Начало Актуално

Актуално
Модерен STEM център ПДФ Печат Е-мейл

v4Най-модерните технологии в помощ на училището показа СУ "Вичо Грънчаров", откривайки своя STEM център днес. Вдигаме летвата на обучение, но продължаваме да смятаме, че основната ни задача е да възпитаме добри хора. Щастлива съм да отбележа, че в тази мисия работим заедно с един прекрасен колектив, за който училището е като задружно семейство, сподели директорът Нели Атанасова. Показвайки новата придобивка, тя не пропусна да отбележи, че колегите й са истински нейни създатели не само като идеи, но и като труд. Цялата дизайнерска работа по стените е тяхно дело и като мисъл, и като изпълнение.

Центърът на СУ "Вичо Грънчаров" е изграден по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". Общата стойност на проекта е близо 220 000 лева, от които училището участва с 10% собствено финансиране.

"STEM изследовател- в нас е бъдещето" са нарекли своя проект в СУ "Вичо Грънчаров". Обособени са две основни зони за научна работа - едната е за обучение по химия и биология, другата е с насоченост към IT уменията, работа с добавена реалност и др. иновации в технологиите.

Откриването на центъра беше превърнат в празник за училището, в който се включиха и другите дарования от новата паралелка по Музика. Сред гостите бяха представители на Общината, РУО, МОН, РЗИ, партньори, с които училището е работило по проекта. Проф. д-р Коста Костов и д-р Сибила Маринова също бяха сред специалните гости, вече открили таланта на горнооряховските ученици. Част от официалното откриване беше представяне на сборник, създаден под рецензията на проф. д-р Костов, с когото учениците работят от началото на учебната година. Всъщност STEM центърът беше използван далече преди завършването му и вече имаме първия продукт - този сборник, който ще е полезен не само за ученици, но и за студенти по медицина, коментира Нели Атанасова.

 
Националният консултант проф. д-р Коста Костов и наши ученици създадоха наръчник ПДФ Печат Е-мейл

v11Откриването на STEM центъра в СУ "Вичо Грънчаров" бе използвано, за да се представи и няколкомесечния труд на ученици на училището под менторството на най-известния белодробен специалист в България и национален консултант проф. д-р Коста Костов.

"Патологии вследствие на COVID-19" е сборник със статии, появил се след като от началото на учебната година ученици на горнооряховското училище работят заедно с професора. Една от целите на сборника е да бъде ползван като помагало за първокурсници в медицинските университети.

Проф. Костов беше гост на откриването на STEM центъра и напомни на ученици, учители и гости, че ролята на училището е най-вече да вдъхновява и да дава път на младите хора. Следвайте своето вдъхновение, обърна се той към възпитаниците на СУ "Вичо Грънчаров", с част от които работи вече няколко месеца.

Връзката между горнооряховското училище и професора станала посредством друг известен медик. Д-р Сибила Маринова от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" работи с младежката организация на БЧК в училището от няколко години и тя забелязала, че има запалени по науката деца. Свързала проф. Костов с тях и той се превърнал в техен ментор в продължение на почти цяла учебна година. От тази съвместна работа се роди и сборникът, в който има статии на дванадесетокласниците Ивелин Атанасов, Мария Елена Станчева, преподавателите Ваня Христова и Даниела Кенарева.

Сборникът бе представен от Ивелин и Мария Елена, а техни съученици демонстрираха как се провежда обучение с модерните технологии на STEM центъра.

 
Сутрешното предаване „Пожелай си нещо!“ ПДФ Печат Е-мейл
2TV nУчениците от IVа клас, реализираха първото си телевизионно предаване в час по литература
В Седмицата на четенето четвъртокласниците демонстрираха своята любов към книгата, словото и въображението. Сутрешното предаване "Пожелай си нещо!" стартира в осем часа, а негови водещи бяха Теодора и Стефан.
Програмата започна с прогнозата за времето, тук репортерите имаха задачата да извадят природни описания от художествен текст и да ги сравняват. Новинарската емисия изпрати репортер на мястото на събитието. Така зрителите се запознаха с историята за вълшебното дърво, което изпълнява желания и променя хората.
Връщането в телевизионното студио зарадва децата и зрителите, тъй като те посрещнаха Михаел и въпросите на предаването "Стани богат". Децата играха отлично и "пребориха" компютъра със знанията си.
В края на предаването репортерите зададоха своя въпрос към гостите на събитието. Участниците в анкетата отговориха на въпроса "Кое е последното добро, на което сте станали свидетел?". Анкетата, която направиха децата, е свързана със сюжета на изучената литературна творба.
Заедно до децата бяха г-жа Ваня Недкова, учител от начален етап, и г-жа Михаела Антова, учител по български език и литература в прогимназиален етап. В урока те съчетаха традиционни и иновативни методи на обучение, чрез които децата учат, докато играят. Г-н Иван Тодоров беше оператор в телевизионното студио и стана част от репортерския екип.
Зрители в студиото на IVа клас бяха г-жа Нели Атанасова, директор на СУ "Вичо Грънчаров", учители и родители на четвъртокласниците. В края на урока учениците и гостите изписаха своите желания и ги закачиха на вълшебното дърво в студиото за спомен.
 
„Деца помагат на деца“ ПДФ Печат Е-мейл

2Украйна nСУ "Вичо Грънчаров" се включи в благотворителната кампания на Министерството на образованието и науката "Деца помагат на деца". Учениците събраха хуманитарна помощ за ученици в Украйна. Акцията е с цел подпомагане на български неделни училища в Украйна. Момичетата и момчетата от БМЧК към СУ "Вичо Грънчаров" създадоха организация, събраха и окомплектоваха даренията. Благодарим на всички дарители!

 
Емануел Василев спечели отличие от престижен художествен конкурс ПДФ Печат Е-мейл

1 Емануел Генадиев Василев 900При първото си участие в конкурса "Пейзаж от моята България" Емануел Василев от V "б" клас на СУ "Вичо Грънчаров" спечели трето място и парична награда от 40 лева. Петокласникът се състезава в първа възрастова група (10-11 години). Представи се с моливна рисунка, която изобразява гледка от старо българско село.

Конкурсът се провежда на всеки две години, а през 2022 г. е неговото единадесето издание. Организиран е от Национално училище за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" в Троян с подкрепата на Министерство на културата, СБХ, НХА и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Успехът на Емануел е заслуга и на преподавателя по изобразително изкуство Валентина Маринова.

 


Страница 2 от 91