Начало Конкурси

Конкурси
За вас, деца. Започна конкурс за разказ “Добрият великан” за 100 години от рождението на Роалд Дал ПДФ Печат Е-мейл

По повод на 100-годишнината от рождението на британския писател Роалд Дал започва конкурс за разказ за деца от 7 до 10 и от 11 до 14 години, съобщават организаторите от Книжен център “Гринуич” и издателство “Ентусиаст”. Инициативата е част от кампанията “Стара хартия за нова книга”.

Конкурсът е посветен на любимия на децата ГДВ â€“ великана от едноименното детско произведение на Роалд Дал. Почитателите на забавните истории на Дал познават Големия дружелюбен великан. Той си има свой собствен език, който се нарича плямпаници. ГДВ измисля необикновени думи, които сам нарича врелинекипелици.

За да участват в конкурса, децата трябва да измислят свои собствени необикновени думи и да напишат любопитна история с великани, сънища и мечти. Разказите трябва да отговарят на зададената тема, а задължително условие е в текстовете да присъстват нови, измислени от участниците думи. Например – пъпкавица, вълшебнодрям, страшилищоносач, разпрекрасна, експлотевичен, ухапревъзходен, посочват организаторите.

Тричленно жури ще определи трите най-добри истории в двете категории. Конкурсът вече стартира, а децата могат да изпращат своите творби до 23.59 ч. на 30 септември на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ; или на адрес – София, 1504, ул. “Кракра” 20, ет. 1, ап. 6.

Победителите ще бъдат обявени и наградени на 15 октомври на специално събитие в Книжния център “Гринуич”.

Източник: БТА

 
Конкурс"Място за четене" ПДФ Печат Е-мейл
 
Глобална награда Учител ПДФ Печат Е-мейл
 • НОВО: Глобална награда Учител 
  Краен срок: 10 октомври 2015 г. 
  Глобалната наградата Учител от 1 милион долара се връчва ежегодно на учител, който има изключителен принос към професията.
  За: работещи учители, които преподават на деца в задължителна образомателна степен или са на възраст между пет и осемнадесет години.
  Наградата е основана ог Varkey Foundation (VF) през 2014 г. с цел повишаване авторитета на учителската професия, така че децата да мечтаят да станат най-великият учител на света.
  Победителят ще бъде обявен в Global Education and Skills Forum през март 2016 в Дубай.
 
Kонкурс за ученическа разработка на тема „Моят град – облик на развитието“ ПДФ Печат Е-мейл

Уважаеми колеги,

 

Информираме Ви за стартирал конкурс за ученическа разработка на тема „Моят град – облик на развитието“. Конкурсът се провежда във връзка с Европейската 2015 година на развитието. Най-добрите разработки ще получат за награда участие в традиционния 3-дневен ученически лагер, посветен на тематичната европейска година, в който учениците и техните преподаватели ще участват в обучителни дейности за изграждане на граждански и личностни компетенции и умения. Участието се заплаща изцяло от ЦРЧР. Конкурсът е една невероятна възможност за Вашите учители и ученици да докажат уменията си в състезание с училища от цялата страна и, в случай, че бъдат наградени, да се включат в полезно и приятно 3-дневно приключение. Каним Ви да участвате.

 

Повече информация ще намерите тук:http://etwinning.hrdc.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-301

 

С уважение,

Екипът на ЦРЧР

 

 
Заедно в час ПДФ Печат Е-мейл

„Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият учител показва. Великият учител вдъхновява". С този цитат започна първия учебен час учителката ни по психология. Още пазя спомена за този момент и за тази жена. Тя ни научи на най-важното - да живеем.

"Глад за кадри" vs. "глад за знания": надеждата

Качественото образование на децата в България силно зависи от социалния и икономическия статус на родителите, училището, което посещават и населеното място, където живеят. До голяма степен тези фактори са определящи за брояученици, прекъснали своето образование. През ноември 2013 г. е приета „Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образование 2013-2020", но план за прилагането й не се изготвя. Статистика показва, че през учебната 2012 - 2013 г. 17 571 деца са напуснали училище поради нежелание да продължат обучението си, семейни причини или емигриране в чужбина (НСИ). 
Според международни изследвания се наблюдава тенденция на прогресивно влошаване резултатите на ученици в сравнение с предишни години, като причините за това са семейната среда и финансовите възможности на родителите (PIRLS 2011). В България 77% от учениците, живеещи в по-малки градове и села,  влизат в т.нар. група на„функционално неграмотни" (PISA 2009). В българската образователна система вместо „глад за знания" има „глад за кадри" с педагогическо образование. Макар и да са наполовина, в сравнение с миналия отчетен период, през 2012 г. вакантните учителски места са били над 4000. 
Заедно в час

продължава>
 
Проект ''Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изуча ПДФ Печат Е-мейл

Стартира проект "Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти" (EU PETR)

Проектът цели да насърчи представители на академичната общност, обучители на учители, учители в начален, прогимназиален и гимназиален етап, бъдещи учители и библиотекари да споделят помежду си вече натрупания положителен опит в областта на знания за ЕС и специфични методически подходи към преподаването им в условията на началното и средното образование. Ще бъдат натрупани и изпробвани в практиката нови добри примери с помощта на различни технологии за виртуализация на комуникационните канали.

Обученията ще бъдат предмино дистанционно, но ще има и съботно-неделни присъствени в София, като разходите за престой и транспорт се поемат от проекта.

Пълна информация за проекта

http://www.teacher.bg/Article/Details/42169

Регистрацията вече е отворена

Моля, попълнете Вашата заявка за участие в проекта 

 


Страница 1 от 6