Начало Актуално

Актуално
Онлайн дискусия осъществиха учениците от VII a и XII a клас на СУ „Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

smirnenski nСедмокласници и дванадесетокласници дискутираха заедно на тема: "Човешкото падение в творчеството на Христо Смирненски". Поетът е познат със своите творби, които звучат актуално и днес и поставят много въпроси пред младите хора. Учениците влязоха в словесен "сблъсък" за вечната борба между доброто и злото; разсъждаваха за цената на компромисите със съвестта и човешките принципи, за нравственото падение на личността. В основата на дискусията бе сатиричната творба на Смирненски "Приказка за стълбата".

Връзката между класовете бе виртуална, но това не попречи учениците да изразят позициите си и да потърсят заедно отговорите на поставените въпроси. Диалогът между тях беше непринуден и динамичен. Срещата започна с презентация за живота на Христо Смирненски, изготвена и представена от Василена Колева от 7а клас. Участниците се разделиха на групи и коментираха откъси от произведението "Приказка за стълбата". Към края на дискусията, дванадесетокласничката Станислава Люцова презентира най-важното от творческата история и нравствените послания на текста. Проблемите, които засяга поетът в творчеството си, породиха въпроса: "€žСблъскваме ли се днес със социалната несправедливост и какви са нейните лица?". Седмокласниците подготвиха илюстрации, които отразяват проявленията на човешкото страдание и пропастта между бедни и богати. Любопитен момент бе финалът на дискусията, в който дванадесетокласникът Атанас Ангелов сподели своя рисунка, провокирана от засегнатите проблеми по време на дискусията.

Гости на събитието бяха директорът на училището г-жа Нели Атанасова и учители от СУ "Вичо Грънчаров". Ръководителите на споделената практика бяха г-н Красимир Александров и г-жа Михаела Антова. Те споделят, че подобна форма на диалог между малки и големи ученици дава възможност да взаимодействат помежду си, коментирайки теми, които вълнуват и едните, и другите. Двамата учители изказват своята благодарност към учениците, които дискутираха, макар и от разстояние.

 
Поздравителен адрес - 1 ноември 2021 г. ПДФ Печат Е-мейл

Поздравителен адрес от името на инж.
Добромир Добрев - Кмет на Община Горна Оряховица, по повод 1 ноември -
Ден на народните будители.

Честит 1 ноември, българи!
Да не угасва пламъкът на знанието и родолюбието!
Учениците от Средно училище "Вичо Грънчаров" отбелязаха Деня на народните будители
В навечерието на големия български празник Първи ноември СУ "Вичо Грънчаров" взе участие в празничната програма на РУО Велико Търново. На събитието училища от цялата област представиха делото на избрани от тях будители. Преслава Георгиева и Габриел Савов от 9а клас споделиха своята презентация, като разказаха за делото на рода Грънчарови. В края на своето представяне двамата ученици поздравиха своите учители за помощта, която са им оказали при подготвянето на презентацията. Учениците изказаха благодарност и към организаторите на събитието за поканата и предоставената възможност да споделят гордостта си, че СУ "Вичо Грънчаров" е достоен наследник на рода Грънчарови.
За поредна година по повод Деня на народните будители ученици от Ученическия съвет при СУ "Вичо Грънчаров" изненадаха своите учители, като изработиха свитъци с пожелания към тях. Учениците благодариха на своите будители за грижите и всичко това, на което са ги научили, и им пожелаха винаги да разпалват огънчето на знанието. "Жестът, който направихме към нашите учители, цели да им покаже, че ние оценяваме всичко, което те правят за нас. Пожелаваме им творческо вдъхновение и неизчерпаема сила по пътя на просветата", споделят децата от Ученическия съвет. Младежите от съвета отдадоха почит и към българските духовници и просветители, като изработиха табло, чрез което по-малките ученици се запознаха с делото на Народните будители. "Целта на тази инициатива е да покажем на по-малките с какво трябва да се гордеем. Това, което им е необходимо, е пример. Смятаме, че ние успяваме да дадем такъв с тези малки жестове към народните дейци и към нашите учители", споделят още от Ученическия съвет.
В навечерието на големия празник, посветен на българските просветители, революционери, учители и творци, първокласниците също отбелязаха големия празник. Чрез различни активности те се запознаха с живота и делото на големите имена в българската история и просветно дело. Малките ученици вече знаят за славното дело на Апостола на свободата Васил Левски, разпознаха образите на Христо Ботев и Пайсии Хилендарски. С голямо вълнение за пръв път прекрачиха прага на училищната библиотека, където г-жа Панова ги запозна с детския отдел.
"Звездичките" от 1 б клас с радост се включиха и в кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" на Асоциация "Българска книга" и подариха на училищната библиотека детски книжки. Благодарим на родителите, които с желание подкрепиха тази инициатива и станаха част от училищния живот, дарявайки книга.

