Начало Актуално

Актуално
Успехи в спорта. ПДФ Печат Е-мейл

voleibol2015 140441

За да имаме добро здраве, е хубаво да спортуваме.Така че винаги е добре това, което инвестираме в спорт. Mасовият спорт се вписва и в здравеопазването, и в интеграцията, и въобще в много аспекти на нашия живот.

В подкрепа на тази теза в зала "Никола Петров" се порведе общинсикя етап от Ученически игри 2015-2016 по волейбол за V -VІІ клас. Отборът от нашето училище спечели турнира и се класира за следващия областен етап, който ще се състои през март 2016г.

 
Национална седмица на четенето - 07-12.12.2015 г. ПДФ Печат Е-мейл

Инициативи в определената съгласно на "Национален план за насърчаване и повишаване на грамотността през 2015-2016 учебна година" за провеждане на Национална седмица на четенето - 07-12.12.2015 г.

1 cheteneTУчениците от трети "Б" клас с класен ръководител Татяна Георгиева обогатиха направения в началото на учебната година кът на читателя "Книголандия" с нови книжки. Заедно откриха важни 10 причини, за да се чете. С приятели от десети клас зачетоха първите страници на Българската история и коментираха наученото. Въведоха и лексикон на класа, в който споделят прочетеното от книгите, любимите си литературни герои, свои първи лични опити в писането на гатанки.

knihi1knigi2 origЗа учениците от първи в клас с класен ръководител Даниела Велчева в четвъртък 10.12.2015 г., бе обявен от тях за "Маратон на четенето - четене на приказки или разкази от родители, баби и дядовци на децата". Всеки бе добре дошъл при тях, за да чететат заедно любимите приказки от Вашето детство. Петък, 11.12.2015 г., бе обявен за "Ден на книгата - инициативи за подаряване на детски и юношески книжки". на училищната библиотека, за да подпомогне обогатяването на библиотечния й фонд.

Учениците от ІІ "а" клас с класен ръководител Ваня Недкова проведоха състезания за "Най-сладкодумен разказвач", "Най-добър краснопис и правопис", "Най-изразителен прочит на любима приказка или откъс от нея"; маратон на четенето, в който участие взеха майки и баби. На 11.12. в ДЕНЯ НА КНИГАТА класът получи две нови книги за класната библиотека от Веселина Василева и Йорданка Илиева, родители на Траян и София. .

Cheteneto DSC 0030Разказът "Снежният човек и врабчето" на Станислав Минков представиха чрез техниката на японския картинен театър камишибай децата от ІІ "а" клас на СОУ "Вичо Грънчаров". Така учениците завършиха маратона на четенето, който проведоха в рамките на Националната седмица на четенето. Инициативата се организира от МОН като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
В рамките на Седмицата на четенето второкласниците проведоха анкета "Обичам да чета, защото"¦,организираха състезания за най-сладкодумен разказвач, най-добър краснопис и правопис, най-изразителен прочит на любима приказка или откъс от нея. Проведоха маратон на четенето, в който взеха участие майки и баби, обогатиха и класната си библиотека с нови книжки, подарени от родители, разказа класният ръководител Ваня Недкова. Седмицата на четенето децата завършиха с коледен поздрав към родителите, на които представиха разказа "Снежният човек и врабчето" чрез камишибай -форма на визуално повествование и споделяне, която комбинира използването на ръчно рисувани изображения и разказ.
Маратонът на четенето бе закрит от заместник-кмета Йорданка Кушева, която прочете приказката "Три желания" и подари на децата книгата "Приказна съкровищница" с която те да попълнят фонда на класната си библиотека. Гости на празника бяха и директорът на СОУ "Вичо Грънчаров" Николинка Попйорданова и секретарят на Общината Анелия Димитрова. В края на празничната вечер всички отличили се ученици в Седмицата на четенето получиха грамоти от директора.

1 chetenetoSНа 11.12.2015 г. учениците от IV "б" клас с класен ръководител Славка Иванова, посетиха ПИГ в училището по случай "Национална седмица на четенето" и "Ден на книгата". Прочетоха им интересни приказки. Подариха им книга с приказки и игри. За да стане още по-интересно на малчуганите, получиха за оцветяване илюстрация от любима приказка. Госпожа Маркова и децата от групата им утроиха чудесно посрещане.Четвъртокласниците им оставиха книгата под елхата като първия им коледен подарък с пожелание да са здрави, трудолюбиви и упорити.

1 chetene IMG 2178За учениците V-XII клас Националната седмицата на четенето в СОУ ,,Вичо Грънчаров" започна с награждаването на участниците в Националното състезание ,,Стъпала на знанието", организирано от Сдружение ,,10 книги" и с подкрепата на Софийски университет ,,Св. Климент Охридски" . За втора поредна година нашите ученици се включват в това състезание. Право да продължат във втория кръг получиха седмокласниците Любомира Нанева, Стелиана Димитрова, Димитър Иванов, Надежда Стефанова и Симона Тодорова. Към тях се присъединяват и учениците от шести клас Йоанна Генкова и Георги Кръстев.

Учениците от V и IX клас изготвиха и представиха презентация на тема: ,,В света на древните митове".

knigi5 nОсобено вълнуваща беше срещата на VIбв Детския отдел на Общинската библиотека Те се запознаха с творчеството на Елин Пелин и с интерес изгледаха филма на журналистката Мира Добрева за родното място на писателя и срещата й с неговия син Боян Иванов.

