Начало Проекти

Проекти


Среща с писател - проект на училищната библиотека към СУ „Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

11 IMG 3578Читателският клуб "Млади оценители" към библиотеката на СУ "€žВичо Грънчаров" проведе специална среща с писателката Красимира Кожухарова. Авторката неотдавна представи първата си книга "По струните на времето", създавайки небивал интерес всред обществеността на Горна Оряховица. В новосформирания клуб на училището, който е един от 40-те клуба в България разработен на базата на проект-€žЧитателски клубове "Бисерче вълшебно" към фондация Детски книги, писателката има друга задача. Това е да създаде интерес у младите читатели към писането. Да им вдъхне увереност в желанието им да четат и да се пробват да създават книги. Това е част от обучението им за да се научат аналитично да прецизират прочетеното. Чрез своите нови умения младите читатели ще могат да отсяват литературата, подходяща за тяхната възраст и по този начин да предлагат своите анализи на издателството. Идеята е на пазара да излизат детски книги, които наистина са желани от своите читатели. Чрез увлекателен разказ за своите детски години, г-жа Кожухарова увлече младите си приятели, които с възхищение предаваха от ръка на ръка нейната книга донесена и подарена на училищната библиотека. Задавайки много въпроси и в непринуден разговор неусетно отмина един час. В края на събитието децата пожелаха писателката да им остави автограф на специалните дневници, които започват да попълват, четейки книгите предложени от издателството.

Проектът Читателски клубове "€žБисерче вълшебно" се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

http://regnews.net/bg/pisatelka-gostuva-na-chitatelskiya-klub-kam-bibliotekata-na-su-vicho-grancharov/#.W_ee8jgzbcs

http://www.biserche.com/uchenici-ot-gorna-orjahovica-osnovavat-chitatelski-klub-biserche-valshebno/

http://www.biserche.com/mladite-oceniteli-ot-gorna-orjahovica-sreshta-s-pisatel/

 
УЧАСТИЕ В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“ 2018 ПДФ Печат Е-мейл

1 menidgar IMG 20181030 125029Седемнадесетото издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт България "Мениджър за един ден"се проведе на 30 октомври 2018 г. Участието на СУ "Вичо Грънчаров" като организация домакин в това начинание е вече традиционно. Така се дава възможност на възпитаниците на училището и други желаещи да се запознаят отблизо с управлението и дейностите на учебното заведение.

Макар и само за ден ученици от девети клас заеха няколко основни мениджърски позиции в училището. Мартина Йорданова беше директор, Станислава Люцова беше заместник-директор, а Иван Иванов -педагогически съветник.

2 menidsar IMG 20181030 124823Младите сътрудници се запознаха с мисията, визията, стандартите на работа и етичните практики в училището и отговорностите и задълженията на заеманата от тях длъжност. Присъстваха в работни срещи през учебния ден, изпълняваха задачи, бяха насърчавани да предлагат идеи и да изказват мнения.

В края на работния ден учениците, влезли в ролята на своите ръководители споделиха, че са се докоснали до нещо много интересно и вълнуващо, придобили са увереност в собствените си сили и се чувстват удовлетворени.

За участието си в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България младите мениджъри получиха сертификати.

 
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ” СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“. ПДФ Печат Е-мейл

За седемнадесети пореден път Джуниър Ачийвмънт България организира инициативата "Мениджър за един ден". Събитието ще се проведе на 30 октомври 2018 г. Включването на нашето училище в това начинание е вече традиционно.

Ученици от цялата страна отново ще преживеят един реален работен ден в малки и големи компании, държавни и общински институции. Освен че предлага възможности за ефективна професионална ориентация, за много от Вас, младите хора, това преживяване оставя незабравим отпечатък за цял живот и е първа стъпка в вашата успешна реализация на все по-конкурентния пазар на труда. На местно ниво "Мениджър за един ден" може да послужи за запознаване с профила на компаниите и възможностите за професионална реализация в нашия град или област.

Инициативата ще се проведе в цялата страна. Партньори ще бъдат министерства, общини, училища и български и международни компании.

Каним учениците от X, XI и XII клас да участват, регистрирайки се на платформата mfd.jabulgaria.org.

 
Читателски клуб по проект към библиотеката на СУ „Вичо Грънчаров“. ПДФ Печат Е-мейл

header logo biserche with moto 1Учениците от СУ "€žВичо Грънчаров" се включват в поредния проект на училището. Училищната библиотека се присъедини към проект Читателски клубове "Бисерче вълшебно"€, който надгражда постигнатото в Награда "Бисерче вълшебно". Той е първа стъпка към привличане на повече деца да общуват критично с качествени съвременни книги, да четат за удоволствие и да повишават грамотността си.

Дългосрочната цел, която си поставя проектът с основаването на Читателски клубове "Бисерче вълшебно"€ е отглеждането на детско жури, което да е способно да прави предварителна селекция в следващи издания на националната награда - амбициозна цел, която можем да осъществим само с много обучителни инициативи.!

