Начало Природомате- матически науки

Природоматематически науки
Обучение в страната на елементарните частици – мисията ЦЕРН ПДФ Печат Е-мейл

1 DSC 0132В Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН-Женева), Швейцария се проведе обучение от Национална програма „Квалификация“ на Министерството на образованието и науката, което беше за учители по професионална подготовка в област на образование „Техника” и „Информатика” от списъка на професиите за професионално образование и обучение и за учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка. Групата за това обучение беше от 39 участници от 24 града в България. Подборът беше осъществен по определени критерии, посочени на страницата на министерството. Те включваха информация за кандидата за последните 5 години, придружени от съответните документи – образование, квалификации, професионално-квалификационна степен, постижения на ученици на регионално, национално и международно ниво, публикации, награди, отличия и др.

Тази година от област Велико Търново бяха одобрени двама учители. Госпожа Ваня Христова от СУ â€žВичо Грънчаров“, старши учител по информационни технологии беше един от посланиците на областта в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН.

Разходите за транспорт и нощувки на участниците бяха обезпечени от бюджета на Национална програма „Квалификация“ на МОН. Средствата за петдневния курс бяха поети от образователния офис на ЦЕРН. В рамките на обучението преподавателите се запознаха с ускорителите на ЦЕРН и с цялата информация около откриването на Хигс – бозона и с последните открития на Европейската агенция за ядрени изследвания.

Това обучение подпомгна квалификацията на учителите, така че да са в течение с последната информация в своята област. Натрупаните от обучението в ЦЕРН знания и опит, ще бъдат споделени с учителите и учениците. Обучените учители ще насърчават учениците си да мислят различно след работата си в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици,. Чрез видяното и наученото преподавателите ще ги мотивират за по-задълбочено изучаване на физиката, информатиката и инженерните дисциплини и тяхното приложение в науката. До момента през такива обучения от 2008 година са преминали над 500 преподаватели – освен по техника и информатика, също и по физика и природни науки.

 
Младежко техническо изложение ПДФ Печат Е-мейл

Стоян Йосифов от VІІ б клас на СУ"Вичо Грънчаров" направи демонстрация с дроид "€SPHERO BB-8"от Star Wars, пред свои съученици. Демонстрацията беше част от рекламната кампания на изложението на Младежко техническо творчество, което се проведе в спортната зала от 12.10.2017 г. до 14.10.2017 г. Целта на изложението бе да засили интереса на децата и юношите към техническата мисъл и креативност.

Стоя Йосифов е участвал в много национални първенства по авиомоделизъм. Има спечелени купи от европейско първенство. Носител е на златни, сребърни и бронзови медала, купи и награда от Община Горна‚Горна Оряховица.

 
ПЪРВО МЯСТО в състезанието по компютърни мрежи ПДФ Печат Е-мейл

kom.mrejiИ тази година отборът по компютърни мрежи към СУ "Вичо Грънчаров" се представи успешно. На 14 януари 2017 година, се проведе състезание по КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ общински кръг, организирано от РУО - В. Търново и CISCO мрежова акадeмия "Интелекти". Състезаваха се ученици от 9 до 12 клас от училищата в община Г. Оряховица.

ПЪРВО МЯСТО за Цветомир Ботев от Xб клас, който получи награда и грамота. Илиян Пулчев от същия клас е пети. Те ще се състезават през март 2017 на областния кръг във В.Търново. 

 
сертификат към „Cisco Networking Academy” ПДФ Печат Е-мейл

za saitaIMG 20161017 124539

Участниците Галина Павлова и Цветомир Ботев, които заеха призови места от миналогодишното областно състезание по компютърни мрежи към "€žCisco Networking Academy"€, получиха своята напълно заслужена наградa безплатен сертификат, след като упорито посещавахаIntroduction to the Internet of Everything course.

"Cisco Networking Academy" е тестов център за сертифициране на IT специалисти. Предлагат се сертификати на Microsoft Corporation, CiTRIX, Cisco Systems, CompTIA, CIW, Vmware, Check Point Software и други, признати от цял свят

 
Необикновен час на класа в СОУ „Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 9448Десетокласниците от СОУ "Bичо Грънчаров" проведоха своя час на класа в Районен съд - Горна Оряховица, в присъствието на Директора - г-жа Николинка Попйорданова, класния ръководител - Росица Петрова, съдии, съдебни служители.

В симулативен процес те демонстрираха знания, усвоени от образователна програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури."

Денят на Конституцията и юриста е 16 април и традиционно се провежда Ден на отворените врати. Часът на класа, проведен на 15 април 2016 година от 9:00 часа, е част от Програмата за Деня на отворените врати и елемент от пилотната образователна програма.

При изключителен интерес премина симулативният процес. Учениците се превъплътиха в различни роли. Пламена Пламенова - съдия, Ивелина Иванова - прокурор, Илиян Енчев - адвокат, Георги Бориславов - подсъдим, Мария Касърова и Нели Бъчварова - съдебни заседатели, Тодор Тодоров - вещо лице. Анелия Антонова, Валерия Тошкова, Габриела Цвяткова, Йоанна Вачева, Красимир Алексиев, Невелин Недев -свидетели по делото.

Председателят на съда - Павлина Тонева, запозна учениците с историята на съда, неговата структура, видовете дела, които се разглеждат, дейността на съдиите и съдебните служители.

Районният прокурор - Тодор Баланов, представи дейността на Районна прокуратура - Горна Оряховица и обясни функциите на прокурора. В разговора се включи и заместник - председателят - Еманоел Вардаров, който отговори на поставените от участниците въпроси.

Учениците разгледаха съдебните зали, службите на съда и Районна прокуратура.

Обучението постигна своите цели. Повиши правната култура на десетокласниците и знанията им за ролята и функциите на отделните органи на съдебната власт.

 


Страница 2 от 3