Начало Актуално

Актуално
Европейската седмица за управление на отпадъците. ПДФ Печат Е-мейл

Picture1В периода 21.11.2015г. - 29 11.2015 година се провежда седмото издание на Европейската седмица за управление на отпадъците. Във връзка с общоевропейската инициатива, която цели насърчаване на дейностите за повишаване на информираността за правилното управление на ресурсите и отпадъците в СОУ „Вичо Грънчаров”град Горна Оряховица се разработват инициативи, които ангажират вниманието на младите хора с дейности, свързани с намаляването на отпадъците.

Ученици подготвиха различни експонати, видяни през детските очи от отпадъчни материали и участват в откриването на еко-изложба „Аз мога да претворя отпадъците в красота”, която ще бъде открита на 26.11.2015г. в Младежки дом град Горна Оряховица.

Организира се акция за събиране на капачки, провеждаща се съвместно с Младежкия парламент. Средствата ще се използват за закупуване на електроуреди за деца в неравностойно положение.

Организира се и акция за разделно събиране на батерии. Целим от ранна детска възраст да възпитаваме екологосъобразен начин на живот като стимулираме разделното събиране на опасни отпадъци, каквито са батериите.

На видеостената в СОУ „Вичо Грънчаров” прожектираме презентация, която цели повишаване на информираността на младите хора за правилното управление на ресурсите и отпадъците.

Природата е важна част в бъдещето на планетата и затова трябва да се научим да живеем природо съобразно и неразточително.

 
Учениците от 2 клас се срещнаха с писателя Милко Марков ПДФ Печат Е-мейл

1-четене IMG 2107В кампанията за насърчаване на четенето на 13.11.2015 г. учениците от втори клас на СОУ ”Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица се срещнаха с писателя Милко Марков. Той им разказа как се пише детска книжка. От неговия разказ разбраха, че създаването на детски книги не е лесно. Учениците зададоха много въпроси на господин Марков.

1 четенето-IMG 2111Интересно им бе да научат лесно ли е да пишеш за деца, кога е решил да стане детски писател, защо пише за деца, а не за възрастни Милко Марков представи новата си детската книжка „Котаракът Мър и Дядо Коледа“. Второкласниците останаха очаровани от приключенията на котарака Мър

 
Един час по български език и литература на практика… ПДФ Печат Е-мейл

poschta-IMG 2101Да напишат писмо до непознато другарче или близък, бе идея, която се зароди в час по български език и литература след изучаване на темата „Писмо“. В продължение на седмица в класната стая на ІІ „а“ клас се редактираха писма, адресираха се пликове, лепяха се марки …

На 04.11.2015 г. учениците от класа посетиха Пощенска станция - Г.Оряховица, която е част от националния пощенски оператор в България "Български пощи"ЕАД, за да научат за пътя на писмото от подателя до получателя. В този ден те заеха местата на пощенските служители в КОЛЕТНА СЛУЖБА и под тяхно ръководство поставиха пощенско клеймо на писмата си. Разбраха, че без него пътят на писмото е немислим. След това разпределиха писмата си в кутии: за страната, за чужбина и за София. С вълнение изпратиха писмото до ІІІ„а“ клас от ОУ „Любен Каравелов“ в град Попово, в което разказаха за своята библиотека и поздравиха учениците за патронния празник на училището.

Vanja-IMG 2102Въодушевени от наученото учениците благодариха на Дарина Узунова – началник на Пощенска станция в град Горна Оряховица, Геновева Цанева – майка на Кристиян и всички пощенски служители за топлото посрещане и невероятната изненада – подарък за всеки с логото на „Български пощи“ и две знаменца за класната стая.

Следващата среща между тях ще бъде седмица преди Коледа.

 
Доброволчеството в СОУ”Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

B4K-6На 28.10.2015 г. учениците от СОУ „Вичо Грънчаров”, гр.Горна Оряховица учредиха клуб - „Български младежки Червен кръст." По този начин учениците – доброволци с ръководител Даниела Кенарева  се включиха в международното младежко червенокръстко движение, от което Българският младежки Червен кръст е неразделна част. Това е и най-голямата младежка неправителствена организация на територията на Република България. Чрез своите доброволци в цялата страна и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги, БМЧК приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничеството за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията.

B4K 2094Учениците от СОУ ”Вичо Гръначров” са готови да спазват седемте основни принципа, които обединяват милионите служители, членове и доброволци на Червения кръст и Червения полумесец по света: хуманност; безпристрастност; неутралност; независимост; доброволност; единство; универсалност;

Основните дейности, на които ще се акцентира са: превенция на насилието сред деца и младежи,чрез серия от ателиета за права на детето и управление на конфликти; благотворителни кампании; превенция на зависимости, СПИН и полово предавани инфекции; превенция на сексуално-рисково поведение; обучения за връстница – презентатори по здравна просвета; промоция на здравословно хранене и начин на живот; репродуктивно здраве; обучение по Първа помощ в училища чрез подход „връстници обучават връстници”; ученически екип по първа помощ; младежки аварийни екипи – МАЕ.

B4K-IMG 2100След обученията, които ще преминат младите червенокръстци, ще започнат участия в акциите на БМЧК в страната. Каним всички млади хора, които искат да се станат доброволци, да се присъединят към дейностите на клуба към СОУ ”Вичо Гръначров”.

http://ekcarevec.com/view_prozorec.php?id=1795

 
Родителска среща ПДФ Печат Е-мейл

рацеУважаеми родители,


Информираме Ви, че на 6 октомври от 17,30 часа ще се проведе среща с родителите или настойниците на учениците от V до ХІІ класове.

Присъствието Ви е желателно!

 


Страница 74 от 91