Начало Актуално

Актуално
Успех в математическо състезание ПДФ Печат Е-мейл

logo EVrop KenНационалното математическо състезание "€žЕвропейско кенгуру"става все повече популярно за учениците. По регламент за 60 минути трябва да се решат 26 логически задачи, като 24 от тях са с избираем и 2 със свободен отговор, а максималният брой точки е 100. Областния кръг, разделени в осем възрастови групи сили премериха 996 ученици. Особено силна бе конкуренцията при първокласниците, при които традиционно участниците са най-много. Възпитаничката на СУ "€žВичо Грънчаров" Кристина Емилова Енчева от I се класира на трето място, изпреварвайки повече от 220 свои връстници. С резултат 65 точки тя изостана само на две точки от победителя. Отлично се представи също Светлозара Колева от VI а клас с 83 точки. Учениците от VII клас Стефан Попов и Йоана Димитрова съответно със 77 и 75 точки заеха достойно четвърто и седмо място в своята група VII-VIII клас, състезавайки се с 88 ученици, голяма част от които от Математическата гимназия. Да им пожелаем да са все така упорити, любознателни и да постигат още по-големи успехи.

 
Ден на отворените врати ПДФ Печат Е-мейл

1 den naВ СУ "Вичо Грънчаров" се проведе поредният "€žДен на отворените врати". Този вид общуване с родителите се превърна в традиция за училището. Положително беше оценен ефектът от участието на родителите в живота на училището и от двете страни. Рязко се промени отношението родител, ученик, учител, училище. Поредното събитие бе посветено на фолклора и се превърна в танцов празник под мотото "Хоро се вие, извива." Участниците се наслаждаваха на изпълнението на народните песни, поднесени от групата по интереси с ръководител Стефан Печикамъков. Росен Тонев от пети клас показа своите нови умения с кавал. Всички единодушно отбелязаха положителното въздействие на тези занимания.

12 den naЛеда разчупиха третокласниците с ръководител хореографа Йордан Минчев, които изпълниха "Тракийски танц" и магически грабнаха публиката. Последваха кръшни български хора, които увлякоха родители, гости, учители и ученици в общи танци.

 
Световна седмица на парите ПДФ Печат Е-мейл

1 световна седмица на парите

Учениците от различни класове на СУ "€žВичо Грънчаров" се включиха в Световната седмица на парите, която тази година се провежда в периода 25-31 март и по традиция е организирана от Джуниър Ачийвмънт България.

В съвременния глобален свят въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си. Темата на избраната инициативата беше свободна, като всички дейности се обединиха под глобалния слоган "Учи. Спестявай. Печели"

Учениците от Ха клас избраха да отбележат Седмицата на парите с посещение в офиса на UniCredit Bulbank, където директорът на филиал Горна Оряховица Галин Илиев по интересен и увлекателен начин представи значението на банката като финансова институция, както и мястото й в живота на съвременния човек. В беседата бяха представени съвременни и удобни начини за електронно банкиране, безналични плащания, видове кредити и различни други въпроси, които биха могли да бъдат полезни на младите хора.

Іа клас, с класен ръководител г-жа Ваня Недкова, се включи в инициативата, като на 25.03. проведе открит урок с гост лектор г-н Емил Енчев – ръководител на Бизнес център в Банка ПИРЕОС в град Велико Търново. По достъпен и интересен начин той запозна присъстващите с професията банкер, с произхода и функцията на парите.

На 27.03. класът посети Банка РАЙФАЙЗЕНБАНК в град Горна Оряховица. Учениците бяха радушно приети от директора г-н Хараламби Хараламбиев и неговия екип.

В IVа клас с класен ръководител Кремена Витанова Световната седмица на парите беше отбелязана с открит урок "€žРецепти за успех"€. Ученици разиграха създаването на собствен бизнес чрез откриване на ресторанти. Участниците представиха поотделно идеите на своя отбор - какво меню включва техният бъдещ ресторант, в каква обстановка ще бъдат посрещани клиентите, как ще рекламират заведението си. Накрая учениците достигнаха до заключението, че рецептата за успех е най-вече да бъдат образовани в дух на млади предприемачи, да спазват правилата на пътя на парите и да работят заедно в екип.

Открит урок по технологии и предприемачество посветен на темата "Учи. Спестявай. Печели" беше проведен и от г-жа Даниела Велчева в ІVв клас.

Участниците в събитието получиха грамоти за своето представяне.

Благодарим на всички включили се в инициативата Световна седмица на парите 2019 година и им пожелаваме много успехи.

 
Информирани и здрави ПДФ Печат Е-мейл

111DSC 0101Световният ден за профилактика на туберкулозата - 24 МАРТ беше отбелязан от доброволците на Българския младежки червен кръст в СУ "Вичо Грънчаров", съвместно с Регионалната здравна инспекция и медицинското лице в училището. Чрез образователната игра "Дърво на туберкулозата" деца от различни възрастови групи подредиха правилното разпределение на "рискови фактори", "пътища на заразяване", "симптоми на болеста". Подреждайки елементите учениците по нестандартен начин визуално получиха цялостната картина, описваща болестта, запознаха се с информация за инфекциозното заболяване туберкулоза, за причинителите на болестта, за източниците и начините на заразяване.

Информираността на младите хора е част от профилактиката и популяризирането на здравословния начин на живот - ЖИВОТ БЕЗ ТУБЕРКУЛОЗА.

 
Малки разговори на големи теми ПДФ Печат Е-мейл

11 roditeli

Училище за родители се проведе в СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица по актуалният за обществото ни въпрос: "Употреба на алкохол от ранна възраст и влиянието му в развитието на личността".

В инициативата си партнираха госпожа Анелия Козлева - главен експерт от РЗИ - Велико Търново и госпожа Офелия Иванова - доктор по психология и родители на ученици от четвърти клас на училището.

Целта на инициативата е присъстващите да се запознаят с информация и техники за превенция на ранната употреба на алкохол от децата. Госпожа Иванова и госпожа Козлева, представиха презентация на тема "Митове и факти за алкохола, запознаха родителите с техники и съвети как да се общува с децата по темата.


12 roditeliВъв втората, дискусионна част родители и специалисти обсъждаха трудните въпроси: Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим? Изводът от дискусията поедин труден въпрос са 10 лесни отговора:"€žНеобходимо е да говорим с децата си навреме. И това време е сега. Как да започнем разговор за алкохола? Как да осигурим подходяща атмосфера, в която детето да се почувства свободно да зададе какъвто и да е въпрос на различни теми, без да се притеснява или срамува? Да им разкажем не само факти, но и лична история. Да бъдем естествени и спокойни. Да обръщаме повече внимание на децата си. Да бъдем наистина честни. Много търпеливи. Да говорим отново и отново. Да търсите обратна връзка с учителите на децата си...".

 


Страница 4 от 45