ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

НАСЛЕДНИЦИ НА СРЕДНОВЕКОВНА РЯХОВИЦА ПДФ Печат Е-мейл

19 01 Rosi oНа 16 януари 2020 г. беше проведен третия урок по история в музея - "Бит и всекидневие в Горна Оряховица". Гости на инициативата бяха д-р Боянка Димитрова - старши експерт "€žОбществени науки, гражданско образование и религия" в РУО - Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.кмет на Община Горна Оряховица, г-жа Милена Николова - директор дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и образование, международни връзки"€, директорът на СУ "€žВичо Грънчаров" Нели Атанасова, заместник- директора на СУ "€žВичо Грънчаров" Анета Кожухарова, родители и приятели. Инициатива е реализация на спечеления от училището проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" - модул "Културните институции като образователна среда"€, по който си партнират училището и музеят.
Учениците от VI а клас и тяхната учителка по история и цивилизация Росица Петрова представиха един емоционален и добре подготвен урок за бита и всекидневието на горнооряховчани през Средновековието.
Децата проучиха живота, бита и всекидневието и показаха знания, чувства, емоции. Те успяха да се върнат в Средновековието, но и да пресъздадат моменти от ежедневието.
Всички участници бяха облечени с традиционни за нашия регион народни носии. Атмосферата бе допълнена с инвентар от средновековния бит на старите горнооряховчани -ръчно тъкани черги, завивки, облекла, инвентар за изработване на плетива и др. Пламен Пенев и неговото семейство направиха дървени лъжици за урока. С помощта на Десислава Босилкова, Йорданка Петрова, Николай Коеджиков, Юлиян Иринчев, учениците от VI а клас изработиха камина.
Сценичното "€žсемейство" - Виктория Костова, Кристиян Цанев, София Георгиева, Ралица Бончева, Даяна Дебелцова, Виктория Добрева, Силви Пенева, Валентина Георгиева представиха на присъстващите как се приготвя традиционното за региона ястие - горнооряховско гърне. Техните конкуренти в кулинарната надпревара - "€žсъседите" Александра Дойчева, Пламен Пенев, Мартин Христов, Виктория Добрева, Андрея Аврамова показаха как се прави горнооряховски суджук. Александра Дойчева и Даяна Дебелцова, обясниха как са омесили и опекли своята питка "€žСлънце".
Емоционален момент за деца, колеги и гости беше дегустацията на питките и суджука.
Играта на децата бе ръководена с вещина, лекота и финес от Мартин Георгиев.
Не беше пропуснат и казусът "Да се сравни животът на хората през Средновековието с нашия."
Положеният труд получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта.
Поредната проява на проекта беше едно прекрасно общо преживяване!
Огромна благодарност на децата и родителите за тяхната съпричастност, вдъхновение и помощ при подготовката на урока.
Пак заедно ще "€žбъдем в час"с още много изяви на децата от V, VІ клас на СУ "€žВичо Грънчаров"€ в залите на Исторически музей - Горна Оряховица!

https://regnews.net/news/15796784966399/uchenitsi-ot-su-vicho-grancharov-presazdadoha-bita-na-srednovekovna-ryahovitsa

 
Дарение от книги ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 4289С дарение от Анка Тодорова Байнова-Досева започна своята дейност в новата 2020 година училищната библиотека на СУ "Вичо Грънчаров". Байнова дари многотомното издание на Елин Пелин, детска и специализирана литература по изобразително изкуство и история.

С огромно вълнение преподавателката Василка Стоянова разгледа дарената специализирана литература по химия. Идеята за това дарение идва след разговор за положителното отношение на учителите в училището към нейните две деца. Мая Досева е продължила своето образование в Трявна и сега е художник дърворезбар, а Добрил Досев е компютърен специалист. И двамата са получили началния старт в живота в училището.

€"Изключителната роля на библиотеката е важна част от възпитанието и оформянето на децата като интелектуалци"- споделя дарителката.

