ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Разговор –дискусия на тема „Какво е кибертормоз ” ПДФ Печат Е-мейл

kibertormoz-S7005520Повечето тийнейджъри общуват и играят със своите съученици в интернет. Но този вид общуване понякога носи  негативни емоции. Един от всеки трима ученици от страната ни, които редовно общуват онлайн, са били подложени на кибертормоз. Те са получавали съобщения със заплахи, писма  с предупреждения за предстоящи над тях нещастия, нежелани снимки или неприлични предложения от непознати за тях лица. Актуалната тема провокира  разговор –дискусия между  на ученици от четвърти и седми клас. Училищната ни практика  отдавна е доказала, че споделената информацията от връстници на връстници  е продуктивен метод за получаване на полезни  знания. Седмокласникът Павлин Николов пожела да запознае  ученици от ІV клас с особеностите на този вид тормоз. Начерта стъпки, които ако се спазват може да се избегнат последиците от  такива заплахи. Съдействие за тези дискусии учениците получиха от Ваня Христова и Татяна Георгиева и класните ръководителки на трети и четвърти клас. Информацията заинтригува учениците и те решиха да запознаят и други по-малки ученици с дискутирания проблем. Пламен Петров , Иоан-Парашкев Петров, Ивана Христова , Камелия Николова, Момчил Караиванов  и Иван Иванов  изнесоха беседа на ученици от ІІІ клас как анонимността в интернет подтиква някои деца да се държат агресивно  онлайн и как да се постъпва  в случай, че някой ни предизвиква чрез съвременните комуникативни средства. Третокласниците  останаха доволни от споделеното с тях. Изразиха  и свое мнение,че  информацията предавана от връстниците им  е много полезна при работа с информационните технологии.

 
Третокласници издадоха втори брой на вестник «Звънче»! ПДФ Печат Е-мейл

za vestnik zvanche imagesВсичко започва като на шега - след час по развитие на речта на тема „Писмено общуване”. Идеята за вестника на ІІІ”а” клас  се ражда още в първия месец  на учебната година. Сложната задача е разгадана, защото децата имат верни и добри хора до себе си – г-жа Недкова и своите родители. Според девиза на ІІІ „а” клас те са „ ВИНАГИ ЗАЕДНО”. Първият брой е посветен на Коледа, а вторият -  на 140 години от смъртта на Апостола. Идеята е подсказана от обявения  от община Горна Оряховица  конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема «Васил Левски – неговите вечни послания». Първите места са за Кристияна Боева (есе) и Християна Христова (стихотворение). На страниците на втори брой на  вестник «Звънче»  могат да се научат любопитни факти за паметниците на Левски, да се прочетат  някои от неговите вечни послания, да се видят конкурсните мателиали на децата. Третокласниците са истински благодарни на всички родители и най-вече на г-жа Ани Нешева, която подготвя броевете на «Звънче». Приятни минути с вестника на ІІІ «а» клас -  «Лъвските сърца», с класен ръководител Ваня Недкова.

Attachments:
Download this file (Zvanceh 1br.pdf)Vestnik zvanche broi 11624 Kb21.02.2013 10:29
Download this file (Zvanche_2-2 .pdf)Vestnik zvanche 2 broi818 Kb21.02.2013 08:39
 
Златното число или магията на числата на Фибоначи по проект УСПЕХ ПДФ Печат Е-мейл

 

    08-IMG 6268Една занимателна математика незастъпена в уроците, но даваща много нови знания и широки хоризонти на учениците. С това и  други малко известни, но интересни доказателства се представиха в първата си представителна изява  клуб „Математиката и красотата” по проекта „УСПЕХ” с ученици от X и XI клас от СОУ”Вичо Грънчаров” –Горна Оряховица.

 

  08-IMG 6367Под ръководството на ръководителя на клуба г-жа Веселина Славчева учениците доказаха магията на „ Златното число Ф „ в математиката, изкуството, природата и екологичната енергия. Интерес предизвика презентацията с основни изображения на „ЗЛАТНАТА спирала”, „Енергийното дърво”, числото Ф при растения и животни  сред малки и по-големи ученици, колеги и родители. 08-IMG 6325Гостите бяха провокирани със задачи от математическия фолклор и нестандартни методи за решаване на практически задачи. Провокираният интерес предизвика широк отзвук и сега по коридорите на училището започнаха да се обясняват тези числа на Фибоначи.

http://www.g-oryahovica.org/

 
Денислав е от победителите в конкурса „Наградите на БАИТ ПДФ Печат Е-мейл

Наш завършил ученик е от победителите в конкурса

Наградите на БАИТ/Българска асоциация по ИТ/” за 2012 г.

sn.lichen-arhiv-1-150x113

image large

 

 

 

 

 

На 22 януари 2013 г., на официална церемония в Гранд Хотел София, президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев връчи специалните награди за значим принос в развитието на ИТ за 2012 г. на БАИТ

Студентска награда бе присъдена на Денислав Иванов Лефтеров, студент I курс, спец. Бизнес информационни технологии, в ПУПаисий Хилендарски, за  проекта "Дислексия".

