Начало Проекти

Проекти


Българският екип на СОУ "Вичо Грънчаров" по проект "YOUropeans on the move-migrants between integrat ПДФ Печат Е-мейл

mobilnost G2n

Учениците Мариела Маркова и Мартина Петрова от XIаклас и учителите Сия Михайлова и Ваня Христова от СОУ "Вичо Грънчаров" участваха в шеста транснационална мобилност по проект на програма "Еразъм+", КД2. Проектът е финансиран от Европейската комисия.

От 10 април до 16 април 2016 година се проведе шестата среща на партньорите по проекта. Домакин на дейностите по проекта беше 9- та гимназия в Ираклион, Крит, Гърция. По време на визитата се изследва темата за миграцията и мултикултурализма чрез представяне на традиционни фолклорни танци, авторски песни и драма от всяка страна партньор на проекта.

mobilnost G nБългарският екип участва в два концерта под наслов "WeareEurоpe" като представи фолклорен танц от Северна България - Дунавско хоро, учениците изпяха песента "Облаче ле бяло" и съвместно с приятелите им от Германия, Полша, Белгия, Гърция, Франция, Италия и Великобритания участваха в спектакъл, чийто сценарий е авторски за екипа на България по темата: "Ние сме Европа"

Във връзка с програмата на срещата, учениците се подготвяха за концертите по групи, които се изнесоха пред родителите, представителите на местната общност и колегите. Традиционни за Крит занаяти като изработване на глинени съдове, приготвяне на хляб, тъкане бяха усвоени по време на работата ни в специални работилници за занаяти в селищата Кносос и Аролитос.

Организираните от домакините посещения на исторически и културни забележителности в Ираклион, Кносос, Елоунда, Таласокосмос, Спиналонга, Плака, Аролитос и средиземноморското крайбрежието обогатиха нашите знания за историята и културата на Крит и оставиха незабравими спомени

До нови срещи приятели!

Българският екип на проект Еразъм+.

 
Mобилност във Франция ПДФ Печат Е-мейл

France

 

Усешна работа по време на транснационалната мобилност във Франция за СОУ "Вичо Грънчаров"

по проект "YOUropeans on the move-migrants between integration and tradition" на програма "Еразъм +"

Provence 2016 031Учениците Диляна Димитрова и Габриела Николова от XI а клас, директорът госпожа Николинка Попйорданова и учителите Ваня Христова и Сия Михайлова от СОУ "Вичо Грънчаров" участваха в пета транснационална мобилност по проект на програма "Еразъм+", КД2. Проектът е финансиран от Европейската комисия.

От 14 март до 18 март 2016 година се проведе петата среща на партньорите по проекта. Домакин на дейностите по проекта беше училище Lycee Genevieve de Gaulle Anthonioz, Ним, Франция. По време на визитата се проведоха беседи с учениците и учителите по темата за миграцията. Изследва се темата за миграцията и мултикултурализма чрез възпроизвеждане на музика заедно с партньорите на проекта. Българският екип участва в концерта Erasmus+Eurovision, по време на който всяка държава партнъор изпълни песен на родния език. Съвместно с представители на UNICEF се проведе конференция по темата за миграцията. Учениците от всяка държава партньор изказаха свое мнение по темата и разказаха за проблемите на държавата, която представляват. Във връзка с програмата на срещата, учениците работиха по групи и се подготвяха за музикалния концерт, който изнесоха пред родителите, представителите на местната общонст и колегите.

Незабравими за всички бяха срещите и разговорите с колегите и учениците от проекта, организираните от домакините екскурзии до Монпелие, средновековната крепост Aigues-Mortes на брега на Лигурско море. Битът и културата на Франция беше опознат с посещението на културни и историчиски забележителности в град Ним, селището Мийо и крайбрежието.

Българският екип на проект Еразъм+.

 
Номиниран проект за втора фаза в националния ученически конкурс „Посланници на здравето” ПДФ Печат Е-мейл

Проектът на СОУ "Вичо Грънчаров" е един от 45-те номинирани във втора възрастова гурпа за втора фаза на националиня ученически конкрс "Посланници на здравето"

Сто и десет проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас са допуснати до участие в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето". Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и Представителството на Европейската комисия в България. Тази година към партньорите на конкурса се присъедини и Министерството на околната среда и водите.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г., приета с Решение №538 на МС от 12.09.2013 г. и е продължение на традиционния ученически конкурс "Проектът на нашия клас за живот без тютюн".

