Начало Актуално

Актуално
Отличен старт за новия състезателен сезон за математическите състезания и турнири ПДФ Печат Е-мейл

6 12matematika nЩастливи сме да споделим резултатите от есенния кръг на състезанието "Математика без граници", където нашите млади математици заеха призови места в класациите. В състезанието участваха ученици от 18 държави, от които 16 736 от България и 7 218 от чужбина.

44 възпитаници от втори до осми клас в СУ "Вичо Грънчаров" се включиха в състезанието. От тях пет ученици се класираха в челната тройка. Представянето им е блестящо и заслужено получават нашите поздравления.

Със златен медал, който е единствен заВеликотърновска област за II клас заслужено се окичи Кристина Енчева от II "€žа" клас. Носители на сребърен медал са Елеонора Петкова от IV "а" клас , Николай Мутафчиев от III "€žб" клас, и Стефан Чукурлиев от V "в" клас. Бронзов медалист е Християн Димитров от II "€žа".

Всички участници получиха грамоти.

16 2019nАплодисменти за силния състезателен дух на нашите шампиони! Гордеем се с вас!

Благодарност за учителите на талантливите математици Ваня Недкова, Зарка Гайдарова, Милена Стоева и Тодорка Иванова!

Благодарност и за Вас, родители, които ни се доверявате и и сте до нас за нашите деца!

 
Книгата- прозорец към света! ПДФ Печат Е-мейл

11 bibl 67214336 nС мотото "Ако липсва нещо в живота ти, намери го тук!" учениците от V"a" клас влязоха в училищната библиотека. Там те, заедно с учителката си по български език и литература - Михаела Антова, проведоха различен урок. Г-жа Виолета Панова, библиотекар в училището, посрещна децата и ги запозна с различни видове речници. Даде им указания как да ги използват лесно и бързо. Петокласниците дискутираха за мястото на книгите в живота на човек, защо е необходимо да притежаваме богат речников фонд и др.

Часът продължи с игра, в която за определено време децата трябва да открият значението на личните си имена в Речник на имената. Това бе и речникът, който предизвика най-голям интерес у тях.

В края на часа децата оставиха своите "цветни послания" към всички свои съученици.

Срещата завърши с дарение на книги за училищната библиотека от V"a"клас и техния ръководител - Тодорка Иванова, с благодарност към г-жа Панова и пожелание за още такива съвместни часове.

 
Световната седмица на предприемачеството ПДФ Печат Е-мейл

СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО 2019

2 12 IMGУчениците на СУ "€žВичо Грънчаров" се включиха в Световната седмица на предприемачеството организирана от Джуниър Ачийвмънт България в периода 18-24 ноември.

Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките на седмицата се организират разнообразни събития, които насърчават младите хора да генерират нови идеи и решения на съществуващи проблеми.

В нашето училище беше организирана среща с един от успешно реализиралите се възпитаници на училището - Лъчезар Петков, който работи за международната компания "€žVMware"€ - лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност. Той представи перспективите за професионална реализация и развитие на младите хора в IT сектора.

Кристина Илиева и Ралица Василева от ХІа клас, обучени по програма "Практични финанси" на Джуниър Ачийвмънт, изнесоха открити уроци пред ученици от шести и седми клас на тема "Моите доходи, моите разходи - планиране на личен бюджет"€. Със самочувствието на знаещи и можещи млади хора, влезлите в ролята на преподаватели момичета представиха наситени с примери от живота вълнуващи уроци. По-малките се включиха с желание в работата по поставените казуси, проявиха активност и задаваха въпроси по темата.

2 12 IMG 201Учениците от втори клас и госпожа Десислава Йорданова проведоха открита практика на тема "Професията на програмиста". Учителката по информационни технологии запозна второкласниците с правилата за работа в компютърния кабинет. Със занимателни въпроси и решаване на кръстословица малчуганите сами стигнаха до извода с какво се занимава програмиста и влязоха в неговата роля. Емоционален завършек донесе игра със сглобяване на пъзели.

Като продължение на Седмицата на предприемачеството във втори клас са планирани още събития - посещение в железопътна гара Горна Оряховица и в автосервиз. Така децата ще продължат запознаването си с различни професии.

Благодарим на всички преподаватели, доброволци и ученици, които се включиха в инициативата и им пожелаваме много успехи.

http://predpriem2019.weebly.com/

 
Отличиха най-големите добротворци ПДФ Печат Е-мейл

9 аГрупова награда получиха учениците от VIII "а" клас на СУ "Вичо Грънчаров", които през лятната ваканция са пребоядисали кабинет в училището, за да го предадат освежен на учениците.

Младите добротворци получиха наградите си на специална церемония в Зала 1 на Общината. Отличията на учениците бяха връчени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Димитър Николов и заместник-кмета Пламен Мадемов.

 
Заедно в областта на краезнанието ПДФ Печат Е-мейл

1 1 IMG 20191031 100212Пътешествието в света на краезнанието заведе учениците ІІ"а" ІІ "б" клас (с класни ръководител Ваня Недкова и Анка Йовчева) в кабинета по музика, където господин Печикамъков, учител по музика, им представи характерните особености на местния фолклор. С изпълнението на гайда и кавал той предизвика силни емоции и събуди желанието на учениците да се докоснат до магията на народната музика. Те отблизо се запознаха с народните инструменти и свириха на тях.

Търсейки информация за местоположението на родното селище, учениците от ІІ"€žа"и ІІ "б" клас (с класни ръководител Ваня Недкова и Анка Йовчева) посетиха кабинета по география. Впечатлиха ги географските карти и глобусът. С помощта на преподавателя по география Евдокия Карагеоргиева децата откриха на картата на България местоположението на родния град. Научиха за природните особености и забележителности на селището, за стопанската дейност на хората и за развитието на транспорта в района

1 1 IMG 20191031 103045 1Пътешествието за опознаването на родния край завърши‚с  представяне на презентацията "По стъпките на будителите от родния край" (от Ралица Бончева - VI"€a"клас, Радостин Бонев - IX "а" клас и Християн Йорданов от IX "a"€ клас) пред ученици от начален етап. С тази презентация нашето училище участва в тържественото отбелязване на Деня на народните будители под наслов "Горди потомци на свети и достойни личности от Великотърновска област"

 


Страница 1 от 55