Седмица преди това под ръководството на своя учител по български език и литература г-жа Пепа Колева учениците от VIв клас организираха литературно четене на творби от Елин Пелин. Техни гости бяха съучениците им от шестите класове и родители. Прочетени бяха разказите ,,Печената тиква", ,,На браздата", ,,Ветрената мелница", ,,Занемелите камбани".

Учениците от VIа и VIв клас през тази седмица също бяха гости на Детския отдел на Общинската библиотека. Тяхното посещение беше свързано с живота и творчеството на Йордан Йовков.

khigi8 nНа 11.12.2015 г. учениците от петите класове с ръководител Нина Величкова и учениците от седмите класове с ръководител Росица Генова организираха литературно четене, на което представиха любимите си творби. В жанрово отношение те бяха разнообразни. Петокласниците представиха фолклорни и вълшебни приказки, митове, наъчна фантастика и стихотворения. Техните по- големи приятели четоха и рецитираха любими творби от Иван Вазов.

kniga6 nИнтересна бе и изявата на най- големите, нашите дванадесетокластници с ръководител Красимир Александров. Те представиха презентация за живота и творчеството на Елисавета Багряна. След това рецитираха творби от българската поетеса.

Дейността ни за приобщаване на учениците към магията насловото ще продължи с много нови и интересни срещи. През следващата седмица ще се организира благотворителна акция за набавянето на книги, който ще бъдат предоставени на дом за деца

Aнкетата на МОН "Чета, защото ..."- 35 ПРОЦЕНТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В АНКЕТАТА ЧЕТАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ

 
„Да дарим надежда и доброта” ПДФ Печат Е-мейл

11koleden bazar IMG 2167За поредна година показахме, че в СОУ "Вичо Грънчаров" традициите са живи и се предават от поколение към поколение. По инициатива на дванадесетокласниците на 07.12.2015 г. в СОУ "Вичо Грънчаров" се проведе традиционният коледен базар. В инициативата се включиха всички ученици от І до ХІІ клас. Със своята всеотдайност, бъдещите абитуриенти успяха да мотивират и привлекат всички ученици в благородната си инициатива. За поредна година активно в кампанията се включиха ученици и родители от ІІІ а клас , които изработиха причудливи коледни украшения и сладки. Учениците от VІ в клас, предоставиха ръчно изработени сувенири, които се купуваха с благотворителна цел. С коледни картички, играчки и картини, изработени ръчно, участваха ученици от почти всички класове.

11 koleden IMG 2170Предизвикалата огромен интерес акция събра 342 лева. Сумата бе предоставена за лечение на дете от нашето училище. Завладени от коледния дух на добротата сем. Иванови, чрез дъщеря си дариха 100 лв. за да подпомогнат лечението на детето.

Благотворителната инициатива на нашите ученици доказа, че когато вложиш сърце и душа в това, което правиш, ти винаги успяваш.

Отворихме сърцата си за да дарим надежда и добрина. Ние вярваме в добрите дела.

Огромна благодарност на всички съхранили доброто и милосърдието в сърцата си.

 
Колко е интересно при книгите! ПДФ Печат Е-мейл

111 библиотекаIMG 2164В националната седмицата на активното четене, учениците на г-жа Велчева, учещи все още азбуката и сричащи все по-уверено своите думички, посетиха училищната библиотеката. Там се запознаха с дейността на библиотекаря и как можем да ползваме услугите, които ни предлага училищната библиотека. Разбраха колко много знание е скрито в наглед малките книжки. "Госпожа Панова ни разказа интересни неща и ни показа книжките за малките ученици. Разбрахме, че е много важно да се четат книги, за да станем умни и начетени. Обещахме, че като се научим да четем ще станем редовни посетители в библиотеката." споделиха децата след посещението си в училищната библиотека. В тази връзка възникна и тяхната идея: "Обръщаме се към всички наши приятели, познати, родители, бивши ученици на училището да дарят книги на училищната ни библиотека, за да може да се обогати нейния фонд и да имаме по-богат избор на художествена, научна и ученическа литература".

 
Полезно и приятно ПДФ Печат Е-мейл

111капачкиIMG 2159Децата от 1в клас, с класен ръководител г.жа Велчева, се включиха активно в кампанията за събиране на капачки. Те предадоха втората бутилка от 10 литра пълна с капачки, като по този начин показаха съпричастност към идеята не само да подпомогнат домовете за изоставени деца в закупуването на електроуреди, а и отношението си към опазване на природата, чрез рециклиране на суровини. Всеки би си задал въпроса защо, а ние отговаряме с припомняне на първоначалната идея -"Едни хора събират едни капачки от пластмасови бутилки. Много се изговори по темата, но и много остава неизказано. Но ентусиазирани от идеята "от нищо - нещо" и понеже, както знаете, ние обичаме да придаваме стойност на привидно излишни неща, проучихме какво и как правят хората по света, да опазят околната среда и да помогнат на хората около себе си. И ето я новата кампания на фондация ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ: "Капачки в действие!", която, се подкрепя на местно ниво от Горнооряховски младежки парламент и сдружение "Младежка толерантност". И така вече в България се събира 16-тия тон с капачки, в който се включват и учениците на нашето училище. http://ideainaction.net/kapachka-po-kapachka-15-tona-stavat/

 


Страница 10 от 28