Начало Актуално

Актуално
Здравна просвета и възпитание ПДФ Печат Е-мейл

1 ganetaIMG 20181109 113202Здравословното състояние на ученици в съвременните общества е изправено пред ред предизвикателства. Необходима е единна стратегия за възпитаване на полезни навици за хигиена, пълноценно хранене, хармоничен дневен режим, спортуване и закаляване, общуване с природата, както и усилия, насочени към здравна просвета и запознаване на учениците с опасните въздействия на психоактивните вещества.

Поради двоякия характер на здравето като продукт на личната и социалната дейност, за осъществяване на ефективно здравно възпитание е нужна подкрепата и сътрудничеството на обществото, за да се формират у подрастващите навици и умения за личен избор и утвърждаване на здравословния подход като устойчив жизнен стереотип. С тази нелека задача за учениците от СУ "Вичо Грънчаров" се е нагърбила заедно с класните ръководители медицинското лице Жанета Николаева. Последните два месеца под надслов "Здрави деца в здрави семейства" се проведоха много беседи, дискусии и презентации. Темите се съобразяваха с възрастовата група на учениците: "Лична хигиена", "Здравословно хранене", "Захарният диабет не е присъда, а здравословен начин на живот", "Тютюнопушене и здраве" . Особен интерес предизвика гост лектора д-р Ралица Банова - педиатър-специалист от детско отделение- МБАЛ "€žСв. Иван Рилски". Срещата провокира много въпроси, на които лекарката отговори изчерпателно. По повод 15 ноември международен ден без тютюнопушенето учениците от първи до седми клас участват и в областен конкурс обявен от РЗИ Велико Търново, за изработване на подложки за чаши на тема "С аромат на кафе или чай, но без цигара". И това е само началото на една сложна, но полезна дейност в името на децата и тяхното здраве. Нетрадиционната дейност в посока здравно възпитание спомага за формиране на здравна култура, основана на определени знания, убеждения, мотивация, придобити навици и поведенчески модели. То е съвкупност от целенасочени педагогически въздействия, чрез които учениците първо се информират за ползите и рисковете от определени поведенчески модел и отделно действие (знания), изграждат нови убеждения и навици, и на базата на повишената мотивация променят поведенческия си статус.

Съвременното училище трябва да бъде средище за възпитаване на физически и психически здрави деца, способни да посрещнат адекватно предизвикателствата на 21 век.

 
Национален конкурс „МОЕТО ДЗИ 2018” ПДФ Печат Е-мейл

gramota DZIДо

Директора на СУ "€žВичо Грънчаров"Горна Оряховица

Изказваме своята най - сърдечна благодарност за припознаването и включването Ви в Национален конкурс "€žМОЕТО ДЗИ 2018"€, чиято цел е да предоставим поле за изява на детското творческо въображение и развитие на познанието за безопасност на пътя.

В петото поредно издание на конкурса в 3 категории: "рисунка"€, "€žкомпютърна рисунка"€ и "видеоклип"€ за ученици на възраст 6-14 години участие взеха над 900 деца от 145 училища, детски градини и Народни читалища от цялата страна.

Ванина Миланова

За Национален конкурс "Моето ДЗИ"

Агенция "Реал-Спорт",София

 
Спортен празник на световния ден на доброто ПДФ Печат Е-мейл

1 home MVueOD OZW2Iy jПрактикуването на любим спорт има редица ползи за нашето физическо и психическо здраве.

Спортът и физическата дееспособност имат своята традиция в СУ "€žВичо Грънчаров" Това го показват и резултатите на ученическите игри - нашите отбори участват във всички видове спорт. Отборите ни по лека атлетика и тенис на маса са достигнали до финалите на Ученическите игри и са печелили призови места.

Спортът трябва да е ежедневие от ранна детска възраст, защото той има и друго предимство - децата се научават на дисциплина и самоконтрол.

0228Днешната инициатива е част от дейностите за осмисляне на спортаq като стъпка за усъвършенстване на хармонично тяло и "добро здраве".

