Начало Проекти Национални

Национални проекти
Оценка за учителите в училището ПДФ Печат Е-мейл

12 IMG 3752Учителите и екипът на проекта "Единни и толерантни към интеграция", който се изпълнява от СУ "Вичо Грънчаров" в партньорство с училище от с.Дончево, община Добрич бяха поканени за участие в мобилност в гр. София. Провежда се по нова иновативна технология и е част от проект "€žEthnic minority integration school hub", финансиран по програма "Еразъм+", Ключова дейност 2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, Училищно образование. Партньори по проекта са "Eurothink" - Център за европейски стратегии, Скопие, Северна Македония и Начално училище "Сан Карлос", гр. Мадрид, Кралство Испания.

Една от основните дейности и важна част от проекта и програмата на провеждащото се събитие е провеждането на Уебинари за всяка мобилност.. Предвидени са три мобилности -в София, в Скопие и в Мадрид, свързани със събирането и адаптирането на добри практики за повишаване на уменията и компетенциите на представители на пряката целева група. В края на проекта ще се издаде и електронен Наръчник за добри педагогически практики за образователна интеграция, който ще бъде официално представен на Заключителна конференция в град София.

111 IMG 3749Участието на учителите от СУ"Вичо Грънчаров" им дава възможност за усвояване на нови умения и проучване на добрите практики от други училища в българия и Европа.

Този Уебинар обединява видеоконференции в облак, онлайн срещи, групови съобщения и софтуерно дефинирано решение за конферентна зала в една платформа. В него участват директори, учители, медиатори, педагогически съветници и психолози от България, Македония и Испания, като обменят добри практики, споделят за работата си, проблеми, техните решения, говорят за постиженията на своите ученици и за своите собствени като експерти.

Дейността е част от заложената стратегия на училището за използване на технологиите в съвременното преподаване на материала адаптиран с иновациите в ИТтехнологиите.

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-uchastva-v-proekt-s-partnori-ot-sofiya-skopie-i-madrid/#.XIuHfiIzbcs

 
по Проект „Твоят час“ представиха българския народен обичай „Лазаруване“ ПДФ Печат Е-мейл

1 lazaruvaneНа 30 март 2018 г. учениците от групите по интереси "Славейче" и Вокална група 5-8 класпо Проект "Твоят час" представиха българския народен обичай "€žЛазаруване". Основна цел на изявата бе учениците да демонстрират знанията и уменията, придобити чрез заниманията в посока на практическото приложение на изучените песни, свързани с обичая, основни изпълнителски навици и умения при изпълнение на български народни песни. Да се докоснат до българската традиция и обредност, да изпитат радостта от идването на пролетта. Да пожелаят здраве и благоденствие в навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден.

 
Подкрепете нашият проект! ПДФ Печат Е-мейл


proekt za chistotata

Нека обединим сили
и преборим микробите заедно!

Учениците от ІV"а" клас от СУ "Вичо Грънчаров" с класен ръководител Миглена Димитрова участват в конкурса "Хигиена за отличници" със свой колаж на тема "Cif и Domestos ще ни избавят от микробите".

Уважаеми приятели, гласувайте тук и в сайта www.cleanschool.bg и харесайте нашия проект, така ще ни помогнете да спечелим.
Участниците в конкурса , класирани на първо място от журито , както и участниците класирани на първо място по брой на харесванията от посетителите на сайта , получават почистване и изрисуване на класната стая с арт графити , а всяко дете от спечелилите класове получава и индивидуален предметен подарък - раница , пълна с ученически пособия.
Десетте най- добри проекта ще спечелят за своето училище продукти на "Cif и Domestos" за една година.
Краен срок за подкрепа на проекта - 30.11.2016г. Можете да гласувате неограничен брой пъти.
 
