Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
ФЕРМЕРСКА КОШНИЦА ПДФ Печат Е-мейл

2 12 кошницаСРЕДНО УЧИЛИЩЕ €ž"ВИЧО ГРЪНЧАРОВ" ГРАД ГОРНА ОРЯХОВИЦА СПЕЧЕЛИ ФЕРМЕРСКА КОШНИЦА ОТ ИНИЦИАТИВАТА ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА В КАТЕГОРИЯ "УЧИЛИЩНИ МОСТОВЕ"

Седмицата Достъп до добра храна от Фондация "Българска месна традиция". Тази година бе под патрон2 12 nажа на Десислава Танева -министър на земеделието, храните и горите и с подкрепата на УНИЦЕФ България. Инициативата е насочена към развитие на хранителната грамотност на децата и учениците, тяхното познание за здравословна храна, как да четат етикетите върху хранителните продукти за устойчиво потребление.

Кошницата е награда за провеждането на"€žнай-сладък урок"в III "а" клас от Ивана Христова - ученичка от ПГТ "Д-р Васил Берон" - Велико Търново по покана на своята първа учителка Татяна Георгиева.

По време на Националната седмица на достъпа до добра храна '2019 в училището бяха организирани различни прояви. Инициативите бяха интересни и вдъхновяващи за учениците.

 
Седмица на „ДОСТЪП ДО ДОБРАТА ХРАНA“ 2019 г. във вторите класове на СУ “Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

1 hranene nВ търсене на информация за добрата храна второкласниците от СУ "Вичо Грънчаров" с класни ръководители Анка Йовчева и Ваня Недкова посетиха кабинета по химия. Госпожа Василка Стоянова, преподавател по химия и опазване на околната среда, запозна децата със свойствата на водата, необходима на организма и участваща в процеса на хранене. Учениците научиха интересни факти за жизнено необходима течност, която се съдържа в чая, млякото и прясно изцедените сокове. Като истински магьосници те участваха в превръщането на водата в сок, мляко и обратно във вода. Припомниха си, че за да бъдат здрави, трябва да поддържат добра хигиена на хранене. Упражниха и начина на почистване на зъбките върху макет с огромна четка.

Следващата стъпка в търсенето на информация за добрата храна бе срещата разговор с медицинското лице в нашето училище Жанета Кулова-Николаева на тема "Здравословното хранене - ключ към доброто здраве и успех в училище". Това е поредната инициатива след "€žСедмицата на действие за природата и мира" (21 -25 септември), в която учениците дискутираха по добре позната, но много актуална тема - "Здраве и добруване на всички във всички възрасти".

11 himia n 1Второкласниците надградиха знанията си по темата чрез забавни образователни книжки, осигурени от РЗИ - Велико Търново по програма "Здрави деца в здрави семейства". В тях са отбелязани 12 важни правила за здравословен начин на живот. Учениците попълниха тест с избираеми отговори за оценка на избора по отношение на начина си на живот. Очакваме с нетърпение резултатите!

Благодарим на госпожа Василка Стоянова и на медицинската сестра Жанета Кулова-Николаева!

Нашето пътешествие в света на науката продължава с госпожа Евдокия Карагеоргиева в кабинета по география!

 
Обучение в движение ПДФ Печат Е-мейл

Чудесният октомврийски есенен ден отведе ученици от II "А", III "А" , III "Б"и III"В" клас и техните Gabrovo 6576 nкласни ръководители на екскурзия до гр. Габрово и околността.

В събота децата се забавляваха в Дома на хумора и сатирата, посмяха се на шегите за скъперничеството на габровци и участваха в активности по опазване на околната среда. Посетиха първия по рода си в България музей на открито - АЕК "Етъра", където се включиха във възстановка на българския бит, култура и занаятчийство и научиха много интересни факти за живота на хората в миналото. На занаятчийската улица наблюдаваха работата на майсторите - ножари, грънчари, дърводелци, кожари, хлопкари, бакърджии, кожухари и опитаха от сладките лакомства в шекерджийницата.

