Начало Проекти

Проекти


обучение по Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическит ПДФ Печат Е-мейл

1 viber изображение 2021На 8, 9 и 10 юли 2021 в морския комплекс "€žСлънчев ден"се проведе обучение по Проект BG05M2OP001-2.010-0001 "€žКвалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., Дейност 1

Учителите се разделиха на групи в две тематични направления:

"€žПрофесионалното прегаряне. Техники за овладяване и контрол на професионалния стрес" с лектор психологът Бистра Бунева и "Проектно-базираното обучение - инструмент за качествено преподаване и обучение" с лектор проф. д-р Янка Тоцева

Различни психологични техники и игри за справяне с стреса и професионалното прегаряне се усвоиха от участниците и създадоха допълнително позитивен заряд сред тях.

В областта на проектно-базираното обучение бяха показани и обсъдени различни европейски и американски практики.

Сред приятна обстановка и настроение всеки от учителите успя да извлече и научи нещо ново, което да му е от ползва в процеса на работа. Лекторите се постараха обучението да премине в приятелска атмосфера, за което им благодарим!

 
УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОЕКТА “АЗ НЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН!”, ПРОГРАМА “ЕРАЗЪМ +”, КД1 ПДФ Печат Е-мейл

logo websiteВъв връзка с проект "€žАз не съм различен!", програма "Еразъм +", Ключова дейност 1, сектор "€žУчилищно образование" на СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица, екип от осем учители посети гр. Римини, Италия в периода 23.05.2021 - 29.05.2021г.

Основна цел на обучението беше придобиване на опит от педагогическите специалисти в разработванена учебното съдържание по удобен за възприемането от децата начин и използване на нови образователни практики, платформи и програми за получаване на качествено образование. Акцент е поставен върху ефективното приобщаване на учениците, адаптиране на учебната среда към потребностите на всяко дете и възможност да развият в оптимална степен своя потенциал, повишаване на мотивацията и сътрудничеството с различни институции.

В резултат на обучението, проведено от "€žSistema Turismo", гр. Римини, Италия, в СУ "€žВичо Грънчаров" бяха реализирани четири съвместни уроци. Старши учителите Р. Петрова и С. Илиева представиха съвместен открит урок по история и цивилизации на тема "Подготовка за вечен живот". Преподавателите В. Христова и Н. Атанасова проведоха съвместен открит урок по ИТ и музика на тема "С Мобилен телефон в час - разкажи приказка за съответната държава чрез презентация". Два съвместни открити урока по английски език бяха представени в начален етап и в гимназиален етап. Д. Николова, учител по английски език, и Е. Йотова, учител по ФВС, включиха английския език и спорта в разнообразни интерактивни игри, чрез съвместния си урок на тема "€žУчи, играй и се забавлявай". Преподавателите Ад. Райкова, Р. Петрова и С. Николова реализираха съвместен урок по английски език, история и математика на тема "€žПътуване до Австралия". Крайният продукт на урока е дигитална книга, озаглавена "10 причини да посетим Австралия". Във всички съвместни уроци участие взе Стела Илиева - ресурсен учител и член на екипа на проекта "€žАз не съм различен!", като приложи нови инструменти за компенсиране на затрудненията, свързани с конкретните нужди на ученика със специални нужди.

Представително събитие на тема "Обучение на деца със СОП" запозна педагогическия екип на СУ "€žВичо Грънчаров" и обществеността с използване на подходящи компенсаторни инструменти и иновативни образователни практики за приобщаване на деца със специфични образователни потребности.Информация за образователната система в България и Италия, всички обучителни и образователни ресурси, както и планове на открити уроци могат да бъдат намерени на линка на страницата на проекта:

https://sites.google.com/view/2019-1-bg01-ka101-061769/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 
Летни дейности и проекти ПДФ Печат Е-мейл
Име на група Вид дейност Възрастова група (години от - до) Ръководител на групата Период на провеждане (от - до) Период на провеждане (ден/дни от седмицата) Период на провеждане (час от - до) Място на провеждане 
"Приказно четене" Занимания по интереси 7-9г. Анка Йовчева 01.06.2021-15.06.2022 понеделник- петък 08:00 -08:40; 09:10-09:50 стая 207
"Приказно четене" Занимания по интереси 7-10г. Анка Йовчева 17.06.2021-23.06.2021 понеделник- петък 08:00-8:40; 9:10-9:50 стая 207
Забавна математика" Занимания по интереси 7-9г. Даниела Велчева 01.06.2021 г.-14.06.2021 понеделник-петък 08:00-8:40; 9:10-9:50 стая 209
Забавна математика" Занимания по интереси 7-10 г. Зарка Гайдарова 14.06.2021-23.06.2021 понеделник-петък 08:00-8:40; 9:10-9:50 стая 105

Лятна занималня----https://youtu.be/hT_9U2zVlds

 
проект „Trees“по програма „Еразъм +“, КД2 ПДФ Печат Е-мейл

Erazam SSУченици от СУ "Вичо Грънчаров" ще създават анимации, дигитални игри, еко-роботи, супергерои, градини, карта на горите по проект "Trees"по програма "Еразъм +", КД2

Проектът "Trees:To reinforce European Environment Sustainability"- по програма "Еразъм+", КД2 - "Стратегически партньорства" е поредният проект, чрез който учениците на СУ "Вичо Грънчаров", гр. Г. Оряховица са мотивирани и предизвикани да усъвършенстват своите компетентности в областта на ИТ, биология, дизайн, многоезичие и гражданство.

