ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Конферентна връзка с нашите партньори по проект ”Училище за бъдещето” ПДФ Печат Е-мейл

programma1На 23 април 2013 година, в Световния ден на книгата и печата нашето училище участва в  конферентна_връзка с партньорите си по проекта на ЮНЕСКО ”Училище за бъдещето”. Проектът има за цел да подпомогне политиката на ЮНЕСКО за насърчаване интегрирането на отворените образователни ресурси в образованието чрез засилено използване на новите технологии в образователния процес и за подобряване на качеството на преподаване, учене и администриране на образователната система в отделните страни по света.  Това е Хуманитарна гимназия №176 с изучаване на испански език в столицата на Украйна град Киев. Проведените он-лайн четения напълно съответстват на целите на проекта.

В отправената ни покана от Хуманитарна гимназия №176 се включваха приветствени думи от посланика на Испания в Украйна Хосе Родригес Мояно, четене на глави от романа на Сервантес „Дон Кихот” от първа до шеста, рисуване. Он-лайн четенията започнаха в 10.00 часа. Участниците бяха училища от Русия, България и Украйна – партньорите ни по проект ”Училище за бъдещето”. Нашите представители Любослава и Галин четоха трета глава от романа на български и испански език.

болгарияЗа участието си получихме диплом от организаторите. Проведеното четене дава надежди за бъдеща съвместна работа в това направление по други поводи от нашето съвремие между двете славянски държави.

 
Издателство „Просвета“ в помощ на ученици и учители. ПДФ Печат Е-мейл

Непознатите думи в българската литературна класика Речник

Този речник е нашият подарък за Вас и за Вашите ученици. Можете да го изтеглите безплатно от нашия сайт тук http://www.prosveta.bg/?go=books&p=detail&bookId=2855 .  Надяваме се, че с него изучаването на класическите произведения на българската литература ще стане по-лесно и по-приятно.

„Уча се на добри обноски“ от Рейнилдис ван Дицхьойзен

Как да се научим на добро поведение и общуване в глобалния свят? Прочетете новата книга „Уча се на добри обноски“ от Рейнилдис ван Дицхьойзен! Със забавни примери и ситуации ще научите с лекота как да се отнасяте с другите хора: в училище, на масата, в превозното средство и обществото. Веселите рисунки и шегите в тази малка книжка правят четенето приятно и забавно за идващата лятна ваканция. изтегли от тук http://www.prosveta.bg/?go=free&p=detail&resourceId=30

 
Дарения от бивши ученици на нашето училище ПДФ Печат Е-мейл

Prikazki

В маратона от 19 до 23 април 2013 година „България чете” бивши ученици на училището се завърнаха в него след много години, но вече със своите плодове на творческата си и житейска мъдрост. Те ни правиха дарение от своите спомени и  своите литературни произведения.

  Добринка Белчева е преводач от чешки на български език. Тя подари своите последни преводи „Чешки приказки” от Бажена Немцова. Това издание е осъществено по инициатива на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство и е реализирано с помощта на Министерството на външните работи на Чешката република. Дарението е с посланието: „На възпитаниците на любимото ми училище с пожелание да прочетат много книги”. Приказките ни пренасят в една отминала вече епоха и се потапяме във вълшебния свят , създаден от Бажена Немцова (1820-1962)

 DetelinaPrez stradanietoДругото дарение е от Николинка Енчева с литературен псевдоним Лина Марини, доктор по филология. Била е дълги години преподавател по руски и български език и литература. Автор е на поезия, художествена проза и литературна критика. В творбите си авторката откликва на разнообразни явления и събития от родната действителност, на духовните търсения и лутания от страна обществото, в което живеем, а така също и на собствената личност. Те отразяват духовния прелом на авторката, провокиран от демократичното преустройство на държавата ни, от прехода от атеизъм към вяра, от лъжа към истина, от безгрижие към разум и разсъдителност. Разработва теми, посветени на родовата памет, история, религия и философия, морално-нравствени казуси, интимни преживявания, спомени, злободневни и вечни проблеми, библейски мотиви и източна езотерика и др. От книга към книга формата на творбите се разчупва, обогатява, разнообразява, усъвършенства. Класически и бели стихове се редуват естествено и разнообразяват стила и възприятието на творбите. Досега е издала осем книги, а именно. Jovkov

1.През страданието. Лирика. „Астарта”, Велико Търново, 2006 г.