Catalog explorers 2018 coverПроектът е насочен към деца от 8 до 11 години. За момента стартира с ученици от класовете на г-жа Гайдарова и г-жа Данова, но може да се допълва и с други желаещи. В читателският клуб в училище те ще могат да се запознаят с нови, съвременни детско-юношески книги - художествени и нехудожествени, номинирани в Награда "Бисерче вълшебно", и да придобият умения за оценка и подбор.Дейностите в проекта ще насърчат децата да четат за удоволствие. Те ще стимулират както интерес към книгите, така и умения за извличане и анализиране на информация; ще позволят на децата да бъдат част от по-голяма книжна общност и ще им дадат позволят да изразят мнението си чрез различни възможности за изява (ревюта на книги; викторини и др.).

http://regnews.net/bg/chitatelski-klub-sazdadoha-kam-bibliotekata-na-su-vicho-grancharov/#.W8XZOHszbcs

 
Участие в проекта на E.S.C.O.T - ЕВРОПА "Здравословен начин на живот" ПДФ Печат Е-мейл

backgroundЗачестилите проблеми в днешно време като нездравословно и неправилно хранене, заседналият начин на живот, тютюнопушенето, алкохолът, наркотиците и т.н. насърчиха Средно училище "€žВичо Грънчаров"€ да се включи в проекта на E.S.C.O.T - ЕВРОПА "Здравословен начин на живот". Спечеленият проект е възможност за участие в тази дейност на учители, ученици и родителите. Проектът има за цел не само да запознае учениците с здравословния начин на живот, но и да повлияе в положителна насока върху психичното им здраве. Основната идея на проекта е учениците да поддържат изградените здравословни навици през целия си живот, като в дългосрочен план се цели предотвравяне на редица заболявания.

 
"Фестивали на приятелството". ПДФ Печат Е-мейл

945Фестивал на приятелството по проект "Единни и толерантни към интеграция", финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства се проведе в ОУ"Св.Св.Кирил и Методий" с. Дончево вчера, 28.04.2018 г. Водеща организация по проекта е СУ "Вичо Грънчаров"€, Г. Оряховица, а училището в с. Дончево е партньор. Като домакини на събитието с питка и сол, учениците и учителите от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий"€, с. Дончево с широко отворени сърца посрещнаха гостите, разказва директорът на учебното заведение Нели Атанасова. До този момент срещите бяха виртуални, но щом учениците от двете училища си стиснаха ръцете, стана ясно, че различието в цвета на кожата няма да попречи на приятелството им. Училищният двор грейна с усмивките на децата, огласи се от песните и танците им. С "Легенда за Рома"€ учениците от Дончево показаха таланта си на актьори, а танцьорското майсторство на децата от Г. Оряховица успя да накара всички да се хванат на хорото. Участниците в проекта от Горна Оряховица бяха подготвили картички на пирятелството, които подариха на своите нови приятели. направиха и дървото на приятелството, със залепени 102 детски ръчички, където вески написа своето име. Фестивалът на приятелството продължи с много песни и танци, със спортни игри и с непринудени разговори, с размяна на адреси, с много смях и детски закачки. Денят приключи с разходка в градски парк "€žСв. Георги" в Добрич. На раздяла децата си пожелаха да се срещнат пак. И това ще стане през следващата учебна година. Проектът е с продължителност 24 месеца и има време приятелството да укрепне.

Толерантността чрез опознаване на "другия" използвайки изкуствата е главната цел в реализацията на проекта. За да възпитатаваме в детето дух на толерантност, самите ние трябва да владеем и да формираме в него система от ценности, в основата на която стоят такива общи понятия, като съгласие, компромис, взаимно разбиране и търпимост, извинение, прошка, ненасилие, съчувствие, съпреживяване и др. От това, какъв тип възпитание преобладава в семейството и в училище зависи какъв ще стане човек като възрастен. Главния метод на възпитание в този случай е примерът и точно това постига проекта "Единни и толерантни към интеграция".

http://www.ndt1.com/article.php/20180430185319437

http://regnews.net/bg/ekip-na-su-vicho-grancharov-uchastva-vav-festival-na-priyatelstvoto-v-donchevo/#.WucCbqSFPcs

 
по Проект „Твоят час“ представиха българския народен обичай „Лазаруване“ ПДФ Печат Е-мейл

1 lazaruvaneНа 30 март 2018 г. учениците от групите по интереси "Славейче" и Вокална група 5-8 класпо Проект "Твоят час" представиха българския народен обичай "€žЛазаруване". Основна цел на изявата бе учениците да демонстрират знанията и уменията, придобити чрез заниманията в посока на практическото приложение на изучените песни, свързани с обичая, основни изпълнителски навици и умения при изпълнение на български народни песни. Да се докоснат до българската традиция и обредност, да изпитат радостта от идването на пролетта. Да пожелаят здраве и благоденствие в навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден.

 


Страница 4 от 17