Начало Проекти Национални

Национални проекти
Финал на проекта "Единни и толерантни към интеграция" с кръгла маса ПДФ Печат Е-мейл

Заключителна кръгла маса, на която се отчитат и обсъждат дейностите по проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция", се провежда днес в СУ "€žВичо Грънчаров" в Горна Оряховица. Проектът, по който горнооряховското училище си партнира с ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в добричкото с. Дончево, започна през учебната 2017/ 2018 г. Той е защитен пред ЦОИДУЕМ, а негов ръководител е директорът на СУ "Вичо Грънчаров" - Нели Атанасова.

Основната цел на проекта бе да покаже, че ученици от различни етноси могат да творят, танцуват и спортуват в екип. Ето защо в двете училища бяха създадени по няколко клуба с аналогични имена, в които децата се изявиха като много по-мъдри от възрастните - те постигнаха истинска симбиоза, без да се делят по етнос и религия.

Освен дейностите на клубовете, две големи срещи бяха проведени по проекта. През 2018 г. общо 107 деца от СУ "Вичо Грънчаров" гостуваха в Дончево, а визитата бе върната през май 2019 г. Гостуванията бяха именувани Фестивали на приятелството.

Изумихме се от реакцията на децата и от двете училища - "те се държаха едни с други като с истински приятели", разказа Вяра Ненова, ръководител на Клуб "€žЗанаятчийница" в ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Ненова сподели още, че по проекта голяма част от децата в училището в Дончево са имали възможността за пръв път да контактуват с връстници от населени места извън региона, в който живеят. Така те разбират, че не са аутсайдери, придобиват повече вяра в себе си и създават дълготрайни приятелства.

Всяка от срещите завършила със спортен празник, който още веднъж показал, че различните могат да бъдат единни и толерантни, по-човечни и неагресивни, че могат заедно да търсят корените си, опознавайки историята, бита и традициите си.

По проекта бе работено и с родителии с учители. В началото на проекта бе проведен тренинг с ръководителите на клубовете. От своя страна пък те проведоха тренинг с родителите на деца, участващи в проекта и учителите в съответното училище. Интересът бе огромен.


На кръгла маса в Добрич и Горна Оряховица бе направен отчет за извършените дейности и изпълнените цели. Коментирани бяха варианти за продължаване на дейността.
Съвместната работа на СУ "Вичо Грънчаров" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще продължи и след края на проекта. Двете страни се ангажират да поддържат редовна видеоконферентна връзка, като така, контактувайки, ще надграждат постигнатото с проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция".

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-priklyuchva-rabota-po-proekt-za-tolerantnostta/?fbclid=IwAR3-tO5yFLa2I2kfKmlXBcEnJVda1hPsJAgARO-tMT0V7IyWgPnuyLP6DdE#.XWj2ay4zbcu

за Дончево

http://dobrudjabg.com/novina/zakliuchitelna-krygla-masa-po-proekt-edinni-i-tolerantni-kym-integraciq-se-provede-v-uchilishteto-v-donchevo/54450

 
Оценка за учителите в училището ПДФ Печат Е-мейл

12 IMG 3752Учителите и екипът на проекта "Единни и толерантни към интеграция", който се изпълнява от СУ "Вичо Грънчаров" в партньорство с училище от с.Дончево, община Добрич бяха поканени за участие в мобилност в гр. София. Провежда се по нова иновативна технология и е част от проект "€žEthnic minority integration school hub", финансиран по програма "Еразъм+", Ключова дейност 2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, Училищно образование. Партньори по проекта са "Eurothink" - Център за европейски стратегии, Скопие, Северна Македония и Начално училище "Сан Карлос", гр. Мадрид, Кралство Испания.

Една от основните дейности и важна част от проекта и програмата на провеждащото се събитие е провеждането на Уебинари за всяка мобилност.. Предвидени са три мобилности -в София, в Скопие и в Мадрид, свързани със събирането и адаптирането на добри практики за повишаване на уменията и компетенциите на представители на пряката целева група. В края на проекта ще се издаде и електронен Наръчник за добри педагогически практики за образователна интеграция, който ще бъде официално представен на Заключителна конференция в град София.

111 IMG 3749Участието на учителите от СУ"Вичо Грънчаров" им дава възможност за усвояване на нови умения и проучване на добрите практики от други училища в българия и Европа.

