободен.

Целта на конкурса е изява на таланти в областта на словото.

Изразяване на признателност и почит към личността на Вичо Грънчаров.

Attachments:
Download this file (Училищен ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС.pdf)Регламент306 Kb21.03.2017 14:31
 
СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИСТОРИЯ „ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ” ПДФ Печат Е-мейл

1 състезание по историяШестокласници от СУ "€žВичо Грънчаров" организираха и проведоха състезание по история- "За свободна България"€.Присъстваха г-жа Николинка Попйорданова -директор на СУ "€žВичо Грънчаров"€, г-жа Нели Атанасова - заместник-директор, учители и ученици от СУ"€žВичо Грънчаров"€,

Състезанието протече в четири кръга. В първи кръг отборите демонстрираха своите знания по история и уменията си в областта на компютърните технологии с предварително подготвени презентации за исторически личности.

Във втори кръг участниците отговаряха на тестови въпроси, свързани с личности и събития от борбите за национално освобождение и обединение. Третият кръг премина много емоционално. Целта на задачата беше да се подреди пъзел на историческа картина. Не по-малко емоции предизвика и решаването на кръстословицата в четвърти кръг.

След оспорвана надпревара победител в състезанието стана отборът на VІ б клас. На второ място се класира VІ в, а трето място зае отборът на VІ а клас.

Освен участниците, в състезанието се включи и публиката. Всички участници освен грамоти за страхотното си представяне , получиха от г-жа Попйорданова и своите атрактивни и сладки медали.

Благодарим на всички участници и им пожелаваме много успехи.

 
Пореден успех на младите ни лингвисти! ПДФ Печат Е-мейл

1ruski ezikНа 15.11.2016 г. се проведе ежегодното издание на Международното лингвистично състезание "Русский медвежонок".Петимата наши участници се представиха много успешно.В категорията "Малък задграничен регион" завоювахме 2 първи места - в младша възрастова група първо място зае Виктория Диксокова от 4"б" клас,а в групата на гимназистите - Андрея Йорданова от 10"а"клас. На второ място е Йоанна Мутафчиева,на трето - Маринела Славова и на четвърто - Християн Хинков - всички от 10"а"клас.И петимата получиха Сертификат от организаторите от Руската Федерация и похвала за усърдната работа по лингвистичните задачи.

Пожелаваме им по-нататъшни успехи в овладяването на чуждите езици!

 
Литературно четене в условията на възстановена коледна традиция ПДФ Печат Е-мейл


2 lit klub
Учениците от литературен клуб "Калиопа"и техните учители по български език и литература се потопиха в атмосферата на Бъдни вечер и Коледа. Децата възпроизведоха традиционни обреди и обичаи. Представиха разнообразни творби в духа на Коледа.Част от тези творби са лично творчество, с което учениците са участвали в литературни конкурси.

Силни емоции предизвика тегленето на късмети с благопожелания за здраве, късмет и благоденствие през Новата година.

Учениците се бяха постарали да подготвят и бъднивечерска трапеза с традиционни ястия, характерни за празника.

Гости на литературното четене бяха третокласници , които рецитираха любими коледни стихотворения и пяха коледни песни.

Освен че създаде коледно настроение, литературната среща на клуб "€žКалиопа"показа, че коледните традиции са съхранени и присъстват неизменно в бита и в празничния календар на съвременния българин.

 


Страница 3 от 8