Начало Хуманитарни дисциплини

Хуманитарни дисциплини
По стъпките на І и ІV българска армия ПДФ Печат Е-мейл
1Makedonia-S5000131Посещение в Сърбия и Македония - По стъпките на І и ІV българска армия е наградата на Йоана Стоянова, Славена Койчева, Ивелина Райкова, водени ог г-жа Попйорданова. Националният съюз на ветераните отличи момичетата за отличната им проучвателска работа и есета във връзка с "65 години от края на ІІ-та световна вийна"
 
Български език и литература след 7-и клас за кандидатстване в профилирани гимназии и паралелки ПДФ Печат Е-мейл
Днес се проведе изпитът по български език и литература след 7-и клас за кандидатстване в профилирани гимназии и паралелки. Изтеглен бе Вариант 1 на изпита. Учениците трябваше да направят и преразказ от името на Вида на разказа "Вида" на Иван Джуренов.За първи път тази година изпитът е разделен на два модула - националното външно оценяване и допълнителни въпроси и задачи за кандидатстване в гимназиите. Първият вид задачи е с четири възможни отговора, от които само един е верен. Вторият вид задачи са със свободен отговор. Допълнителният модул включва преразказ на неизучаван текст с конкретна дидактическа задача. Максималният брой точки на изпита е 100. Отлично справяне на теста за външно оценяване носи 65 точки, а втората част ще носи максимум 35 точки
верните отговори и самите тестове са тук:
 
Йоана с ІІ награда на националния конкурс за есе на тема „Свободата на реда и редът на свободата”. ПДФ Печат Е-мейл
На националния конкурс за есе на тема „Свободата на реда и редът на свободата”, организиран от младежкото НДСВ - Втора награда – фотоапарат, спечели Йоана Стоянова, XI клас, от СОУ „Вичо Грънчаров”.Оказа се, абсолютно подходяща награда предвид влечението на момичето към този тип изкуство. Мечтата на Йоана е да следва журналистика. Знам какво мога, казва Йоана, която се отличава със собствено становище за всичко. За нея учителите й са убедени, че притежава нетипична за възрастта си философска мисъл. За Великотърновска област са участвали над 20 младежи със свои творби. Само три от тях са отличени и те са на младежи от Горна Оряховица. Официалното награждаване в присъствието на родители и учители на децата бе на 26.05.2010г. Първа награда - пътуване до Брюксел, спечели Виктор Лясков, XII клас. Трета награда - МР3 плейър, получи Симона Новакова от горнооряховското село Първомайци.  Националният конкурс за есе на младежкото НДСВ бе подкрепен и от евродепутатите Антония Първанова и Станимир Илчев. Той бе инициатива по повод 5 години от подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз на 25 април 2005 г
 
Резултати от четвъртия национален литературен конкурс „ Огънят на Орфей ” 2010г. ПДФ Печат Е-мейл

 

В навечерието на 24 май бяха обявени резултатите от четвъртия национален литературен конкурс „ Огънят на Орфей ” 2010.

Ученичката от VI А клас Антония Няголова получава поощрителна награда за приказката „ Роза и иглика , или черните цветя ”.

В конкурса са взели участие 345 деца и младежи от 7 до 25 години, разделени в две групи – до 14 и до 25 години.

Журито, съставено от пловдивски поети и писатели е било силно вдъхновено от представянето на младите таланти и е изразило удовлетворение от голямото количество участници, както и от отличното качество на конкурса през 2010 година в гр.Пловдив.

Успехът на ученичката от СОУ „ Вичо Грънчаров ” е значителен, защото голяма част от наградените, участват в литературни клубове.

Антония Няголова, заедно със съученичките си Александра Тодорова и Стефани Димитрова се представиха отлично и на областния кръг на олимпиадата по български език и литература.

Честито Тони!

 
Да запазим спомена за миналото. ПДФ Печат Е-мейл

1Gamoti_IstoriaS4037718В 2010 година се навършват 65 години от края на Втората световна война- война, която променя съдбата на много хора. Участието на България е превратно, с големи последици.

Ветераните от войната пазят спомена за тези съдбоносни събития. Всеки с личната си съдба отразява големия сблъсък на идеологии и политика. Същевременно те със своите разкази показват как войната променя личната съдба на обикновения човек.

Ученичките от 11 клас Славена Койчева, Йоана Стоянова и Ивелина Райкова проявиха голям интерес към личната съдба на трима ветерани от Горна Оряховица. Направените интервюта с тях показват отношението им към историческите събития, патриотичния дух и историческото им мислене.

В Националния конкурс за ученическо творчество на тема „Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война” бяха наградени от областния съюз на ветераните от войните и областния управител на област В.Търново с грамоти и предметни награди.Ръководител на разработките е г-жа Н.Попйорданова, която за своята методическа работа бе наградена с грамота и плакет .

 


Страница 6 от 8