Начало Проекти

Проекти


Екология и околна среда -проекта SPARE ПДФ Печат Е-мейл

Ekologia-Spare4Учебни материали за работа получиха ученици  и  учители  от СОУ”Вичо Грънчаров” работещи по най-големия образователен проект в областта на енергийната ефективност, ВЕИ и промени в климата – SPARE.

SPARE е най-големия международен образователен проект  за устойчива енергия, климат и околна среда - SPARE (School Project for Application for Resources and Energy. В ролята на национален координатор за България  е Тодор Тодоров, които активно подпомага учителката по биология Даниела Хинкова.

Ekologia-Spare

Проектът помага учениците да осъзнаят глобалните проблеми и впоследствие със собствени усилия и с помощта на учителите да намерят начини за спестяване на енергията вкъщи и училище, като използват най-простите методи на енергоспестяването и достъпните възобновяеми източници на енергия. Работата по проекта стимулира фантазията на децата и им дава възможност за самостоятелно мислене.След това те предават своя  опит на родителите си, съседите, местните власти и по този начин съдействат за внедряването на принципите на устойчивата енергетика в обществото. Това е обща задача за всички 17 страни, участващи в проекта.

Ekologia-Spare2Целта на проекта е възпитание на екологично съзнание у децата и привличане вниманието на обществото към проблемите на енергопотреблението, спестяването на енергия и енергийни ресурси, и опазване на околната среда. Проекта SPARE  дава на учениците не само знания за енергията и нейната взаимовръзка с околната среда, но възпитава екологично устойчив и безопасен начин на живот свързан със създаването на мотивацията за спестяване на ресурси и енергия, тъй като днешните ученици са специалистите, които утре ще вземат решенията.

Ekologia-Spare3Новата актуална задача на проекта е привличане на вниманието към проблемите свързани с изменението на климата и възможните последствия. В рамките на този проблем е особено важно  да се разясни една от причините за ускорените промени в  климата – засилването на парниковия ефект и действията свързани с намаляване на емисиите на парникови газове.11-11-2010

 
С грижа за всеки ученик ПДФ Печат Е-мейл
СОУ"Вичо Грънчаров" е единственото училище от Горна Оряховица, което спечели 3 проекта по националната програма "С грижа за всеки ученик" - Модул "Осигуряване на обучение за талантливи ученици за участие в ученически олимпиади ". Така училището си осигури възможност за допълнителна подготовка на своите възпитаници по английски и руски езици, биология и здравно образование.
 
WWF обявява международен конкурс за ученици „Училища за жива плане ПДФ Печат Е-мейл
http://bulgaria.panda.org/?194096/wwf-schools-for-a-living-planet
Виена – Международната природозащитна организация WWF обявява за трети път конкурс „Училища за жива планета". Той е отворен за ученици между 12 и 16-годишна възраст от Австрия, България, Румъния и още 8 европейски държави. Заедно със своите учители те трябва да разработят проект по една от трите теми:
- Дунав – живата връзка на Европа,
- Екологичен отпечатък – потребление и глобални последствия
- Активни граждани – активизирай се и мотивирай останалите
Трима учители от всяка държава с по един от учениците си ще бъдат поканени за една седмица в Австрия през октомври 2010 г., за да участват в своеобразна академия по устойчиво развитие на WWF и фондация ERSTE. Младите хора трябва да наберат знания за възможностите за обществено и екологично отговорен живот, което е много повече от заучаване на факти и данни.
Целта на обучението по устойчиво развитие е младите хора е да получат умения да допринасят активно и отговорно за по-доброто бъдеще на цялото общество.
Всички учители ще бъдат поканени на финала в Австрия през юни 2011 г. Пътните разходи и престоят се покриват от организаторите.
 
Конкурс на тема „Моето училище в Интернет – прозорец към Европа” ПДФ Печат Е-мейл

Centar100-те български училища, оценени и селектирани като най-добри в
конкурс на тема „Моето училище в Интернет – прозорец към

Европа” 1obrazovanie

43 място за сайта на  СОУ „Вичо Грънчаров”от селектираните 100 най-добри!

За нас беше чест да разгледаме и оценим Вашите усилия. Конкурсната комисия бе затруднена в задачата да оцени и направи класация на 100-те най-добри Интернет страници. Това, което ни направи силно впечатление, е, че повечето от Вас са успели да създадат Интернет учебна среда, в която се включват както официалната страница на училището, така и ученически, и други образователни страници и блогове.

Поздравяваме Ви!
Център за развитие на човешките ресурси
 
Media in Education Newsletter | 2010 ПДФ Печат Е-мейл

December 2010

Published 15 December 2010

Highlights in this month's newsletter include:


Read Newsletter Online

November 2010

Published 8 November 2010

Highlights in this month's newsletter include:

  • how documentary film is being used to tackle integration issues in a learning project with significant social impact
  • Belgian teacher, Lucas Van der paer's account of a typical day in the life of the connected media-savvy teacher
  • Federica, the web-learning multimedia-rich portal of the University of Naples Federico II
  • an introduction to webcasting
  • MEDEA's new national contact point in Luxembourg
  • and plenty of other news items, notifications and announcements related to the use of media in education and training

Read Newsletter Online

Media in Education Newsletter | October 2010

Having trouble viewing this e-mail? View this e-mail online

The programme for the Media and Learning Brussels 2010 Conference taking place 25-26 November is now finalised and can be found online and is downloadable as pdf (http://www.media-and-learning.eu/files/pdf/Media-and-Learning_Press-Release_20Sept2010.pdf).


