Начало Проекти

Проекти


Денят на християнското семейство ПДФ Печат Е-мейл

75339507 942639672802212 3726959236903600128 nДенят на християнското семейство отбелязаха учениците от клуб "Религия и ценности" към СУ "€žВичо Грънчаров", с ръководител г-жа Михаела Антова

Децата представиха презентация за християнските добродетели. Под формата на кратка драматизация шестокласниците Валентина Георгиева, Кристиян Цанев, Виктория Добрева, Александра Дойчева, София Георгиева и третокласничката Зорница Стефанова пресъздадоха въвеждането на Божията майка в храма. Второкласниците рецитираха стихотворения посветени на семейството, а Ралица Бончева, Александър Тихолов и Даяна Дебелцова поздравиха присъстващите с музикални изпълнения.

Дейността продължи с дискусия от клуба между деца, родители и гости на тема: "€žСемейните ценности в съвременното общество".

71564947 496158584313671 4876702908093038592 nВсяко семейство се включи в поставените задачи и работи в екип. Деца и родители представиха семейните си ценности чрез различни игри. Заедно изработиха рисунки на тема: "€žМоята представа за добро и щастливо семйство". Отборите получиха грамоти за участието си в дискусията.

Инициативата на клуб "Религия и ценности" бе подкрепена от класните ръководители г-жа Василка Стоянова, г-жа Ваня Недкова, г-жа Зарка Гайдарова и г-н Печикамъков.

Талантливите художници от училищния клуб по изобразително изкуство "Артфантазия", с ръководител Валентина Маринова, представиха изложба, посветена на християнския празник.

Събитието завърши с музикално изпълнение на гайда от шестокласника Росен Тонев и хубава българска музика.

 
ЕКИПНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „АЗ НЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН” ПДФ Печат Е-мейл

lоgо

,

.

.

ЕКИПНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ "АЗ НЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН" НА "€žЕРАЗЪМ+"€, КД1- СЕ РЕАЛИЗИРА В СУ "ВИЧО ГРЪНЧАРОВ"

На 13.XI.2019г. в компютърния кабинет на СУ "Вичо Грънчаров"€, гр. Г. Оряховица се проведе втора екипна среща по проект "€žАз не съм различен"€ по КД1 на Програма "€žЕразъм+"€ с период на реализация една година. Мобилността по проекта ще се осъществи в рамките на една седмица от 26.04.2020г до 02.05.2020г. от обучителна организация SistemaTurismo в Римини, Италия.След извършен подбор, участие в него ще вземат петима учители по общообразователни дисциплини и 18 1120191113 095633трима учители специалисти за работа с деца със СОП.

Екипът се запозна с образователната система в Италия , с уеб сайта и логото на проекта, информира се за предстоящи дейности с партньора SistemaTurismо и сподели очакванията си от сътрудничеството си с организацията.

https://sites.google.com/view/2019-1-bg01-ka101-061769/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 
Спечелен проект за часове в Музея ПДФ Печат Е-мейл

1 900Проект за изнесено обучение в Горнооряховския исторически музей. Училището кандидатства по Националната програма "€žОсигуряване на съвременна образователна среда", Модул "€žКултурните институции като образователна среда" и е единственото в Горнооряховска община със защитен проект по тази програма.

Стойността на проекта е 1826 лв. В дейностите ще бъдат обхванати 165 деца от 5, 6 и 7 клас с четирима ръководители -Михаела Антова и Пепа Колева - преподаватели по Български език и литература, Евдокия Карагеоргиева - преподавател по География и икономика и Росица Петрова -“ преподавател по История и цивилизации.

Партньор на училището по този проект е Историческият музей, който ще предостави своите зали за изнесеното обучение на децата. Първият урок ще е на 26 ноември от 17.30 часа, когато Росица Петрова ще запознае учениците от 7 "а"€ клас с темата "Героизмът на нашите съграждани от фамилия Грънчарови". По проект всички ученици от 5 до 7 клас ще имат по два часа в Музея, като в изнесеното обучение са включени не само уроци по история, но и по български език и литература.

 
ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА ЕКИПА НА СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПДФ Печат Е-мейл

myzeiНашето училище е едно от четирите училища от област Велико Търново и единствено от Горна Оряховица, одобрено за участие в Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул "Културните институции като образователна среда" - 2019. Ученици от V, VI и VIIклас и техните учители - Росица Петрова, Михаела Антова, Пепа Колева и Евдокия Карагеоргиева ще реализират дейности в извънучилищна среда, които са алтернатива на "€žтрадиционните" уроци. Проектът ще се осъществява съвместно с Исторически музей гр. Горна Оряховица, с което се разширява образователната среда. Основните активности ще са изработване на концепция за създаването на образователна игра в музея - "Интерактивен пъзел за музейни експонати", участие в театрални възстановки на исторически събития от родния край, изработване на макети, създаване на училищна музейна експозиция, анализиране на артефактите от постоянната експозиция в музея и проучване на родния бит, разработване на съчинения и есета.

 
Финал на проекта "Единни и толерантни към интеграция" с кръгла маса ПДФ Печат Е-мейл

Заключителна кръгла маса, на която се отчитат и обсъждат дейностите по проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция", се провежда днес в СУ "€žВичо Грънчаров" в Горна Оряховица. Проектът, по който горнооряховското училище си партнира с ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в добричкото с. Дончево, започна през учебната 2017/ 2018 г. Той е защитен пред ЦОИДУЕМ, а негов ръководител е директорът на СУ "Вичо Грънчаров" - Нели Атанасова.

