Начало Актуално

Актуално
ДЕЙНОСТИТЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА В СУ “ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПРОДЪЛЖАВАТ ПДФ Печат Е-мейл

74235567 2457136804339969 3063965381895913472 nУченици от III "а" клас, заедно със своята учителка Татяна Георгиева, обръщат внимание и на отговорното пазаруване. Посетиха магазин за плодове и зеленчуци на фирма "Златна круша" и универсален магазин "Градски хали" в Горна Оряховица. Разгледаха изложените стоки и беседваха за полезните и здравословни храни. Специално внимание отделиха на начините на съхранение на продуктите, опаковки в които се продават, мерните единици за измерване на количествата и сроковете на годност.

С третокласниците бе и медицинското лице Жанета Кулова-Николаева, която наблюдава, разказва и провокира учениците с въпроси за полезността на различните хранителни продукти и правилната им консумация.

И в двата посетени обекта момичетата и момчетата бяха любезно посрещнати, за което благодарят от сърце.

 
РАБОТА В ЕКИП „ПО СТЪПКИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ“ ПДФ Печат Е-мейл

1 myzeiMG 8849 2Вдъхновени от примера на учениците от седми клас и тяхната преподавателка по история Росица Петрова, учителите на втори клас Ваня Недкова и Анка Йовчева изнесоха урок в историческия музей на град Горна Оряховица. Темата на дейността е "€žМоето родно селище в миналото и днес". С голям интерес всички изслушаха беседата на Мая Иванова - главен уредник на музея. Тя разказа за историческото наследство на града и региона, обособено в шест раздела - Археология, Етнография, Възраждане, Учебно дело, Националноосвободителни борби и Стар градски бит.

Силно впечатление направи голямата колекция от средновековни накити и експонатите, представящи участието на града ни в Априлското въстание. Учениците разгледаха с интерес запазените оръжия, фотографии и вещи на местните просветни дейци и революционери от рода Грънчарови и копие на Горнооряховското бойно знаме, ушито от Елена Грънчарова.

Чрез атрактивно изнесени уроци в различни културни институции и прилагане на иновативни методи на преподаване, учителите от начален и прогимназиален етап в СУ "€žВичо Грънчаров" стимулират личностното развитие на възпитаниците си. За реализиране на ефективен образователен процес е важно той да се осъществява в съвременна образователна среда. Това е и една от целите на Националната програма "€žОсигуряване на съвременна образователна среда"€.

Благодарим на екипа на историческия музей в град Горна Оряховица за съвместната работа и възможността урокът да бъде проведен по различен начин!

 
Две отличия ПДФ Печат Е-мейл

С изпълнението на "€žИзлел е Дельо хайдутин" и "€žШопски припевки" Ивета Попхристова завоюва две Iveta nотличия за един ден: I-во място и специална награда за най-атрактивно изпълнение от VII Национален фолклорен фестивал "С хоро и песен във Водица всяка есен" и златен медал от НФС "Автентичност и съвремие", гр.Попово. Във Водица Ивета се надпява с над 1000 участници от 14 области на страната, а в Попово се състезава с над 2600 певци и инструменталисти. И в двата форума талантът й беше оценен от жури в състав от утвърдени музиканти - акад.,проф., д-р Любен Цветанов Досев и гл.ас. д-р Димо Енев Енев от АМТИИ "€žПроф. Асен Диамандиев"€ гр.Пловдив, Таня Илиева Досева-солистка на Конушенски народен оркестър, Янка Рупкина, Галина Дурмушлийска, Светла Караджова, Калинка Вълчева, Стоян Варналиев, Петър Кирилов и др.

Ивета развива таланта си в НЧ "Развитие - 1884" с.Поликраище, с вокален педагог Георги Петров.

От тази учебна година тя е петокласничка в СУ "€žВичо Грънчаров"

Пожелания за много успехи !

 
III място за Росен Тонев от VI ”б” ПДФ Печат Е-мейл

1 gaida0 n

III място за Росен Тонев от VI"€б" клас и достойно представяне на Павлина Станчева в третото издание на Национална фолклорна среща "Автентичност и съвремие 2019" в гр. Попово. Събитието се проведе на три сцени в периода 27 - 29.09. 2019 г. В него взеха 2600 певци и интструменталисти. За Росен това е първо участие в толкова мащабен форум с конкурсен характер, а за Павлина - първото официално излизане на музикалната сцена. Младият гайдар впечатли журито с изпълнение на пиесите "€žРъченица" и "€žТрите пъти"€, а Павлина очарова публиката с "Хорце"€ и "€žПайдушко хоро"€ изпълнени на кавал.

Музикален педагог на двамата млади изпълнители е Стефан Печикамъков, учител по музика в нашето училище. Преди по-малко от година той запалва интереса към народните инструменти у децата и от тогава ги обучава на кавал и гайда и им разкрива красотата на българския фолклор.

"Това е начинът да се съхрани българското в днешно време " като предаваме най-ценното, духовното на децата си!- споделя Стефан.

Успех, млади музиканти!

 
Киберскаути на СУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

11skauti nСУ "€žВичо Грънчаров" -Горна Оряховица също може да се похвали със свои киберскаути, след като 37 ученика преминаха през двудневно обучение на 30 септември и 1 октомври 2019 г.. Учениците се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване и реакция при онлайн проблеми и бяха подготвени да изпълняват новата си роля на киберскаути.

През първия ден от обучението, чрез интерактивни методи, децата се запознаха с опасностите в Мрежата (както с техническите - вируси, "хакнат профил", как да се направи силна парола, настройки за поверителност в социалните мрежи, така и с тези, свързани с комуникацията онлайн - как да разберат дали онзи, който се свързва с тях, е този, за когото се представя, как да се предпазват от педофили). Петокласниците научиха и подходящите начини за спрявяне в проблемни ситуации в мрежата и към кого могат да се обърнат за помощ и съвет. Учениците се запознаха и с основните начини за оценка на информация онлайн и за разпознаване на фалшиви новини.

През втория ден от обучението петокласниците бяха подготвени да изпълняват трите основни роли на киберскаута: да бъде за пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветва връстниците си при проблеми в мрежата и да организира публични дейности, чрез които да информира повече връстници за опасностите в мрежата и начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми. Сертифицираните киберскаути получиха правото да формират киберскаутски отряди, които да планират и проведат такива дейности, с които да се включат в националното състезание между киберскаутите от различни населени места, преминали обучението .

Отличителният белег са специалните ключодържатели на участвалите в обучението ученици.

Успоредно с обучението на децата се проведе и обучение на 22 учители от СУ "Вичо Грънчаров" по темата за рисковете в Мрежата, начините за превенция и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата. Те бяха запознати с основните принципи и цели на обучителната програма "Киберскаут", така че да могат да подкрепят своите ученици в подготовката и провеждането на дейност, насочена към техни връстници, за участие в националното състезание.

Учители и ученици получиха и сертификати.

Успешната програма "€žКиберскаут" се провежда вече за четвърта година с подкрепата на Теленор България.

 


Страница 1 от 52