Начало Конкурси

Конкурси
Kонкурс за разработване на програми за превенция на насилието в училище и в детската градина ПДФ Печат Е-мейл

Национална мрежа за децата обявява конкурс за разработване на програми за превенция на насилието в училище и в детската градина като част от изпълнението на проект „Развиване на Центрове за права на децата в конфликт и в контакт със закона“, който цели да подкрепи реформата в системата за детско правосъдие в България, както и да пилотира нови модели за работа с деца с проблемно поведение.

Основната цел на заданието е разработване на обучителни програми за универсална превенция на насилието за различни възрастови групи деца, учители, родители и професионалисти в детските градини и училищата, които стъпват на опита на организациите, членове на Национална мрежа за децата, събран през 2016 и 2017 г. Програмите трябва да са консултирани и съгласувани с различни заинтересовани страни, включително със заинтересованите организации, членове на Мрежа за децата.

Концепциите на кандидатите трябва да допринасят за изграждане на капацитет за разпознаване на деца в риск или в ситуация на насилие и на различните форми на насилие, както и за повишаване на чувствителността на родителите, педагогическите специалисти и децата по проблема. Необходимо е и да предоставят информация към кого и как децата, учителите и родителите могат да се обърнат за помощ, както и да запознават с методи за ненасилствено разрешаване на конфликти. Има изискване за включване и координация между всички заинтересовани страни за разрешаване на конфликти и реакция при проблемно поведение.

Заинтересованите организации членове на Национална мрежа за децата, както и независими консултанти и консорциуми от организации и/или експерти, могат да изпращат своите концепции за:

  • разработване на обучителните модули с ясни цели, времетраене и очаквани резултати;
  • консултиране и съгласуване на материалите с организациите членове на Национална мрежа за децата и други заинтересовани страни;
  • времева рамка за изпълнение на отделните задачи;
  • бюджет;

Програмите следва да се изпратят в срок до 11 януари 2018 г. на Диляна Славкова, програмен координатор в Национална мрежа за децата, на е-поща  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Повече информация бихте могли да откриете в приложеното Техническо задание (PDF, 418 KB).

 
За вас, деца. Започна конкурс за разказ “Добрият великан” за 100 години от рождението на Роалд Дал ПДФ Печат Е-мейл

По повод на 100-годишнината от рождението на британския писател Роалд Дал започва конкурс за разказ за деца от 7 до 10 и от 11 до 14 години, съобщават организаторите от Книжен център “Гринуич” и издателство “Ентусиаст”. Инициативата е част от кампанията “Стара хартия за нова книга”.

Конкурсът е посветен на любимия на децата ГДВ â€“ великана от едноименното детско произведение на Роалд Дал. Почитателите на забавните истории на Дал познават Големия дружелюбен великан. Той си има свой собствен език, който се нарича плямпаници. ГДВ измисля необикновени думи, които сам нарича врелинекипелици.

За да участват в конкурса, децата трябва да измислят свои собствени необикновени думи и да напишат любопитна история с великани, сънища и мечти. Разказите трябва да отговарят на зададената тема, а задължително условие е в текстовете да присъстват нови, измислени от участниците думи. Например – пъпкавица, вълшебнодрям, страшилищоносач, разпрекрасна, експлотевичен, ухапревъзходен, посочват организаторите.

Тричленно жури ще определи трите най-добри истории в двете категории. Конкурсът вече стартира, а децата могат да изпращат своите творби до 23.59 ч. на 30 септември на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ; или на адрес – София, 1504, ул. “Кракра” 20, ет. 1, ап. 6.

Победителите ще бъдат обявени и наградени на 15 октомври на специално събитие в Книжния център “Гринуич”.

Източник: БТА

 
Конкурс"Място за четене" ПДФ Печат Е-мейл
 
Глобална награда Учител ПДФ Печат Е-мейл
  • НОВО: Глобална награда Учител 
    Краен срок: 10 октомври 2015 г. 
    Глобалната наградата Учител от 1 милион долара се връчва ежегодно на учител, който има изключителен принос към професията.
    За: работещи учители, които преподават на деца в задължителна образомателна степен или са на възраст между пет и осемнадесет години.
    Наградата е основана ог Varkey Foundation (VF) през 2014 г. с цел повишаване авторитета на учителската професия, така че децата да мечтаят да станат най-великият учител на света.
    Победителят ще бъде обявен в Global Education and Skills Forum през март 2016 в Дубай.
 
Kонкурс за ученическа разработка на тема „Моят град – облик на развитието“ ПДФ Печат Е-мейл

Уважаеми колеги,

 

Информираме Ви за стартирал конкурс за ученическа разработка на тема „Моят град – облик на развитието“. Конкурсът се провежда във връзка с Европейската 2015 година на развитието. Най-добрите разработки ще получат за награда участие в традиционния 3-дневен ученически лагер, посветен на тематичната европейска година, в който учениците и техните преподаватели ще участват в обучителни дейности за изграждане на граждански и личностни компетенции и умения. Участието се заплаща изцяло от ЦРЧР. Конкурсът е една невероятна възможност за Вашите учители и ученици да докажат уменията си в състезание с училища от цялата страна и, в случай, че бъдат наградени, да се включат в полезно и приятно 3-дневно приключение. Каним Ви да участвате.

 

Повече информация ще намерите тук:http://etwinning.hrdc.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-301

 

С уважение,

Екипът на ЦРЧР

 

 
Заедно в час ПДФ Печат Е-мейл

„Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият учител показва. Великият учител вдъхновява". С този цитат започна първия учебен час учителката ни по психология. Още пазя спомена за този момент и за тази жена. Тя ни научи на най-важното - да живеем.

"Глад за кадри" vs. "глад за знания": надеждата

Качественото образование на децата в България силно зависи от социалния и икономическия статус на родителите, училището, което посещават и населеното място, където живеят. До голяма степен тези фактори са определящи за брояученици, прекъснали своето образование. През ноември 2013 г. е приета „Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образование 2013-2020", но план за прилагането й не се изготвя. Статистика показва, че през учебната 2012 - 2013 г. 17 571 деца са напуснали училище поради нежелание да продължат обучението си, семейни причини или емигриране в чужбина (НСИ). 
Според международни изследвания се наблюдава тенденция на прогресивно влошаване резултатите на ученици в сравнение с предишни години, като причините за това са семейната среда и финансовите възможности на родителите (PIRLS 2011). В България 77% от учениците, живеещи в по-малки градове и села,  влизат в т.нар. група на„функционално неграмотни" (PISA 2009). В българската образователна система вместо „глад за знания" има „глад за кадри" с педагогическо образование. Макар и да са наполовина, в сравнение с миналия отчетен период, през 2012 г. вакантните учителски места са били над 4000. 
Заедно в час

продължава>
 


Страница 1 от 6