Начало Хуманитарни дисциплини

Хуманитарни дисциплини
Да запазим спомена за миналото. ПДФ Печат Е-мейл

1Gamoti_IstoriaS4037718В 2010 година се навършват 65 години от края на Втората световна война- война, която променя съдбата на много хора. Участието на България е превратно, с големи последици.

Ветераните от войната пазят спомена за тези съдбоносни събития. Всеки с личната си съдба отразява големия сблъсък на идеологии и политика. Същевременно те със своите разкази показват как войната променя личната съдба на обикновения човек.

Ученичките от 11 клас Славена Койчева, Йоана Стоянова и Ивелина Райкова проявиха голям интерес към личната съдба на трима ветерани от Горна Оряховица. Направените интервюта с тях показват отношението им към историческите събития, патриотичния дух и историческото им мислене.

В Националния конкурс за ученическо творчество на тема „Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война” бяха наградени от областния съюз на ветераните от войните и областния управител на област В.Търново с грамоти и предметни награди.Ръководител на разработките е г-жа Н.Попйорданова, която за своята методическа работа бе наградена с грамота и плакет .

 
Книгата „Земята на мечтите” на Любослава Христова ученичка в осми клас - сбъдването на една мечта! ПДФ Печат Е-мейл

 knigaP5039318В СОУ „Вичо Грънчаров” в Актовата зала на 3 май 2010г. от 14.30ч. се състоя  представянето на книгата „Земята на мечтите” от  младата авторка Любослава Христова  - ученичка в осми клас.

Тази книга ще ви потопи в един нов, по-различен свят, изпълнен с много приключения, смели битки, красота, романтика и безкрайни мечти. В нея всеки ще намери нещо за себе си. За най-малките – вълшебните същества и животни, за по-големите момичета – първите трепети на любовта, за момчетата – смели битки и хитри злодеи. А за най-възрастните – шанс да преоткрият детето в себе си. И понеже човек вярва най-вече на очите си, най-неоспоримото доказателство за тези думи е случващото се в този момент – сбъдването на една мечта!

Мечтите се сбъдват, стига да вярваме в тях и да се потрудим за постигането им. Но не трябва да се взираме в миналото или да отправяме взор в бъдещето, в търсене на тях. Нека живеем тук и сега!KnogaP5039331

 
Ученички от СОУ”Вичо Грънчаров” класирани в национален конкурс по история ПДФ Печат Е-мейл

 

65_2SV-konferencijaПрез 2010 г. се навършват 65 години от края на Втората световна война. За отбелязване на годишнината със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Съюзът на ветераните от войните в България и Националният инициативен комитет, организираха Национален конкурс за ученическо творчество на тема: „Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война”

Ивелина Райкова, Йоана Стоянова и Силвена Койчева  с ръководител Николинка Попйорданова успешно преминаха областното ниво на Националния конкурс по повод 65 години от победата над хитлерофашизма и  участваха и в общинската конференцията. Техните разработки, представени под форма на интервю със заслужили участници във войната, илюстрираха приноса на българския народ в бойните действия и отношението на младото поколение към значимостта на историческия  принос на българските бойци. За  активното участие на младите ученици Горнооряховския съюз на ветераните от войната им благодари сърдечно.
 
Националната кампания „Бъди грамотен”. ПДФ Печат Е-мейл

 

СОУ ”Вичо Грънчаров” домакинства състезание за правилно писане .

 

 

Състезанието е свързано с Националната кампания „Бъди грамотен”. През декември месец училището организира седмица под надслов „Бъди грамотен”. 61 деца от СОУ „Вичо Грънчаров” участваха в първото за област Велико Търново състезание от кампанията „Бъди грамотен”. Тя е със състезателен, но доброволен за участие характер, а на 18 януари 2010г., се проведе поредният етап от състезанието. Учениците решават тест, съобразен с тяхната възраст, а най-добрите получават отличия. В Горна Оряховица участват ученици от три групи- 6 клас, 8 клас, 9-12 клас.

продължава>
 
Изяви на ученици: ПДФ Печат Е-мейл

Изявени ученици на г-жа Радка Евтимова

1. Любослава Крумова Христова – отличен 5.75 на областния кръг на олимпиадата по Бълг.език и литература през м.март 2009 г.;
2. Юлия Николаева Недкова, Боряна Маринова Тодорова и Любослава Крумова Христова – отлично представяне на Национално състезание по Бълг.език и литература за VII клас – Общински кръг през м.февруари 2009 г.;
3. Боряна Маринова Тодорова – много добро представяне на Национално състезание по Бълг.език и литература за VII клас – Областен кръг през м.март 2009 г.

 


Страница 7 от 8