Начало Хуманитарни дисциплини

Хуманитарни дисциплини
Йоана с ІІ награда на националния конкурс за есе на тема „Свободата на реда и редът на свободата”. ПДФ Печат Е-мейл
На националния конкурс за есе на тема „Свободата на реда и редът на свободата”, организиран от младежкото НДСВ - Втора награда – фотоапарат, спечели Йоана Стоянова, XI клас, от СОУ „Вичо Грънчаров”.Оказа се, абсолютно подходяща награда предвид влечението на момичето към този тип изкуство. Мечтата на Йоана е да следва журналистика. Знам какво мога, казва Йоана, която се отличава със собствено становище за всичко. За нея учителите й са убедени, че притежава нетипична за възрастта си философска мисъл. За Великотърновска област са участвали над 20 младежи със свои творби. Само три от тях са отличени и те са на младежи от Горна Оряховица. Официалното награждаване в присъствието на родители и учители на децата бе на 26.05.2010г. Първа награда - пътуване до Брюксел, спечели Виктор Лясков, XII клас. Трета награда - МР3 плейър, получи Симона Новакова от горнооряховското село Първомайци.  Националният конкурс за есе на младежкото НДСВ бе подкрепен и от евродепутатите Антония Първанова и Станимир Илчев. Той бе инициатива по повод 5 години от подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз на 25 април 2005 г
 
Резултати от четвъртия национален литературен конкурс „ Огънят на Орфей ” 2010г. ПДФ Печат Е-мейл

 

В навечерието на 24 май бяха обявени резултатите от четвъртия национален литературен конкурс „ Огънят на Орфей ” 2010.

Ученичката от VI А клас Антония Няголова получава поощрителна награда за приказката „ Роза и иглика , или черните цветя ”.

В конкурса са взели участие 345 деца и младежи от 7 до 25 години, разделени в две групи – до 14 и до 25 години.

Журито, съставено от пловдивски поети и писатели е било силно вдъхновено от представянето на младите таланти и е изразило удовлетворение от голямото количество участници, както и от отличното качество на конкурса през 2010 година в гр.Пловдив.

Успехът на ученичката от СОУ „ Вичо Грънчаров ” е значителен, защото голяма част от наградените, участват в литературни клубове.

Антония Няголова, заедно със съученичките си Александра Тодорова и Стефани Димитрова се представиха отлично и на областния кръг на олимпиадата по български език и литература.

Честито Тони!

 
Да запазим спомена за миналото. ПДФ Печат Е-мейл

1Gamoti_IstoriaS4037718В 2010 година се навършват 65 години от края на Втората световна война- война, която променя съдбата на много хора. Участието на България е превратно, с големи последици.

Ветераните от войната пазят спомена за тези съдбоносни събития. Всеки с личната си съдба отразява големия сблъсък на идеологии и политика. Същевременно те със своите разкази показват как войната променя личната съдба на обикновения човек.

Ученичките от 11 клас Славена Койчева, Йоана Стоянова и Ивелина Райкова проявиха голям интерес към личната съдба на трима ветерани от Горна Оряховица. Направените интервюта с тях показват отношението им към историческите събития, патриотичния дух и историческото им мислене.

В Националния конкурс за ученическо творчество на тема „Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война” бяха наградени от областния съюз на ветераните от войните и областния управител на област В.Търново с грамоти и предметни награди.Ръководител на разработките е г-жа Н.Попйорданова, която за своята методическа работа бе наградена с грамота и плакет .

 
Книгата „Земята на мечтите” на Любослава Христова ученичка в осми клас - сбъдването на една мечта! ПДФ Печат Е-мейл

 knigaP5039318В СОУ „Вичо Грънчаров” в Актовата зала на 3 май 2010г. от 14.30ч. се състоя  представянето на книгата „Земята на мечтите” от  младата авторка Любослава Христова  - ученичка в осми клас.

Тази книга ще ви потопи в един нов, по-различен свят, изпълнен с много приключения, смели битки, красота, романтика и безкрайни мечти. В нея всеки ще намери нещо за себе си. За най-малките – вълшебните същества и животни, за по-големите момичета – първите трепети на любовта, за момчетата – смели битки и хитри злодеи. А за най-възрастните – шанс да преоткрият детето в себе си. И понеже човек вярва най-вече на очите си, най-неоспоримото доказателство за тези думи е случващото се в този момент – сбъдването на една мечта!

Мечтите се сбъдват, стига да вярваме в тях и да се потрудим за постигането им. Но не трябва да се взираме в миналото или да отправяме взор в бъдещето, в търсене на тях. Нека живеем тук и сега!KnogaP5039331

 
Ученички от СОУ”Вичо Грънчаров” класирани в национален конкурс по история ПДФ Печат Е-мейл

 

65_2SV-konferencijaПрез 2010 г. се навършват 65 години от края на Втората световна война. За отбелязване на годишнината със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Съюзът на ветераните от войните в България и Националният инициативен комитет, организираха Национален конкурс за ученическо творчество на тема: „Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война”

Ивелина Райкова, Йоана Стоянова и Силвена Койчева  с ръководител Николинка Попйорданова успешно преминаха областното ниво на Националния конкурс по повод 65 години от победата над хитлерофашизма и  участваха и в общинската конференцията. Техните разработки, представени под форма на интервю със заслужили участници във войната, илюстрираха приноса на българския народ в бойните действия и отношението на младото поколение към значимостта на историческия  принос на българските бойци. За  активното участие на младите ученици Горнооряховския съюз на ветераните от войната им благодари сърдечно.
 


Страница 5 от 6