Чрез този свой проект БАИТ отдава дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през 2012 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.

Пожелаваме на Денислав бъдещи успехи!

Attachments:
Download this file (statiya_informatika_i_IT_2012.pdf)Informacija ot uchilischte123 Kb24.01.2013 09:55
 
Пета транснационална визита за СОУ „Вичо Грънчаров” по проект на програма „Коменски” ПДФ Печат Е-мейл

komenski -polscha-P1010119От 20.01.2013 до 25.01.2013 в Цешин, Полша, се проведе петата транснационална визита по проект на програма „Коменски”. Темата на проекта е „Иновативното преподаване (с акцент върху информационните технологии) и неговото влияние върху качеството на образованието”. Във визитата участваха 2 учители и 5 ученици от СОУ „Вичо Грънчаров” и представители на още 5 страни – Испания, Италия, Румъния, Турция и Швеция.

Училището представи предварително разработени интерактивни упражнения на английски език и участва във фестивал на научните филми. Беше представен и  новият брой на онлайн списанието, което отразява дейностите по проекта: http://www.souvg.com/comenius_electronic_magazine/

komenski-Polscha-WP 000200Учениците имаха възможност да използват знанията си по английски език, за да общуват с децата от страните-партньори, да създават контакти и приятелства и с още по-голям ентусиазъм да усвояват знания и умения, необходими им за бъдещата успешна реализация. Силвия Петрова, ученичка в 11 „а” клас, разказва за преживяванията си в Полша: „Когато очакваш нещо с голямо нетърпение, то идва изключително бавно, но пък за сметка на това, когато дойде, отминава светкавично бързо. По същия начин аз и още четирима ученици очаквахме петата установена визита по проекта „Коменски”, този път в Полша. Въпреки не чак толкова дългия, но изморителен полет до Варшава, а после и продължителният престой на Варшавското летище за следващия ни полет до Катовице, късно вечерта пристигнахме в Цешин – нашата крайна цел. Запознахме се с „приемните” си семейства, чиито домове щяха да бъдат и наши в следващите пет дни. Когато посещаваш дадено място за пръв път, всеки един детайл ти прави впечатление. Първият такъв, който остана в съзнанието ми, е една средно-голяма къща, цялата отрупана в сняг, с голям двор и куче порода „Хъски”, което вероятно беше обезпокоено от непознатия нашественик, посещаващ дома му в този късен час. Другото нещо, което ми направи силно впечатление беше топлината, с която семейството ме посрещна в дома си, без даже да ме познава. Тъй като на другия ден трябваше да ставаме рано за училище, не загубихме много време в разговори и директно си легнахме.

продължава>
 
ОТНОВО ВИСОКО ПОСТИЖЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНО НИВО ПДФ Печат Е-мейл

LuboslavaIMG 6265Високото постижение на национално ниво е за Любослава Христова от ХІ клас от националния кръг на многоезичното състезание по календара на МОМН за учебната 2012/2013 година. На нашата победителка в призовата тройка е връчена Диплома за трето място. Състезанието е доказателство за единството в подходите и методите на преподаване на всички чужди езици. То дава възможност за интелектуална изява на творчески  пишещите и работещи ученици. Състезанието се провежда  върху три основни компетентности –  слушане с    разбиране,  четене с разбиране и създаване на текст в една възрастова група:  за ученици от

Х и ХІ клас.  Luboslava0001Любослава участва в групата, в която се слуша и чете текст на руски език (втори чужд език) и се пише резюме и есе на английски език (първи чужд език). СОУ „Вичо Грънчаров” е единственото училище, което с участието на Любослава представи  областта в тази група  комбинация от чужди езици. Тя еднакво владее и двата чужди езици и е прекрасен партньор в разговори със свои връстници по света, с които се среща в международните езикови училища и при обмяната на групи по проекти.  Високо постижение е на фона на елитни училища в България, сред които несъмнено е и СОУ „Вичо Грънчаров”. Желаем на Любослава успешно представяне в областния кръг на олимпиадите, а на бъдещите десетокласници и единадесетокласници през учебната 2013-2014 година – да затвърдят постижението в многоезичното състезание !

 


Страница 113 от 134