ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН IV КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ VIII КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Седмица на майката ПДФ Печат Е-мейл

155912371 767156887552091 1542864476107319240 nВ спонтанен разговор Раховчетата от II "б" клас и класният им ръководител, Даниела Велчева взеха решение, дните от 1 до 8 март да посветят на майките. Обявиха ги за "Седмица на майките". Поканиха ги да присъстват в часовете им, да учат и да се забавляват заедно. Предизвикателството приеха майките на Ели, Ради, Раличка, Мони, Дени Стоянов, Йони и Вики.

Първа им гостува майката на Ели, която беше подготвила играта "Виждам доброто в теб". Осъществиха срещата онлайн. Всяко дете каза нещо хубаво за съученика си и чу нещо добро за себе си. Децата споделиха колко е приятно да ти кажат, че си добър. На гости дойдоха и Баба Марта и нейната дъщеря Мартинка. С много смях и закачки майките на Ради и Раличка честитиха на децата Баба Марта. Заедно отговаряха на шеговити гатанки и майсториха мартеници.

Ден преди Националния празник с второкласниците беше майката на Ивка. Наблюдава работата им в часа по математика. Заедно се включиха в традиционното хоро, посветено на празника, а след това тя стана техен учител в часа по околен свят. Беше различно и интересно.

111 IMG 20210301 083345На 4-ти март гостува майката на Мони. Умножава и дели с тях в часа по математика, а след това заедно навлязоха в тайните на сладкарството. Разказа им как се правят сладки с фонданово тесто. Беше им подготвила заготовки, от които измайсториха бисквитки подарък за майките. Много забавно, нетрадиционно за тях, но вълнуващо и незабравимо преживяване.

Майките на Дени Стоянов и Йони се включиха в час по български език. Деца и родители търсиха думи в правописния речник, проверяваха правописа на трудни думи. Заедно изработиха красиви цветя от креп хартия, подарък за майките. Всички много се постараха и изработиха прекрасни букети.

В Международния ден на жената при Раховчетата беше майката на Вики. Тя им гостува през целия ден. Кулинарстваха в "Кухнята на мама Диди". Със здравословните продукти, които им донесе, приготвиха оригинални и много вкусни сандвичи. Денят завърши с изработката на поздравителни картички, с които Раховчетата да поздравят с празника своите майки.

Всяко гостуване завършваше с богата почерпка за послушните деца и много споделеност.

Благодарим Ви ,мили майки!

http://danielavelcheva2.weebly.com/

1043107210831077108810801103.html

 
ЛЮБИМОТО СЪСТЕЗАНИЕ “SPELLING BEE” ОТНОВО УСПЯ ДА НИ УСМИХНЕ ПДФ Печат Е-мейл

SB junior winnerПърви място за Кристина Енчева от III a клас в състезанието по правопис "Spelling Bee" в категория 1-4 клас, с учител Диана Николова и първо място за Румен Попов от VI б клас вкатегория 5-7 клас, с учител Пламена Кръстева. Почетните втори места заслужиха Даниел Иванов от IV б клас в категория 1-4 клас и Павлина Станчева от V в клас в категория 5-7 клас.

Кристина Енчева ще има възможност да продължи с надпреварата в спелуването на думички на английски език като наш представител в онлайн състезанието Spelling Bee JuniorChallenge в началото на месец май, а Румен Попов и Павлина Станчева ще представят нашето училище на регионалния кръг на състезанието за категория 5-7 клас, което ще се проведе онлайн в края на месец март.

Независимо от нестандартната и изпълнена с много предизвикателства учебна година,СУ "Вичо Грънчаров" не пропусна да се включи и да организира състезанието по правопис на английски език "Spelling Bee+. В непринудена и приятелска атмосфера нашите усърдни пчелички премериха знания и умения. Благодарим на всички ученици за положените усилия, детската спонтанност и радостта, която ни доставиха със своята изява.

Пожелаваме на нашите пчелички - победители и техните учители -Пламена Кръстева, Боряна Кирилова и Диана Николова да бъдат неуморни и все така прилежни, за да могат да се подготвят и за следващата стъпка от това интересно съвместно приключение.