Програма „Училището - желана територия на учениците ",модул „Ритуализация на училищния живот". ПДФ Печат Е-мейл

Чрез проект учениците от СОУ”Вичо Грънчаров”Горна Оряховица са като колежани с новите си униформи

 

4_uniformiСОУ „Вичо Грънчаров" бе сред първите училища в община Горна Оряховица, които върнаха униформите в класните стаи. От началото на 2009г. учениците на училището рязко се отличават от всички останали. За разлика от родителите си, за които униформата беше омразен белег на подтисничество, повечето днешни деца с гордост носят отличителните знаци на родните школа. Това стана по проект и с финансовата помощ на Министерството на образованието, финансирането е по програма „Училището - желана територия на учениците ",модул „Ритуализация на училищния живот".

„Стойността на проекта на СОУ „Вичо Грън­чаров" е 47 000 лева, от които 30 % са осигурени от Училищното настоятелство.

През 2010г с нов проект към МОМН  бяха ушити допълнителни униформи и направени пуловери без ръкав с емблема на училището, като допълнение към униформата.

Идеята за униформи „узрява” във „Вичо Грънчаров” вече две години, самите деца са инициатори на новия стайлинг. Моделите са дело на учителката по рисуване Дочка Златева.

“Малките камъчета събарят колата и затова искаме да правим всяка възможна стъпка за активизиране на учениците и приобщаването им към училището”. Децата не само се радват на униформите. Новото облекло ги дисциплинира, намалява агресивността им и създава по-сериозно отношение към учебната работа, смята зам. директорът на „Вичо Грънчаров" Николинка Попйорданова. Освен това униформите скриват социалното неравенство в училище, смята тя.

Ние не искаме да върнем уравниловката от преди години. Всяко училище трябва да си има собствена униформа, тя трябва да е белег на принадлежност към един свят, а училището трябва да направи така, че учениците да се гордеят, че носят отличителните му знаци, допълни г-жа Попйорданова. За да продължи тази идея и догодина обаче, трябва родителите да бъдат убедени в полезността на еднаквото облекло. Така че, за да има униформи, училище и родители трябва да поработят заедно. А резултатите са вече на лице. Няма недоволни – новата визия се прие от всички ученици много добре и единствения проблем е с връзването на вратовръзките...
 
Проект на СОУ”Вичо Грънчаров” за озеленяване и подобряване на около училищното пространство ПДФ Печат Е-мейл

В СОУ ”Вичо Грънчаров” приключи проекта към Министерството на околната среда и водите ПУДОС спечелен в Националния конкурс по кампанията „Чиста околна среда” на тема Почистване на населените места и облагородяване на почистените площи” Чрез финансираните 1995 лева училището успя да осъществи едно дозалесяване на двете странични площадки, с помощта на фирма ОП „ППИ и Озеленяване „ от Общината и фирма „Витанов”, а с доброволен труд бе осъществено и всичко останало.

Движението около училището е по-интензивно и това създава по-големи опасности и създава условия за замърсяване на въздуха. От южната страна на училището също има озеленен терен, който бе прорасъл с издънки от фиданки и загрозяват площта. Освен това училището се намира в зона с интензивно движение и има нужда от по-голям озеленителен пояс около него, който да пречиства въздуха от вредните вещества. Всичко това даде основание да разработим и осъществим този проект. В предната част на терен, който е засаден с ниска растителност, но неговият естетически вид не е достатъчно добър, почистихме от ненужното и засадихме допълнително дървета, направихме кът за отдих пред главният вход на училището, да подобрим визията и на източната страна и отново да засадихме дървета. Това е една прекрасна възможност нашите ученици да приложат на дело получените знания за опазване на околната среда. Осъществена бе основната задача поставена чрез почистване на замърсените територии около училището и озеленяване за създаване на чисто и приветливо място където да се осъществяват учебния процес и свободното време на учениците от СОУ „Вичо Грънчаров”. Целта за опазване здравето на децата бе осъществена и чрез активна екологична дейност толкова необходима в нашето съвремие. Така учителите от училището работят и върху екологичното обучение на подрастващите. Съпричастността към проблемите на околната среда не е само въпрос на възпитание и осъзнаване, но и активно и доброволно участие в търсене на решения и осъществяването им.