Деца и учители се потопиха в атмосферата на българския фолклор на провеждащия се Детски фолклорен фестивал.

Следващият обект по маршрута бе красивият Соколският манастир. Разположен в местността Соколова пещера, манастирът очарова децата с красиво изписаната църква и един от шедьоврите на майстор Колю Фичето - Соколската чешма в двора.

Пъстрите багри привлякоха учениците за игри на обширната поляна, а най-малките събраха красиви есенни листа, с които ще работят в часовете по изобразително изкуство и технологии и предприемачество.

Последна спирка в наситения с емоции ден беше Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил". Тук учениците научиха за ролятана манастира по време на Априлското въстание и битката на четата на поп Харитон. Порадваха се на животните в зоокъта и заредени с много емоции се върнаха вкъщи.

А следващата екскурзия вече е планирана. Къде ще ги отведе...???

 
ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО ПДФ Печат Е-мейл

14 10 code week sertifikat 1В периода 5-10 октомври училищата във всички европейски страни отбелязват важността на изучаването програмирането и развитието на творческото мислене . Инициативата "Европейска седмица на програмирането" има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност по забавен и развлекателен начин. СУ "€žВичо Грънчаров"€ се включи в събитието и регистрира девет проведени събития. Посланиците на EU Code Week за България одобриха всичките активности. Средно училище "€žВичо Грънчаров" получи сертификат за принос за успеха на Европейска седмица на програмирането за проведените обучения Bootcamp и Киберскаути. Бъдещите малки програмисти от І "а" -“ класен ръководител Кремена Витанова, І"б" - класен ръководител Даниела Велчева, ІІ"а" - класен ръководител Ваня Недкова, ІІ"б" - класен ръководител Анка Йовчева, ІV"а" -€“ класен ръководител Зарка Гайдарова и ІV"б" - класен ръководител Славка Иванова са сертифицирани за активен принос за реализирани дейности, в които се запознаха и работиха с интерактивeн софтуерза занимателно обучение по математика.

Поздравления на всички, които активно се включиха в инициативата!

 
„Месец на кариерното ориентиране“ в първи клас ПДФ Печат Е-мейл

1 parvi klasКампанията "Месец на кариерното ориентиране" под мотото "Избирам моето бъдеще!"€ се организира от Регионалното управление на образованието, Центъра за кариерно развитие и община Велико Търново. Участие в инициативата, която се проведе през месеците април и май, взеха първокласниците с класен ръководител Ваня Недкова.

За да накараме детето съзнателно да направи избор в живота на възрастните, трябва да се запознае с максимален брой професии, като се започне с тези от заобикалящата го среда.

Г-н Енчев, г-жа Енчева, г-н Димитров, г-жа Димитрова, г-н Михнев и г-н Попов, родители на ученици от класа, по атрактивен и забавен начин представиха своите професии чрез презентации и забавни игри, комбинирани с беседи. Така учениците се запознаха със спецификата на професията БАНКЕР, ПРЕВОДАЧ, АВТОМОНТЬОР, МАШИНЕН ИНЖЕНЕР, ЕКСКУРЗОВОД.

1 klas2В месеца на кариерното ориентиране чествахме 140-ия рожден ден на Търновската конституция. Г-жа Енчева представи пред учениците презентация по темата и им подари материали, с които те сглобиха книжки за Търновската конституция. В същия ден посетиха сградата на районен съд Горна Оряховица. В "Световната седмицата на парите" през месец март, класът гостува на Банка РАЙФАЙЗЕНБАНК в град Горна Оряховица.

Чрез посещение на реално работно място учениците се докоснаха истински до професията на банкера, съдията, прокурора, съдебния секретар, съдебната охрана, видяха работното им облекло, устройствата и инструментите, с които работят.

Благодарим на всички родители, които споделиха своя опит с първокласниците, за да могат те да придобият знания за различни професии и да разберат връзката учене "умения" труд!

 


Страница 1 от 21