 
С първа награда ПДФ Печат Е-мейл

viber изображение 2021 03 01 21 13 471Отново имаме повод за гордост! С първа награда в раздел "Пано" и първа награда в раздел "Обемна кукла" във II възрастова група 8-12 години са отличени Раховчетата от II "б" клас от СУ "Вичо Грънчаров" в конкурс за иновативна и автентична мартеница, пано и обемна кукла "Бяло и червено", организиран от Читалище "Напредък-1870" град Лясковец и клуб "Млад етнограф" и Педагогически факултет на Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий"

В конкурса участие взеха деца от детските градини и по-малки ученици до 8 годишна възраст, деца от 8 до 12 години и младежи от 12 до 18-годишна възраст от цялата страна. Раховчетата от II "б" клас се включиха в конкурса като изработиха пано и кукла.

viber изображение 2021 03 01 21 13 47Достоверност, автентичност художествената стойност и оригиналност са критериите , по които жури в състав: доц. д-р Георги Георгиев - председател и членове - ръководителят на клуб "Млад Етнограф" Николай Марков, етнографът Мария Бърнева и председателят на читалището-организатор Васил Русев, оценяват изработените от децата произведения.

Поздравяваме нашите млади творци и пожелаваме още успехи!

 
Честита Баба Марта! ПДФ Печат Е-мейл

DSC 0042Честита Баба Марта!

mDSC 0030В дните преди настъпващия месец март учениците от начален етап на СУ "Вичо Грънчаров" и техните учители съчетаха символиката на мартениците с традициите на българската шевица и изработиха с много любов пана, които поставиха в коридорите на училището. Шевиците са с елементи от символа "Дървото на живота", което олицетворява цикличния характер на битието и от композицията "Елбетица", показваща посоките на света и неизменността в кръговрата на живота и природата.

Untitled collage

Шевицата е декоративен елемент в носии, но и наследство, което надхвърля сантименталните чувства и любовта към фолклора. Във всеки бод и нишка са втъкани мъдрост, ритуали, познания и послание. Един знак казва повече от хиляди думи и трябва да умеем да го разчитаме, за да знаем откъде идваме и какво ще оставим на тези след нас. Червеният цвят се свързва с кръвта и продължението на живота. Белият е символ на чистотата и младостта. Зеленият е израз на вечно възраждащия се живот. Жълтият се свързва със слънцето, даряващо светлина.

Мартеницата е един от най-емблематичните и обичани символи на България. Бяло-червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо къде се намират. Пожелаваме Ви честита Баба Марта, здраве и много успехи!

 
Честит 3 март! ПДФ Печат Е-мейл

3 mart2021Дълбок поклон пред българските герои!
Поклон и признателност и пред руските войски, постигнали успеха във войната от 1877-1878 година.
Дълбок поклон и пред онези храбри 30 000 български четници, сражавали се срещу поробителя!

Трети март е кулминация на борбата за свобода. Трети март ни напомня колко силен е българският дух!

Гордост е да си българин!

Пазете честта българска, учете децата и младите хора да почитат бележитите герои от историята ни. Възпитавайте ги в дух на национална гордост и родолюбие!

Честит Национален празник!

линк за предаване:https://youtu.be/tK1aGjIAsHw

Честит празник с първото училищно предаване "Отблизо"
 
Училищна телевизия „ВГ tv“ стартира през февруари. ПДФ Печат Е-мейл

2 1В момента се подготвя пилотното предаване, което ще е посветено на 3 март. Сценарият включва новинарска емисия с акцент националният празник, репортаж от традиционния мартенски базар, който се открива в петък в училището, интервю с директора на Историческия музей в града. Пръв специален гост пък е председателят на Общинския съвет Димитър Николов, който споделя с младите журналисти дългогодишния си опит в сферата на медиите и им дава ценни съвети как да пазят престижа на професията.
"Отблизо" се нарича предаването, което ще бъде излъчено във Фейсбук страницата на СУ "Вичо Грънчаров" на 3 март. Редактор е преподавателят по български език и литература Михаела Антова, оператор и монтажист е началният учител Иван Тодоров, музикалното оформление е поверено на учителя по музика Стефан Печикамъков. Логото на телевизията е дело на учителя по рисуване Валентина Маринова,а разговора с Димитър Николов водят Надежда Стефанова и Дарина Михайлова.Идеята за училищна телевизия се ражда покрай излизането на първия брой на училищния вестник "Репортер". За импровизираното студио, разположено в Актовата зала на СУ "Вичо Грънчаров", с училищни средства са закупени техника, стативи, стойки за микрофони. Репортери от VIII до XII клас основно ще бъдат ангажирани с "ВГ tv", но ще има и двама седмокласници.
На всички, обединени около развитието на училищната телевизия, Димитър Николов пожела успех. Важно е да чувствате пулса на обществото. Един репортер трябва да знае какво се случва на улицата му. В журналистиката се водете не от емоциите, а от фактите, посъветва младите колеги Николов.

 


Страница 3 от 147