Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Празникът на Баба Марта ПДФ Печат Е-мейл

2-baba marta Броени дни преди посрещането на Баба Марта учениците от ІV“в“ клас с  класен ръководител Даниела Велчева, с настроение и ентусиазъм преобразиха в бяла и червена премяна дръвчето в градинката на входа на училището, като го  украсиха с ръчно изработени мартеници и бели и червени конци.

 Раховчетата използваха последния за седмицата учебен ден, преди почивните за 3-ти март, за да създадат добро настроение на себе си, на съученици и съграждани   и  най-вече да спазят стародавната българска традиция. 

1-03-baba martaПожеланията им са закиченото с мартеници дърво да донесе здраве, щастие и любов в домовете на семействата им и всички горнооряховчани.

Празникът на Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. Всички с нетърпение очакват Баба Марта, а в аванс си пожелаха много здраве, щастие, късмет.

http://regnews.net/bg/uchenitsi-ot-vicho-grancharov-prevarnaha-dravche-v-martenitsa/#.VPH3lvmsWn4

 
„Ключът към музиката“. ПДФ Печат Е-мейл

muzikaЗа трета поредна година се проведе националното състезание по музика „Ключът към музиката“.То дава възможност на учениците да демонстрират знания и умения, придобити в началния етап на основната образователна степен, както и в първия клас на средната образователна степен (IV, V и VI клас).

 „Ключът към музиката“ съдейства за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание по музика в задължителната подготовка и създава условия за изява на всички, които участват в конкурентна среда. Оценяваните компетентности на учениците са компетентностите, базирани в ДОИ за учебното съдържание по музика. Освен тях се оценяват и проявените творчески способности.

klucha naЗа участие в Областния кръг на състезанието бяха класирани  ученици от ІV“в“  и VІ клас нa СОУ „Вичо Грънчаров“, ръководени от г-жа Даниела Велчева и г-жа Нели Атанасова.

Конкуренцията между учениците от областта бе изключително оспорвана От  повече от 100 деца от ІV клас за участие в Националния кръг, който ще се състои на 21 - 22 март 2015 г. в гр. Пловдив, се класираха четвъртокласничките от ІV „в“ клас Теодора Ангелова и Мария Лалова, които са съответно на ІІІ-то и ІV-то място. Там те ще представят не само училището, но и областта.

Пожелаваме им успешно представяне на Националния кръг.

 
Маратон на литературно четене под надслов „Животът и делото на Васил Левски”. ПДФ Печат Е-мейл

chetene 1IMG 1449На 10.02.2015г. в часа на класа във втори „Б” клас се проведе Маратон на литературно четене под надслов „Животът и делото на Васил Левски”. Малките ученици прочетоха избрани от класния си ръководител Татяна Георгиева литературни творби „Аз съм Левски” от Серафим Северняк, „ Апостолът в премеждие” и „Чистият път” от Иван Вазов. Децата изслушаха стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски” в изпълнение на Стефан Чернев и беседваха  за животът и делото на великия българин. Четенето приключи с прожектирането на анимационния филм на Румен Марков „Дякон Левски”, който децата изгледаха  с  явен интерес.

11IMG 1455

 
Посолството на Германия в София изпрати благодарствени грамоти ПДФ Печат Е-мейл

gramota za 4 klasГерманското посолство в София изпрати благодарствени грамоти, на учениците от 4тите класове на нашето училище за да им благодари за големия ангажимент. Броят на рисунките,създадени като групова работа са доказателство, че проектът е успял да събуди колективния дух и работата в екип сред класовете. Трите печеливши рисунки на класовете в основните училища са били избрани изключително трудно сред над 1500-те изпратени произведения. За съжаление ние не сме между тях, но признанието на посолството е доказателство за постигнатите резултати от нашите представители от трите 4 класа. с класни ръководителки г-жа Кр.Витанова, г-жа Ем.Димитрова, г-жа Д.Велчева и ръководителя по СИП рисуване - Маргарита Рачкова. Те са  спазили регламента и изработиха колективно целия клас коледна рисунка. Това е по-важно, постигнатото умение за екипна работа, която засилва толерантността и взаимопомощта между съучениците. 

По материали на © Посолство на Германия в София)

 
Учител-будител във виртуалното пространство ПДФ Печат Е-мейл

1-S5030144 resizeИнициативата „Учител-будител във виртуалното пространство” се проведе за пета поредна година в периода от 1 ноември (Деня на народните будители) до 1 декември. „Учител-будител във виртуалното пространство 2014“ е кампания за провеждане на занятие, посветено на интернет-преживяванията на децата и младежите. Тя е първото от поредица събития, които Националният център за безопасен интернет организира в рамките на подготовка за отбелязване на Международния ден за безопасен интернет на 10 февруари 2015 г.

sertifikat VelchevaВ кампанията се включиха Раховчетата от ІV „в“ клас заедно с класния си ръководител Даниела Велчева. В часа на класа те проведоха урок на тема „Нашите правила в интернет“, чийто фокус бяха правилата за онлайн безопасност и по-точно правилата, които учениците сами създадоха и одобриха като клас. Споделиха своите основни интереси и занимания в мрежата, разгледаха казуси със случки с деца в мрежата, с  най-важните правила за безопасно сърфиране.

Разговорът за правилата в интернет е важен, защото той показва на децата и младите хора, че виртуалното пространство е част от нашия, човешкия свят и ние сме ежедневните главни герои в него. Той показва на учениците, че те имат възможността да управляват това, което им се случва в Мрежата. От друга страна, класната стая е чудесно място за обсъждане какво правим в интернет и как да се чувстваме в безопасност . 

На 22 декември Раховчетата получиха от Националния център за безопасен интернет  благодарности за участието в кампанията, както и много подаръци – магически кубчета, които се разгръщат и разказват истории в интернет, образователни настолни игри „Флашко в страната на спамчетата”, стикери на БЛОБ (Българска линия за онлайн безопасност).

 


Страница 15 от 22