2.Към духовните извори в творчеството на Йордан Йовков. Литературно-публицистично съчинение, „Астарта”, Велико Търново, 2006

3.Силата на съдбата в творчеството на Димчо Дебелянов. „Фабер”, Велико Търново, 2007 г.

4.Поетична мозайка. „Фабер”, Велико Търново, 2008 г.

5.Сезоните на живота. Поезия. Фабер”, Велико Търново, 2008 г.

6.Искри на истината. Стихове. ИВИС, Велико Търново, 2009 г.

7.В очакване на пролетта. Стихове. ИВИС, Велико Търново, 2009 г.

8.Детелината в нашата нива. Поетична книга. Фабер”, В.Търново, 2010 г.

Произведението на Д.Белчева и три от произведенията на Н.Енчева – Лина Марина можете да намерите и прочетете в училищната библиотека.

 

 
Международен пленер „Традиция, екология, творчество”. ПДФ Печат Е-мейл

pp-bl-pismoМеждународния пленер „Традиция, екология, творчество”. Форумът присъства в културния календар на Министерството на образованието и тази година е под патронажа на инж.-мениджър Иванка Киркова, началник на РИО Пловдив. Пленерът събра заедно с домакините близо 100 участници от художествените паралелки на училищата в Благоевград, Елин Пелин, гара Елин Пелин, Горна Оряховица, Пазарджик, Шумен и Русе, като тази година международно участие взе Художествената гимназия в гр. Серес, Гърция. 

Директорът на СОУ „Свети Свети Кирил и Методий” и домакин на събитието – Таня Николова награди всички участници с пожеланието все повече да се гледа света през очите на младите творци. Първенци на пленера са картините на Александрина Гечева – специална награда и Любомира Владимирова 

     23-04-IMG 7022plovdiv-Gramota Lubomiraplovdiv- Aleksandrina

 
Нови успехи на математиците ПДФ Печат Е-мейл

Denislav-004На 20 април 2013 година се проведе Великденско математическо състезание. Състезанието е ежегодно и се провежда под егидата на съюзът на математиците в България, който подготвя и състезателните теми. Участниците трябва да покажат математически знания, да проявят досетливост, съобразителност и комбинативност при решаване на задачите. 

През тази година на първо място в област Велико Търново се класира Денислав Станчев, ученик от СОУ " Вичо  Грънчаров" гр. Горна Оряховица. С резултат 83 точки от 100 възможни Денислав отново се представи блестящо и защити достойнството на училището.

На различнипризови места са класирани и още 9 ученика на училището.

 
Потопили се в голямото богатство на приказния свят! ПДФ Печат Е-мейл

23-04-DSCI1597Потопили се в голямото богатство на приказния свят, учениците от V „а” клас не останаха безразлични към изучените приказки. Решиха това, което ги е впечатлило и оставило трайни спомени у тях,  да  представят в проекта„ Приказна магия” , предложен от тяхната учителка по български език и литература.   

Вълненията, уменията, знанията на учениците са в сътворените от тях  постери, които по-големите им приятели от VІІІ „а” клас подредиха в изложба. Тя се посвещава на  „Седмицата на детската книга и изкуства за деца и юноши”,  на Международния ден на книгата по календара на ЮНЕСКО – 23 април, а така също и на наближаващия най-български празник - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

23-04-DSCI159823-04-DSCI160023-04-DSCI160223-04DSCI1599      

 


Страница 84 от 110