За първа година и при изключителен интерес участниците разработиха проектите си по две теми:"На MAX бъди БЕЗ тютюнопушене и алкохол ТИ!" "На MAX бъди СЪС спорт и здравословно хранене ТИ!". Проектите, отговарящи на регламента, са 110, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати - 38 проекта, от 5-ти до 8-ми клас -45 проекта и от 9-ти до 12-ти клас- 27 проекта. Списъци с номинираните проекти, допуснати до участие във втората фаза на конкурса, можете да намерите на сайтовете на министерствата.

Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2016 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни в сградата на Министерство на здравеопазването.

За финалистите са осигурени: 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория, съответно I, II и III място; 3 поощрителни награди, по една във всяка възрастова категория 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас, както и 1 специална награда за най-добро представяне в подхода 'Предай нататък'.

Подравления за победата, сега предстои реализацията! пожелаваме успех на учители и ученици!

 
Отлични резултати от четвъртата транснационална мобилност по проект “YOUropeans on the move " ПДФ Печат Е-мейл

logo ErasmusОтлични резултати от четвъртата транснационална мобилност по проект “YOUropeans on the move – migrants between integration and tradition” на програма „Еразъм +” за СОУ „Вичо Грънчаров”

Учениците Красимир Алексиев от X а клас и Йордан Петров от IX б, учителите Росица Петрова и Пепа Хаджитодорова от СОУ „Вичо Грънчаров” участваха в четвъртата транснационална мобилност по проект на програма „Еразъм+”, КД2. Проектът е финансиран от Европейската комисия.

1Еразъм-P1020185От 24 октомври до 31 октомври 2015 се проведе четвъртата среща на партньорите по проекта. Домакин на дейностите по проекта беше училище Olympion Gymnasium – Lyceum, Nicosia, Cyprus.

По време на визитата се проведоха беседи с учениците и учителите по темата за миграцията. Бяха изготвени 2 изложби – с предварително подготвени постери и предмети от българския бит и култура. Учениците предствавиха  презентации на българския екип при участието си в семинари по темата „История на миграцията“.

Незабравими бяха за всички приятните срещи и разговори с колегите от проекта, организираните от домакините екскурзии до Пафос, Ларнака, Лефкара, Героскипоу. Битът и културата на Кипър беше опознат с посещението на културни и историчиски забележителности в столицата Никозия и изброените по-горе градове.

Работата по проекта дава възможност на ученици от десет държави да общуват и така не само да разпространяват знания за културите на своите народи, но и да създават дълготрайни контакти.

Българският екип на проект Еразъм+.

 
Успешна трета транснационална мобилност по проект на програма „Еразъм +” за СОУ „Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

Brussels 2015 016

Екип от 3 ученикаЙоанна и Цветелина – XII а клас, Елизабет -  IX б клас и 3 учители от СОУ „Вичо Грънчаров” участва в трета транснационална мобилност по проект на програма „Еразъм+”, КД2. Проектът е финансиран от Европейската комисия.

От 27 септември до 03 октомври 2015 се проведе третата среща на партньорите по проекта, които са от 10 различни държави – България, Белгия, Турция, Италия, Германия, Полша, Кипър, Гърция, Франция и Виликобритания. Домакин на дейностите по проекта беше училище Athénée Royal de Ganshoren, Брюксел, Белгия.

По време на визитата се проведоха беседи с учениците и учителите по темата за миграцията. Посетихме Европейския парламент. Подготовихме български ястия за конкурса Erasmuschef, в който участваха всички държави партньори с  приготвени на място традиционни национални ястия. Българският екип участва и в организираните спортни състезания - Erasmus games. Там бяха разучавани  правилата за игра на традиционни спортове за държавите-партньори в проекта. Посетихме центъра на Белгийския червен кръст и бежански лагер за майки с деца. Там бяхме запознати с работата на Червения кръст, разисквахме проблемите на миграцията. Участвахме във флашмоб по тази тема, разработихме постери, разделени на екипи на тема: „Опиши с шест стъпки пътя и средствата за разрешаване на проблемите на бежанците по избрана за модел снимка.

Учениците използваха знанията си по английски език, за да общуват с учениците от страните-партньори, да създават нови контакти и нови приятелства. Трудна и емоционална беше раздялата с приемните семейства. Дълго ще пазим спомена за приятните и незабравими мигове от работата и организираните дейноости в сбодното време в Брюксел.