Основната цел на проекта бе да покаже, че ученици от различни етноси могат да творят, танцуват и спортуват в екип. Ето защо в двете училища бяха създадени по няколко клуба с аналогични имена, в които децата се изявиха като много по-мъдри от възрастните - те постигнаха истинска симбиоза, без да се делят по етнос и религия.

Освен дейностите на клубовете, две големи срещи бяха проведени по проекта. През 2018 г. общо 107 деца от СУ "Вичо Грънчаров" гостуваха в Дончево, а визитата бе върната през май 2019 г. Гостуванията бяха именувани Фестивали на приятелството.

Изумихме се от реакцията на децата и от двете училища - "те се държаха едни с други като с истински приятели", разказа Вяра Ненова, ръководител на Клуб "€žЗанаятчийница" в ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Ненова сподели още, че по проекта голяма част от децата в училището в Дончево са имали възможността за пръв път да контактуват с връстници от населени места извън региона, в който живеят. Така те разбират, че не са аутсайдери, придобиват повече вяра в себе си и създават дълготрайни приятелства.

Всяка от срещите завършила със спортен празник, който още веднъж показал, че различните могат да бъдат единни и толерантни, по-човечни и неагресивни, че могат заедно да търсят корените си, опознавайки историята, бита и традициите си.

По проекта бе работено и с родителии с учители. В началото на проекта бе проведен тренинг с ръководителите на клубовете. От своя страна пък те проведоха тренинг с родителите на деца, участващи в проекта и учителите в съответното училище. Интересът бе огромен.


На кръгла маса в Добрич и Горна Оряховица бе направен отчет за извършените дейности и изпълнените цели. Коментирани бяха варианти за продължаване на дейността.
Съвместната работа на СУ "Вичо Грънчаров" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще продължи и след края на проекта. Двете страни се ангажират да поддържат редовна видеоконферентна връзка, като така, контактувайки, ще надграждат постигнатото с проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция".

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-priklyuchva-rabota-po-proekt-za-tolerantnostta/?fbclid=IwAR3-tO5yFLa2I2kfKmlXBcEnJVda1hPsJAgARO-tMT0V7IyWgPnuyLP6DdE#.XWj2ay4zbcu

за Дончево

http://dobrudjabg.com/novina/zakliuchitelna-krygla-masa-po-proekt-edinni-i-tolerantni-kym-integraciq-se-provede-v-uchilishteto-v-donchevo/54450

 
ОБУЧЕНИЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ КЪМ ПРОГРАМА „ERASMUS+” ПДФ Печат Е-мейл

Lоgо Erazam

Разработеният от училището проект -€ž "Аз не съм различен" предвижда екип от 8 учители да бъде обучен в Италия за подобряване на работата по отношение на подкрепящата среда в училище. Дейностите по проекта са насочени към надграждане на професионалната подготовка на педагогическите специалисти при работата им с деца и ученици със специални образователни потребности.

Основната цел е повишаване капацитета на образованието и адаптация към високотехнологичните изисквания на съвременното общество чрез интензивно внедряване на разнообразни форми на обучение. Придобиване на опит от педагогическите специалисти в разработване на учебното съдържание по удобен за възприемането от децата начин и използване на нови образователни практики, платформи и програми за получаване на качествено образование. Акцент е поставен върху ефективното приобщаване на учениците, адаптиране на учебната среда към потребностите на всяко дете и възможност да развият в оптимална степен своя потенциал, повишаване на мотивацията и сътрудничество с различни институции.

Осъществяването на проекта е резултат от необходимостта за прилагане на дългосрочни стратегии за социализация на всички деца към училищната среда и кореспондира с образователна политика за деца със специални образователни потребности на Европейския съюз.

В края на проекта е предвидено разработване на уеб сайт от участниците и реализиране на вътрешноинституционални квалификации за споделяне на натрупания опит.

 
Оценка за учителите в училището ПДФ Печат Е-мейл

12 IMG 3752Учителите и екипът на проекта "Единни и толерантни към интеграция", който се изпълнява от СУ "Вичо Грънчаров" в партньорство с училище от с.Дончево, община Добрич бяха поканени за участие в мобилност в гр. София. Провежда се по нова иновативна технология и е част от проект "€žEthnic minority integration school hub", финансиран по програма "Еразъм+", Ключова дейност 2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, Училищно образование. Партньори по проекта са "Eurothink" - Център за европейски стратегии, Скопие, Северна Македония и Начално училище "Сан Карлос", гр. Мадрид, Кралство Испания.

Една от основните дейности и важна част от проекта и програмата на провеждащото се събитие е провеждането на Уебинари за всяка мобилност.. Предвидени са три мобилности -в София, в Скопие и в Мадрид, свързани със събирането и адаптирането на добри практики за повишаване на уменията и компетенциите на представители на пряката целева група. В края на проекта ще се издаде и електронен Наръчник за добри педагогически практики за образователна интеграция, който ще бъде официално представен на Заключителна конференция в град София.

111 IMG 3749Участието на учителите от СУ"Вичо Грънчаров" им дава възможност за усвояване на нови умения и проучване на добрите практики от други училища в българия и Европа.

Този Уебинар обединява видеоконференции в облак, онлайн срещи, групови съобщения и софтуерно дефинирано решение за конферентна зала в една платформа. В него участват директори, учители, медиатори, педагогически съветници и психолози от България, Македония и Испания, като обменят добри практики, споделят за работата си, проблеми, техните решения, говорят за постиженията на своите ученици и за своите собствени като експерти.

Дейността е част от заложената стратегия на училището за използване на технологиите в съвременното преподаване на материала адаптиран с иновациите в ИТтехнологиите.

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-uchastva-v-proekt-s-partnori-ot-sofiya-skopie-i-madrid/#.XIuHfiIzbcs

 


Страница 3 от 17