Начало Актуално

Актуално
Информирани и здрави ПДФ Печат Е-мейл

111DSC 0101Световният ден за профилактика на туберкулозата - 24 МАРТ беше отбелязан от доброволците на Българския младежки червен кръст в СУ "Вичо Грънчаров", съвместно с Регионалната здравна инспекция и медицинското лице в училището. Чрез образователната игра "Дърво на туберкулозата" деца от различни възрастови групи подредиха правилното разпределение на "рискови фактори", "пътища на заразяване", "симптоми на болеста". Подреждайки елементите учениците по нестандартен начин визуално получиха цялостната картина, описваща болестта, запознаха се с информация за инфекциозното заболяване туберкулоза, за причинителите на болестта, за източниците и начините на заразяване.

Информираността на младите хора е част от профилактиката и популяризирането на здравословния начин на живот - ЖИВОТ БЕЗ ТУБЕРКУЛОЗА.

 
Малки разговори на големи теми ПДФ Печат Е-мейл

11 roditeli

Училище за родители се проведе в СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица по актуалният за обществото ни въпрос: "Употреба на алкохол от ранна възраст и влиянието му в развитието на личността".

В инициативата си партнираха госпожа Анелия Козлева - главен експерт от РЗИ - Велико Търново и госпожа Офелия Иванова - доктор по психология и родители на ученици от четвърти клас на училището.

Целта на инициативата е присъстващите да се запознаят с информация и техники за превенция на ранната употреба на алкохол от децата. Госпожа Иванова и госпожа Козлева, представиха презентация на тема "Митове и факти за алкохола, запознаха родителите с техники и съвети как да се общува с децата по темата.


12 roditeliВъв втората, дискусионна част родители и специалисти обсъждаха трудните въпроси: Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим? Изводът от дискусията поедин труден въпрос са 10 лесни отговора:"€žНеобходимо е да говорим с децата си навреме. И това време е сега. Как да започнем разговор за алкохола? Как да осигурим подходяща атмосфера, в която детето да се почувства свободно да зададе какъвто и да е въпрос на различни теми, без да се притеснява или срамува? Да им разкажем не само факти, но и лична история. Да бъдем естествени и спокойни. Да обръщаме повече внимание на децата си. Да бъдем наистина честни. Много търпеливи. Да говорим отново и отново. Да търсите обратна връзка с учителите на децата си...".

 
Отлично представяне в „Ключът на музиката“ - класирани за национален етап ПДФ Печат Е-мейл

11 DИ през тази учебна година, учениците от IV, V, VI и VIIклас на СУ "Вичо Грънчаров", по традиция се включиха в Националното състезание "€žКлючът към музиката", организирано от МОН в три кръга - общински, областен и национален. То дава възможност на учениците да демонстрират знания и умения, придобити в началния етап на основната образователна степен, както и в първите два класа на средната образователна степен. "Ключът на музиката" съдейства за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание по музика в задължителната и общообразователната подготовка и създава условия за изява на всички, които участват в конкурентна среда.

На 22.02. 2019 г. се проведе Областният кръг, домакин на който бе училището. За него се класираха дванадесет ученици от училището - седем от IV "в" клас, двама от V клас, двама от VI клас и един от VII клас.

Учениците на г-жа Даниела Велчева от IV "в" клас, показаха отлични резултати и от 37 участници в областния кръг, 6 се класираха за националния, който по традиция ще се проведе в АМТИИ гр. Пловдив на 23.03.2019 г.. Това са Габриела Шумкова с 87 т./ втори в областта резултат/, Деа Щаракова - 83 т./ пети резултат/, Теодора Ладинова - 82 т. /шести резултат/, Георги Василев и Румен Попов със 78 т. и Стефан Чукурлиев - 75 т.

Поздравления за чудесното представяне и успех в националния кръг!

 
СУ "Вичо Грънчаров" отвори поетична работилница в Световния ден на поезията ПДФ Печат Е-мейл

11 IMG 3838Ученици от първи и пети клас организираха своя поетична работилница в Деня на поезията. В рамките на няколко часа те демонстрираха познания и умения чрез разнообразни дейности.

Събитието започна със "сглобяване" на мисъл, която стана и мото на мероприятието. Децата се състезаваха в рубриката "Най-бързо и най-изразително четене на стихотворение". Учениците четоха стихове на: Иван Вазов, Христо Ботев, Валери Петров, Асен Разцветников, Ран Босилек, Леда Милева, Калина Малина и др.

Представената презентация насочи учениците към разпознаване на известни български поети.

Във втората част на работилницата децата демонстрираха своите творчески умения, като съставяха стихове посветени на пролетта. Новосъздадените творби бяха отпечатани върху изработени от децата хартиени форми и моделирани върху голямо цветно табло.

Петокласниците раздадоха цветни свитъци с отпечатани детски стихове в ЦДГ "Здравец" и ДЦГ "Бодра смяна".

Осмокласниците зарадваха гражданите на гр. Горна Оряховица с любими български стихотворения.

Учители по различни предмети и родители се включиха активно в поетичната работилница.

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-otvori-poetichna-rabotilnitsa-v-svetovniya-den-na-poeziyata/#.XJSYJSIzbcs

 
Деца нарисуваха представата си за здравословен начин на живот ПДФ Печат Е-мейл

1 izlogbaIMG 3760Какво знаят за здравословния начин на живот представиха в рисунки деца със специални образователни потребности от СУ "€žВичо Грънчаров". Днес в училището бе открита изложба, която момчетата и момичетата на възраст от I до X клас са подготвяли през последния месец. Заниманията се провеждаха в Ателие за рисунка в СУ "Вичо Грънчаров", а конкретната тема, залегнала в творбите на децата, бе "Аз живея здравословно". На откриването присъстваха и родителите на изявяващите се деца, които споделиха своето възхищение от добрата съвместна работа. Пожелаха си повече съвместна работа в различни направления на изкуството.

Ателието в СУ "Вичо Грънчаров" бе организирано като част от събитията, с които РЗИ във Велико Търново се включва в изпълнението на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020.

15 izlПълноценното хранене, движението, вредата от цигарите и алкохола представиха в творбите си децата. За усилията си и за прекрасните рисунки те получиха подаръци от РЗИ във Велико Търново. Уважението си към момчетата и момичетата, към техните родители и техните преподаватели и това, което правят, за да стане светът по-добър, изказа и зам.-кметът Йорданка Кушева.

http://regnews.net/bg/detsa-ot-su-vicho-grancharov-narisuvaha-predstavata-si-za-zdravosloven-nachin-na-zhivot/#.XJI6mCIzbcs

 


Страница 51 от 91