Начало Природомате- матически науки

Природоматематически науки
Класна стая под звездите ПДФ Печат Е-мейл

1 Sertifikat Ruskova 000029Ученици от СУ "Вичо Грънчаров" се представиха достойно на 16-тото издание на Астро Парти "Байкал" 2020. Ваня Рускова, учител по физика и астрономия и учениците Габриел Савов, Ивайло Ленов, Християна Василева и Мариела Стоянова с голям интерес участваха във всички теоретични лекции и практически дейности на"Астро Работилница": как да направим с подръчни средства звездна карта, квадрант, очила за спекър на светлината, съзвездия и други. Късно вечерта се включиха онлайн в "Класна стая под звездите"и наблюдаваха звезди чрез телескопите на частна обсерватория "Ирида", разположени на територията на НАО "Рожен". Чрез видеовръзка наблюдаваха в реално време изстрелването на ракетата Falcon 9 на НАСА и SpaceX по време на конференцията.

Проявата е организирана от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал, с подкрепата и съдействието на Регионално управление на образованието - Плевен и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - Байкал е Включена в Националният календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН за учебната 2019/2020 г. Тази година дейностите се проведоха онлайн. Инициативата се провежда традиционно от 2005 г., като право на участие ученици на възраст от 12 до 18 години и 1 учител по физика и астрономия от цялата страна. Учениците трябва да имат изявен интерес към физиката и астрономията или да са участници в астрономически клубове.

Специални благодарности на Иво Джокин и на целия екип лектори! За нас беше чест и удоволствие!

https://regnews.net/news/15924835205693/uchenitsi-ot-su-vicho-grancharov-se-dokosnaha-do-zvezdite-v-astro-parti-baykal-2020

 
СЪСТЕЗАНИЕ „Силата на Знанието“ ПДФ Печат Е-мейл

29 05 поканаСУ "Вичо Грънчаров" организира онлайн състезание "Силата на Знанието"€œ за ученици от V до VI клас в областта на обществените и природните науки.

За коректно провеждане на състезанието ще работи ЖУРИ в състав:

Председател, г-жа Ваня Рускова-учител по физика и астрономия;

Членове: 1. г- жа Василка Стоянова- учител по Химия и ООС;

2. г-жа Евдокия Карагеоргиева-учител по история и география;
 
Изграждане на мобилно приложение ПДФ Печат Е-мейл

gosti8416 oEducation and Training Network проведе обучение в СУ "€žВичо Грънчаров" за ученици от VIII до XI клас на тема:"€žУЧИ, РАЗРАБОТВАЙ, ИГРАЙ!". Дейностите се проведоха по предварителна програма и имаха за цел да обучат участниците да изграждат мобилно приложение.

Обучителите запознаха учениците с основните концепции на програмирането и разработването на мобилни приложения.Разделени на екипи,момичетата и момчетата, експериментираха по лесен и забавен начин с дизайна и разработването на приложения чрез използване на среда за визуално програмиране. По време на дейноститие развиха различни умения като анализ на взаимодействието човешко-дигитално устройство, решаване на проблеми и прототипиране. Bootcamp показа на учениците как даден проект за да се счита за успешен се нуждае от точно програмиране, стъпка по стъпка, от първоначалната идея до крайната цел.

В края на обучението, участниците създадоха мобилно приложение, което да се лансира на пазара. До обучението по изключение бяха допуснати и шестокласниците Никол и Мартин, които впечатлиха лекторите.

На всички наши ученици пожелаваме да се все така инициативни, търсещи и знаещи.

Благодарим на Luiano Marino, PresidentEducation and Training Network Daniele Masatroberti, Director ETN и учителите от СУ "Вичо Грънчаров" - Десислава Йорданова и Милена Костадинова, които реализираха проекта.

 
Клуб „Природни науки“ ПДФ Печат Е-мейл

13Ученици от клуб по извънкласни дейности "Природни науки" при СУ "Вичо Грънчаров" посетихме град Трявна. В "€žСтарото школо" направихме пътешествие във времето и проведохме урок в килийната класна стая. Установихме, че в това иновативно за времето си училище учениците са получавали знания и умения за природата, които да ги направят креативни и конкурентноспособни.

Днес, след почти 200 години, в нашия клуб учим чрез действие: всички заедно търсим и откриваме знания за света около нас разрешавайки истински проблеми; забавляваме се; изявяваме себе си и ставаме по-отговорни.

 
Търпението е добродетел ПДФ Печат Е-мейл

По инициатива "€ž25 март - Благовещение - Ден на търпението" бе изготвена презентация " 25 МАРТ - ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО".

2vanja tarpenieВ началото на всеки час в рамките на 5-8 минути г-жа Рускова обясни и обсъди с учениците необходимостта от разбирателство, търпение, умение да изслушваме и да уважаваме мнението на другия, защото училището е мястото, където се изграждат основите на взаимоотношенията между хората и формирането на качеството търпение в личността.

Ученици от различни класове- от VI до XIIклас осъзнаха, че търпението е добродетел, която не всеки умее да управлява, когато емоциите говорят , но е присъща за мъдрите хора; да си търпелив е сила на характера, да калиш духa си, да подчиниш егото си, да замълчиш, когато ти идва да крещиш, са капчиците смелост, които откриваш в себе си всеки път, когато проявиш търпение; търпението се придобива и се учим на него с течение на времето; търпеливите хора знаят как да наблюдават и "мислят в мълчание".

След проведената дискусия на последния слайд всеки клас записа своето послание.

22 vagarovaСвоето отношение по въпроса изобразиха и учениците от 4 б клас.

 


Страница 1 от 5