Футболисти от представителния отбор на ОФК "€žЛокомотив"€ участваха в спортен празник, с който в СУ "Вичо Грънчаров"€ отбелязаха Световния ден на доброто. "Идеята е на президента на клуба Георги Бижев, а ние я подкрепихме, защото смятаме, че спортът е един от начините да се възпитават добри хора. Както и друг път съм казвала, нашата мисия е не само да даваме знания, а да възпитаваме и да изграждаме характери. Към идеята се присъедини и Баскетболен клуб "€žЛокомотив" и така се заформи един голям спортен празник€, обясни директорката на училището Нели Атанасова.

http://regnews.net/bg/lokomotiv-i-su-vicho-grancharov-organiziraha-priyatelski-sreshti-v-denya-na-dobroto/#.W-rk99Uzbcs

 
Даниела Кенарева с награда ПДФ Печат Е-мейл

1 DanielaНаградата "Будител на община Горна Оряховица за 2018г" е присъдена на г-жа Даниела Кенарева, старши учител по биология и здравно образование в СУ "€žВичо Грънчаров". Наградата е за високи постижения в сферата на образованието и науката.

В годините под ръководството на г-жа Кенарева учениците имат много успехи в конкурси и състезания. Реализирани са инициативи на МОН и Министерството на здравеопазването в изпълнение на Националната програма за превенция на хронични и незаразни болести 2014-2020г. За дейността си две поредни години е награждавана от министъра на здравеопазването за приноса си в здравното образование на младите хора.

Г-жа Кенарева създава стимулираща среда и предизвикателни възможности за развитие на индивидуалността и надграждане на личностния потенциал на учениците чрез извънкласна дейност. Чрез дейността по програмата на Български дарителски форум "€žНаучи се да даряваш" г-жа Кенарева възпитава активна гражданска позиция у учениците, мотивира ги за дарителство и участие в доброволчески инициативи.

Утвърденият професионален и личностен авторитет на г-жа Кенарева провокира децата да участват в ръководения от нея клуб Български младежки червен кръст към СУ"Вичо Грънчаров" и да участват в обучение по първа долекарска помощ, да провеждат информационни кампании и акции по ", както и в доброволчески инициативи за "€žПодпомагане на деца в риск"€.

 
НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ “ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПДФ Печат Е-мейл

С участие на най-малките от СУ "Вичо Грънчаров", които се включиха в маратона на четенето бе сложено началото на Националната седмица на четенето от 22-25.10.2018 г.

1 23 10 2018 nНа 23.10.2018 г. учениците от начален етап на СУ "Вичо Грънчаров" се включиха в маратона на четенето. Събитието се състоя в СУ "Георги Измирлиев", а участие взеха всички училища от Горна Оряховица.

Мероприятието е част от програмата за национална седмица на четенето. Кампанията се провежда за поредна година от МОН, като тази година домакин е РУО - Велико Търново.

Учениците от начален етап представиха любима приказка и стихотворения. Възпитаниците на СУ "Вичо Грънчаров" четоха приказката "€žДядовата ръкавичка" от Елин Пелин.

С участието си в четенията учениците показаха любовта си към книгата и споделиха с участниците и гостите на събитието любимата си детска книга. Официалните гости на маратона също се включиха в четенето.

Събитието завърши с поздравления към участниците. Учениците получиха грамота за участие и детски книжки.

В училищната библиотека

З2 22 10 2018а четвърта поредна година учениците от ІV"€žв" клас дариха на училищната библиотека от своите книжки с надеждата, че и други деца ще имат възможността да ги прочетат.

Учениците на г-жа Велчева са приятели на училищната библиотека и редовно ползват от там необходимата допълнителна информация за обогатяване на урочния процес. Библиотека е неизчерпаем източник за мъдрости и г-жа Панова изненада отново своите читатели, като им разказа любопитни факти за книгите. В продължение на час заедно четоха от подготвената презентацията мъдрости, посветени на книгите, беседваха за смисъла от четенето и необходимостта от натрупване на знания чрез книгата.

Своята среща и дарението учениците посветиха на Националната седмица на четенето, в която те се включват активно и я свързаха с наближаващия Ден на народните будители.

Читателски клуб към библиотеката на СУ "€žВичо Грънчаров"

1 BisercheIMG 3565Чрез първата си сбирка новосформираният читателски клуб към училищната библиотека се включи в Националната седмица на четенето. Участниците чуха"€žВажното приключение на важната готварска книга", откъса от "Весел гъделичкащ смях" на Маргарит Минков, прочетен от режисьора на младежкия театър в града Симеон Христов. Децата обсъдиха визията и очакванията за своята дейност. Направиха правила за работа и си избраха име на клуба. От 12 предложения с най-много гласове се оказа предложението "Млади оценители".