Logo CRCHRПартньори по проекта са училища от Кипър, Италия, Португалия, Германия и СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица. Проектът е с продължителност 24 месеца, като се предвижда посещение на 20 ученици и 8 учители от СУ "Вичо Грънчаров" в партниращите държави. Координатор на проекта е Аделина Райкова-Костова, старши учител по английски език.

Разнообразни дейности ще провокират интереса на учениците от СУ "Вичо Грънчаров". Малка част от предизвикателствата ще бъдат създаването на анимации, дигитални игри, видеа, еко-роботи, супергерои, градини, Европейска карта на горите.

Erasum Tree Logo Проектът стартира с конкурс за най-добър дизайн на лого на проекта, в което представители на пет държави предложиха своите варианти за лого. Първо място на конкурса достойно зае логото на СУ "Вичо Грънчаров", което спечели вота на Германия, Португалия, Италия и Кипър с интересното си графично оформление, символиката на дървото и дълбоките му послания.

Пожелаваме успех на всички участници в проекта!

 
Спечелен проект “STEM изследователи - в нас е бъдещето" ПДФ Печат Е-мейл
12 103D1 View 5 виртуално ученеСУ "Вичо Грънчаров" - спечелен проект "STEM изследователи - в нас е бъдещето". Обща стойност на проекта -221 000,00 лв., от които 198 900,00 лв. финансирани от МОН и 22 100,00 лв. от училището.
Центърът ще обезпечи среда, която да се ползва в общообразователната и профилираната подготовка, като цялостният проект е комбинация от нова учебна среда, учебно съдържание и практически и приложни методи на преподаване. STEM центърът представлява интегрирана съвкупност от две лаборатории - лаборатория за виртуално STEM обучение чрез практика и химическа лаборатория за изследвания.
 
ПРОЕКТ "ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ - СИЛА ЗА МЛАДЕЖКО ДЕЙСТВИЕ!" ПДФ Печат Е-мейл

05 05 60288 nСУ "€žВИЧО ГРЪНЧАРОВ" РАБОТИ ПО ПРОЕКТ "ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ - СИЛА ЗА МЛАДЕЖКО ДЕЙСТВИЕ!" НА ДРУЖЕСТВОТО НА ООН В БЪЛГАРИЯ, С ПОДКРЕПАТА НА BRIDGE 47 И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Всички дейности по Проекта са обединени под мотото "Променяйки себе си да преообразим света в който живеем".Одобрени за участие са екипи /ученик и учител/ на 22 училища от страната.Представители от СУ "€žВичо Грънчаров" са Йоана Димитрова, ученичка от VII клас, профил "€žСофтуерни и хардуерни науки" и Михаела Антова, учител по български език и литература.

На планирана симулация на Среща на върха за Целите за устойчиво развитие за ученици, делегатитезапознаха с резултатите от инструмент за докладване на изпълнението на Целите за устойчиво развитие /ЦУР/ в образователните институции.Осмокласничката Йоана Димитрова представи работата в СУ "Вичо Грънчаров" по две от целите - "Добро здраве" и "Качествено образование".

05 05 712 nВиртуалната среща даде възможност на представителите да споделят добри практики и значими инициативи, насочени към постигане на глобалните цели на училищно ниво, местно и национално ниво.В продължение на два дни, учениците-делегати дискутихара по глобални въпроси и успешно реализирани дейности по цели, приети от ООН.Представяха доклади, приеха резолюции, чрез които показаха своята ангажираност по темите и желанието им за последващи действия.

Срещата завърши с предизвикателство - всеки ученик да сподели снимка в действие по някоя от посочените цели на фейсбук страницата на Дружеството.

Онлайн семинар "Целите за устойчиво развитие в училище и извън него".се осъществи и за учителите, представители по Проекта.В рамките на два дни преподаватели от цялата страна дискутираха работата в училище за Целите за устойчиво развитие. Г-жа Антова представи добри практики и инициативи от СУ "€žВичо Грънчаров" - "IT бизнесът в училище", свързана с цели "Качествено образование", "Сигурна работа и икономически растеж", "€žИновации и инфраструктура", "Партньорства".

https://www.facebook.com/UNABulgaria/posts/10157530564123517

https://regnews.net/news/15886614441613/su-vicho-grancharov-raboti-po-mladezhki-proekt-na-druzhestvoto-na-oon-v-balgariya

 
Клуб по интереси ,,Българският език- лесен и интересен” ПДФ Печат Е-мейл

27 01 IMG 20200122 172613Публична изява на Клуб по интереси ,,Българският език- лесен и интересен" с ръководител Пепа Колева, посветена на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Поля Александрова представи презентация за живота и творчеството на поета. Ученици от VIIа и VIIб клас рецитираха стихотворения, посветени на прекрасната българска природа, на красотата и силата на родното слово. Звучаха откъси от цикъла,, Епопея на забравените и пътеписи.

 


Страница 2 от 17