Този Уебинар обединява видеоконференции в облак, онлайн срещи, групови съобщения и софтуерно дефинирано решение за конферентна зала в една платформа. В него участват директори, учители, медиатори, педагогически съветници и психолози от България, Македония и Испания, като обменят добри практики, споделят за работата си, проблеми, техните решения, говорят за постиженията на своите ученици и за своите собствени като експерти.

Дейността е част от заложената стратегия на училището за използване на технологиите в съвременното преподаване на материала адаптиран с иновациите в ИТтехнологиите.

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-uchastva-v-proekt-s-partnori-ot-sofiya-skopie-i-madrid/#.XIuHfiIzbcs

 
по Проект „Твоят час“ представиха българския народен обичай „Лазаруване“ ПДФ Печат Е-мейл

1 lazaruvaneНа 30 март 2018 г. учениците от групите по интереси "Славейче" и Вокална група 5-8 класпо Проект "Твоят час" представиха българския народен обичай "€žЛазаруване". Основна цел на изявата бе учениците да демонстрират знанията и уменията, придобити чрез заниманията в посока на практическото приложение на изучените песни, свързани с обичая, основни изпълнителски навици и умения при изпълнение на български народни песни. Да се докоснат до българската традиция и обредност, да изпитат радостта от идването на пролетта. Да пожелаят здраве и благоденствие в навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден.

 
Подкрепете нашият проект! ПДФ Печат Е-мейл


proekt za chistotata

Нека обединим сили
и преборим микробите заедно!

Учениците от ІV"а" клас от СУ "Вичо Грънчаров" с класен ръководител Миглена Димитрова участват в конкурса "Хигиена за отличници" със свой колаж на тема "Cif и Domestos ще ни избавят от микробите".

Уважаеми приятели, гласувайте тук и в сайта www.cleanschool.bg и харесайте нашия проект, така ще ни помогнете да спечелим.
Участниците в конкурса , класирани на първо място от журито , както и участниците класирани на първо място по брой на харесванията от посетителите на сайта , получават почистване и изрисуване на класната стая с арт графити , а всяко дете от спечелилите класове получава и индивидуален предметен подарък - раница , пълна с ученически пособия.
Десетте най- добри проекта ще спечелят за своето училище продукти на "Cif и Domestos" за една година.
Краен срок за подкрепа на проекта - 30.11.2016г. Можете да гласувате неограничен брой пъти.
 
Програма „Училището - желана територия на учениците ",модул „Ритуализация на училищния живот". ПДФ Печат Е-мейл

Чрез проект учениците от СОУ”Вичо Грънчаров”Горна Оряховица са като колежани с новите си униформи

 

4_uniformiСОУ „Вичо Грънчаров" бе сред първите училища в община Горна Оряховица, които върнаха униформите в класните стаи. От началото на 2009г. учениците на училището рязко се отличават от всички останали. За разлика от родителите си, за които униформата беше омразен белег на подтисничество, повечето днешни деца с гордост носят отличителните знаци на родните школа. Това стана по проект и с финансовата помощ на Министерството на образованието, финансирането е по програма „Училището - желана територия на учениците ",модул „Ритуализация на училищния живот".

„Стойността на проекта на СОУ „Вичо Грън­чаров" е 47 000 лева, от които 30 % са осигурени от Училищното настоятелство.

През 2010г с нов проект към МОМН  бяха ушити допълнителни униформи и направени пуловери без ръкав с емблема на училището, като допълнение към униформата.

Идеята за униформи „узрява” във „Вичо Грънчаров” вече две години, самите деца са инициатори на новия стайлинг. Моделите са дело на учителката по рисуване Дочка Златева.

“Малките камъчета събарят колата и затова искаме да правим всяка възможна стъпка за активизиране на учениците и приобщаването им към училището”. Децата не само се радват на униформите. Новото облекло ги дисциплинира, намалява агресивността им и създава по-сериозно отношение към учебната работа, смята зам. директорът на „Вичо Грънчаров" Николинка Попйорданова. Освен това униформите скриват социалното неравенство в училище, смята тя.

Ние не искаме да върнем уравниловката от преди години. Всяко училище трябва да си има собствена униформа, тя трябва да е белег на принадлежност към един свят, а училището трябва да направи така, че учениците да се гордеят, че носят отличителните му знаци, допълни г-жа Попйорданова. За да продължи тази идея и догодина обаче, трябва родителите да бъдат убедени в полезността на еднаквото облекло. Така че, за да има униформи, училище и родители трябва да поработят заедно. А резултатите са вече на лице. Няма недоволни – новата визия се прие от всички ученици много добре и единствения проблем е с връзването на вратовръзките...
 


Страница 1 от 2