В групата на ПГ- Големи четат на малки

3 23 10 2018И тази година Раховчетата гостуваха на малките си приятели от ПГ, за да им почетат приказки, като част от инициативата за стимулиране на четенето при най-малките, посветени на Националната седмица на четенето.

Четвъртокласниците прочетоха на малчуганите българската народна приказка "Как воденичарят се ожени за царската дъщеря". След като и малки, и големи установиха, че тази приказка много прилича на приказката "Котаракът в чизми", заедно направиха импровизирана драматизация по приказката. А накрая тяхната среща завърши като в българската приказка - смяха се, забавляваха се и извиха кръшно хоро.

Учениците от ІІ клас

С прочит на приказката "€žЦветята на малката ида" от режисьора на младежкия театър Симеон Христов и запознаване с живота на Ханс Кристиян Андерсен, учениците от първи и втори клас организирани от госпожа Ваня Недкова отбелязаха Националната седмица на четенето.

Учениците от IV"а"€ клас

1 kremeaУчениците от IV"€а" клас се включиха в Националната седмица на четенето,като участваха в състезанието "Пиша вярно и четливо"€, организирано от г-жа Кремена Витанова.
Седмицата на четенето приключи в училищната библиотека, където г-жа Росица Илиева помощник-директор на училището връчи грамоти на победителите. Г-жа Панова представи на четвъртокласниците различни детски енциклопедии и енциклопедии за възрастни, като показа по интересен начин как да намират информация в тях.

Петокласници от СУ "€žВичо Грънчаров" четоха приказки на деца в три горнооряховски детски градини

3 snimka2Възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров" се включиха в Националната седмица на четенето с представянето на български народни приказки пред децата от ДГ "€žЗдравец"€, ДГ "€žАлен мак"€ и ДГ"€žБодра смяна". Петокласниците бяха посрещнати с нетърпение от малчуганите, които слушаха с интерес избраните приказки.

2 snimka2 1Децата посрещнаха гостите си със задаване на гатанки и много усмивки. Най-малките от ДГ "Бодра смяна"€ също се включиха в маратона на четенето, като с интерес изслушаха приказката "Болен здрав носи" и изпяха песен, с която поздравиха своите гости.

Децата получиха и рисунки, направени по сюжети от прочетените творби.

1 snimka1

Учениците на СУ "Вичо Грънчаров"€ дариха ръчно изработени книжки с гатанки и детски книги за библиотечните кътове на детските градини.

Посланието на учениците към по-малките бе да се докосват по- често до вълшебния свят на приказката и да черпят любопитство и вдъхновение към света и човека.

Под наслов "€žКнигата е прозорец към света и човека" петокласниците заедно с родителите си четоха любими произведения. Възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров"€ продължиха маратона на следващия ден извън училищната сграда. Те посетиха Градската библиотека, като зададоха любопитни въпроси за библиотечното дело и мястото на книгата в миналото и в съвременното българско общество. Учениците имаха възможност да се докоснат до стари печатни книги в хранилището на библиотеката. Посещението завърши с четене на стихове от Валери Петров и Георги Константинов. Училището дари книги за детския отдел на библиотеката.

1 Lukanova snimka9Гост на шестокласниците бе г-жа Румяна Луканова. Тя им разказа интересни факти от живота на Иван Вазов. Срещата завърши с четене на любими творби на Вазов.

Посланието на ученици и учители бе:"Добрите книги имат едно общо нещо€-те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина".

Изява на литературен клуб "€žКалиопа" с участието на ученици от 6 до 12 клас в Националната седмица на четенето.

4 snimka uchastniciНа 24.10.2018г. се проведе разговор-дискусия на тема "€žКнигата, която няма да забравя"€ по инициатива на литературен клуб "Калиопа"€ при СУ "Вичо Грънчаров". Приятелите на книгата представиха свои презентации на любими книги и коментираха избрани цитати от тях. Десетокласниците впечатлиха гостите на мероприятието с голяма, ръчно изработена, с красиво изписани цитати книга. Всеки участник отбеляза на предварително изготвено табло свои мисли и впечатления от прочетеното,като ги свърза със стила, сюжета и героите.

Посланието на младите творци бе "Добрите книги имат едно общо нещо-те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина"€.

5 snimka knigaIMG 20181026 161828

 


Страница 5 от 41