During this conference practitioners, experts and researchers will discuss how learners handle video and audio in a meaningful and thoughtful manner to support their learning, how media repositories complement existing teaching and learning materials effectively, how young people learn by creating their own media and how ICT can enhance the teaching and learning process. Find out how you can register from our website http://www.media-and-learning.eu.

We look forward to meeting you there!

annual MEDEA Awards.

September 2010

Published 6 September 2010

Highlights in this month's newsletter include:

  • news about a new multimedia game called Poverty Is Not a Game (PING) raising awareness during this European year for combating poverty and social exclusion
  • reflections on how university library services in the US are embracing multimedia in an effort to expand their service offer to media-savvy students
  • a review of pocket video cameras like FlipCams and how they can be used for teaching and learning
  • an introduction to MEDEA's new national contact point in Romania
  • news about an ambitious plan to use video to help build peace and minimise ethnically-framed violence in the next round of elections in Kenya
  • and plenty of other news items, notifications and announcements related to the use of media in education and training.

Read Newsletter Online

May 2010

Published 6 May 2010

Highlights in this month's newsletter include:

April 2010

Published 12 April 2010

Highlights in this month's newsletter include:

 
Програма „Училището - желана територия на учениците ",модул „Ритуализация на училищния живот". ПДФ Печат Е-мейл

Чрез проект учениците от СОУ”Вичо Грънчаров”Горна Оряховица са като колежани с новите си униформи

 

4_uniformiСОУ „Вичо Грънчаров" бе сред първите училища в община Горна Оряховица, които върнаха униформите в класните стаи. От началото на 2009г. учениците на училището рязко се отличават от всички останали. За разлика от родителите си, за които униформата беше омразен белег на подтисничество, повечето днешни деца с гордост носят отличителните знаци на родните школа. Това стана по проект и с финансовата помощ на Министерството на образованието, финансирането е по програма „Училището - желана територия на учениците ",модул „Ритуализация на училищния живот".

„Стойността на проекта на СОУ „Вичо Грън­чаров" е 47 000 лева, от които 30 % са осигурени от Училищното настоятелство.

През 2010г с нов проект към МОМН  бяха ушити допълнителни униформи и направени пуловери без ръкав с емблема на училището, като допълнение към униформата.

Идеята за униформи „узрява” във „Вичо Грънчаров” вече две години, самите деца са инициатори на новия стайлинг. Моделите са дело на учителката по рисуване Дочка Златева.

“Малките камъчета събарят колата и затова искаме да правим всяка възможна стъпка за активизиране на учениците и приобщаването им към училището”. Децата не само се радват на униформите. Новото облекло ги дисциплинира, намалява агресивността им и създава по-сериозно отношение към учебната работа, смята зам. директорът на „Вичо Грънчаров" Николинка Попйорданова. Освен това униформите скриват социалното неравенство в училище, смята тя.

Ние не искаме да върнем уравниловката от преди години. Всяко училище трябва да си има собствена униформа, тя трябва да е белег на принадлежност към един свят, а училището трябва да направи така, че учениците да се гордеят, че носят отличителните му знаци, допълни г-жа Попйорданова. За да продължи тази идея и догодина обаче, трябва родителите да бъдат убедени в полезността на еднаквото облекло. Така че, за да има униформи, училище и родители трябва да поработят заедно. А резултатите са вече на лице. Няма недоволни – новата визия се прие от всички ученици много добре и единствения проблем е с връзването на вратовръзките...
 
Проект на СОУ”Вичо Грънчаров” за озеленяване и подобряване на около училищното пространство ПДФ Печат Е-мейл

В СОУ ”Вичо Грънчаров” приключи проекта към Министерството на околната среда и водите ПУДОС спечелен в Националния конкурс по кампанията „Чиста околна среда” на тема Почистване на населените места и облагородяване на почистените площи” Чрез финансираните 1995 лева училището успя да осъществи едно дозалесяване на двете странични площадки, с помощта на фирма ОП „ППИ и Озеленяване „ от Общината и фирма „Витанов”, а с доброволен труд бе осъществено и всичко останало.

Движението около училището е по-интензивно и това създава по-големи опасности и създава условия за замърсяване на въздуха. От южната страна на училището също има озеленен терен, който бе прорасъл с издънки от фиданки и загрозяват площта. Освен това училището се намира в зона с интензивно движение и има нужда от по-голям озеленителен пояс около него, който да пречиства въздуха от вредните вещества. Всичко това даде основание да разработим и осъществим този проект. В предната част на терен, който е засаден с ниска растителност, но неговият естетически вид не е достатъчно добър, почистихме от ненужното и засадихме допълнително дървета, направихме кът за отдих пред главният вход на училището, да подобрим визията и на източната страна и отново да засадихме дървета. Това е една прекрасна възможност нашите ученици да приложат на дело получените знания за опазване на околната среда. Осъществена бе основната задача поставена чрез почистване на замърсените територии около училището и озеленяване за създаване на чисто и приветливо място където да се осъществяват учебния процес и свободното време на учениците от СОУ „Вичо Грънчаров”. Целта за опазване здравето на децата бе осъществена и чрез активна екологична дейност толкова необходима в нашето съвремие. Така учителите от училището работят и върху екологичното обучение на подрастващите. Съпричастността към проблемите на околната среда не е само въпрос на възпитание и осъзнаване, но и активно и доброволно участие в търсене на решения и осъществяването им.

 


Страница 15 от 17