1.11.2021 г

 
Да пазим живота на пътя! ПДФ Печат Е-мейл

5 244534802 600221711111991 79002058864304040 nУченици от СУ "€žВичо Грънчаров" и класните им ръководители, госпожа Даниела Велчева и госпожа Десислава Бейска, се включиха в кампанията за намаляване на травматизма по пътищата. Дейността е в рамките на дните на безопасността на ROADPOL и цели намаляване на пътнотранспортните произшествия.

Полицаи от РУ на МВР в Горна Оряховица бяха гости на малчуганите от нашето училище. Присъствието на униформените служители предизвика много вълнения и интерес. Полицаите проведоха беседа по пътна безопасност, като фокусираха вниманието на учениците към задълженията им да спазват правилата за движение на пътя. Нагледно припомниха правилните места и начините за пресичане на пътното платно при движение в града, както и местата за безопасна игра и отдих, като използваха пътните знаци и "работещ" светофар, с които разполага училището.

По интересен и достъпен начин запознаха децата с професията на полицая, с динамичното си ежедневие, с особеностите на полицейската униформа и най-важните полицейски атрибути - нагръден полицейски знак, стоп-палка, радиостанция, бронезащитна жилетка, защитна каска, електрошокова палка, "истински" патрони и предпазен щит. Всяко едно от децата имаше възможност да се докосне до тях и поне за малко да се почувства част от полицейските сили. Истински фурор предизвика възможността учениците да седнат в полицейската кола и сами да пускат светлинно-звуковия ѝ сигнал, задаваха много въпроси и споделяха свои наблюдения. Третокласниците и полицаите се разделиха се с обещание за нови срещи.

 
Йоан Стефанов спечели злато ПДФ Печат Е-мейл

1 900Йоан е ученик в СУ "Вичо Грънчаров" и тренира бокс от 4 години. Според Мутафчиев, заедно с Диляна Петрова, Йоан е най-бързо развиващият се боксьор на клуба. Още четири момчета работят много здраво и след месец ще ги пуснем на Ученическото в Плевен. Надявам се поне част от тях да реализират добрия си потенциал, сподели треньорът.

Състезателят на Боксов клуб "Локомотив" - Горна Оряховица и ученик в нашето училище, спечели шампионската титла в кат. 48 кг от Държавното лично-отборно първенство за юноши. Това е втора титла за 16-годишния Йоан, който е печелил златото и от Ученическото първенство по бокс.

Жребият беше на страната на Йоан и той започна направо във втория кръг, където победи с 3:0 съдийски гласа Кирчо Герасимов от Бургас. Финалът противопостави горнооряховчанина на техничния състезател на "Славия" Мартин Недялков. Съперникът на Йоан беше много добре подготвен и в първия рунд играта беше равностойна. В следващите два рунда обаче нашето момче изпълни точно тактиката ни и успя да пречупи противника си. Така дойде и победата с единодушно съдийско решение, коментира Захари Мутафчиев. Освен от победата съм много доволен от видимото израстване на Йоан, който дръпна много в последните месеци, каза още треньора.

Браво, Йоан! Бъди все така упорит и постигай още много успехи!

 
Eсенно залесяване с участието на ученици, родители и учители ПДФ Печат Е-мейл

viber изображение 2021 10 21 16 38 57 564Урок по залесяване.

Третокласниците от горнооряховското СУ "Вичо Грънчаров", както и техните родители и учители, участваха в открит урок по залесяване, организиран от ТП Държавно горско стопанство Горна Оряховица. Денят протече с много игри и подаръци за децата, а служителите на стопанството запознаха малките любители на природата с лесовъдската професия.

Учениците и техните родители се включиха в планираното за 2021 г. есенно залесяване на местността Божур поляна. Десетки контейнерни фиданки от Черен бор, произведени в горски разсадник "Джулюница" към ДГС Горна Оряховица, бяха засети в предварително подготвени за целта места. Разсадникът е включен в списъка на горските разсадници с национално значение и е една от големите гордости на стопанството.

Това не е първият път, в който служителите на ДГС Горна Оряховица организират екологични инициативи с участието на ученици от СУ "Вичо Грънчаров". Традицията продължава много години назад и след кратко прекъсване тази година бе възобновена. Учителите, учениците и техните родители са категорични, че ще участват в подобни прояви и в бъдеще, като планират още напролет да посетят горски разсадник "Джулюница", за да се запознаят с разсадниковото производство.

 


Страница 7 от 91