До нови срещи приятели!

Българският екип на проект Еразъм+.

Brussels 2015 283

Brussels 2015 010

Българският екип на проект Еразъм+.

 
ПРОЕКТ 2015-1-BG01-KA101-013859 ПДФ Печат Е-мейл

CRNOПРОЕКТ 2015-1-BG01-KA101-013859logo-EU flag

The Three I’s – Inspire, Ignite, Instill–  

Програма „Еразъм +“, КД1 – „Образователна мобилност на граждани“,

сектор „Училищно образование“ 

Учителите по английски език в СОУ „Вичо Грънчаров“ започнаха осъществяването на проект по  програма „Еразъм+” , Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“.

     Основната цел на настоящия проект е, чрез възможностите, които дава програмата Еразъм+, да се осигури достъп на учители от училището до добри и работещи европейски практики, които да служат като пример в работата им, а също така и да се осъществят ползотворни контакти с експерти и методисти с дългогодишен опит и с техни колеги от други европейски страни.

     В проекта училището планира двуседмични обучения  във Великобритания. Програмата на обученията е изключително разнообразна .  Започва с методически семинари, които включват представяне и проиграване на множество дейности за повишаване мотивацията, изявяване на творческия потенциал и въображението на учениците, дейности за интегрирано развиване на четирите умения, дейности за развиване на уменията за творческото писане, използване на автентични материали и съвременни технологии. Предвидени са посещения на театъра на Шекспир, на парламента в Лондон, на училища с наблюдения на часове по английски език, семинари за живота в съвременна Великобритания,  екскурзии до различни градове.

     В резултат на проекта, очакваме да се подобри качеството на преподаване на английски език не само в училището, но и в общността, да се прилагат добрите европейски практики, да се повиши мотивацията за учене на учениците и да се повиши увереността и самочувствието на учителя в справянето с предизвикателствата в професията, да се мотивират младите кадри да останат в системата на образованието.  Планираме да се създаде позитивна атмосфера, която ще спомогне да се повиши желанието на учениците да присъстват в часовете и да са активни участници в дейностите с цел превенция на ранното отпадане от училище.

    В дългосрочен план целим да се разшири кръгозора на нашите учениците, да се удовлетвори потребността им за модерно образование, да се повиши активното участие на младите хора в обществения живот на града и страната, да се изградят у тях необходимите умения за ефективно общуване на английски език с хора от другите европейски страни в професионалната им кариера, да се създават възможности за разширяване на контактите им с връстници от целия свят за успешно реализиране на техните идеи и инициативи.

 
СОУ „Вичо Грънчаров“ бe домакин на втора транснационална мобилност по проект Еразъм+, КД2 ПДФ Печат Е-мейл

logo Erasmus

ВИСОКА ОЦЕНКА ОТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ВТОРА ТРАНСНАЦИОНАЛНА МОБИЛНОСТ НА

СОУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПО ПРОЕКТ ЕРАЗЪМ+

Срещата в СОУ „Вичо Грънчаров“, Горна Оряховица се проведе през периода 9-13 Май 2015 г. с цел да  се проучи темата за миграцията с ученици, учители, родители и представители на местни организации, на общността, неправителствени организации и работещи в семинар за историята и културното наследство на страната ни исеминари в 2 дни на тема: "Реализирането на младежите - възможности за младите европейци" и презентация  на електронното списание на проекта. SAM 0227a

Работата по проекта започна с красива церемония по откриването, където всеки участник бе приветстван и с изпълнения на мажоретния състав на училището, млади певчески таланти и на нашите приятели от сдружение "Младежка толерантност" и Горнооряховски младежки парламент. През следващите дни по прогарама се проведоха изключително ползотворно семинарите с подготвени презентации на тема "Реализирането на младежите - възможности за младите европейци" и дискусии. Всички гости имаха възможност да се докоснат до българската история и култура с организираните ексурзии до Арбанаси, Велико Търново, Трявна и Боженци. Трудна и емоционална беше раздялата на ученици и учители в края на срещата по проекта. Ще запазим хубавите спомени от работа ни по проекта в България.

Скъпи приятели до нови срещи в Белгия, Кипър, Франция, Гърция, Полша и Германия!

Българсият екип на проект Еразъм+

5-05-2015

 


Страница 8 от 15