продължава>
 
Успешна 2020 година! ПДФ Печат Е-мейл

El 2020

 
"Моето коледно чудо" ПДФ Печат Е-мейл

20 12 0090 modifiedТалантливите ученици на СУ "Вичо Грънчаров" са отличени в традиционния конкурс на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тази година той беше под надслов "Моето коледно чудо" и фокусира вниманието на подрастващите върху свързаността на хората и вярата, че Коледният дух на празнично общуване, съпричастност и добротворчество са радост за всички.

Четирима от нашите творци бяха отличени и в двете категории на конкурса.

В раздел "Изобразително изкуство" в най-малката възрастова група Евгения Крусева от III"€žв" клас завоюва трето място, а във втора възрастова група същото отличие получи Светла Александрова от V "а" клас.

В раздел "Литература" в първа възрастова група трето място зае Мартин Илиев от ІV "б" клас, а Ралица Василева от ХІ "€žа" клас зае второ място при най-големите.

Победителите получиха наградите си от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от заместник-кмет Пламен Мадемов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. На церемонията по награждаване на победителите в конкурса присъстваха Румяна Матеева, заместник-председател и Владимир Врангов, секретар на комисията, директори на училища, учители, родители.

В навечерието на Рождество желаем на всички участници и отличени творческо вдъхновение и много награди през Новата година.

https://regnews.net/news/15766819872117/18-detsa-otlichi-obshtina-gorna-oryahovitsa-v-konkursa-moeto-koledno-chudo

 
Коледен концерт ПДФ Печат Е-мейл

21 12 015Коледен концерт - СУ "Вичо Грънчаров ", гр. Горна Оряховица! Празник на таланта, традицията, трудолюбието, добротата и екипността! Браво на всички участници и техните учители!

 
СУ „Вичо Грънчаров“ отбеляза предстоящите празници с коледен концерт ПДФ Печат Е-мейл

19 12 22982809600 nУчители и ученици организираха концерт по случай предстоящите коледни и новогодишни празници. Водещи бяха Наталия Тодорова и Габриел Савов от VII клас. Талантливата Кристина Енчева от I "а" постави началото на "Коледната приказка" с вълнуващи музикални изпълнения, с които е печелила и призови места в музикални национални конкурси.

Своя поздрав към всички гости отправиха и децата от клуб "Религия и ценности" към училището. Те изиграха театрална пиеса, чрез която пренесоха публиката в далечни времена и непознати места за Рождество Христово.

В духа на фолклорната традиция коледарите от 5 "€žа"клас нарекоха за здраве и берекет и поздравиха гостите с две коледарски песни, в съпровод на гайда от Росен Тонев. Децата от IV "€žа"изиграха сженка и разказаха как се кичи дренче.

Завладяващо бе изпълнението на Василена Попхристова от V"€žв", която накара публиката да затаи дъх. Тя изпълни родопска песен в съпров на гайда с г-н Стефан Печикамъков. Фолклорната китка продължи с народните песни представени от вокалната училищна група "Амбитус"и приятелите на фолклора от VI-XII клас с танца "Копаница".

Своя зимен музикален пейзаж "нарисуваха" децата от II и III клас. Те поздравиха гостите с коледни стихотворения и песни. Елица Иванова от III"а"  плени публиката с изпълнинието си на песента "Бяла Коледа".

Ралица Бончева, Александър Тихолов и Даяна Дебелцова вдигнаха настроението с весели и бързи песни. Мажоретният състав при СУ "€žВичо Грънчаров" представи своята танцова композиция и заслужено обра аплодисментите на всички в залата.

Директорът на училището - г-жа Нели Атанасова поздрави всички изпълнители и техните ръководители, ученици и учители, родители и гости. Тя пожела на всички здрава и успешна нова година, а на изпълнителите и техните учители да бъдат все така изпълнени с хъс и творчески идеи. Преслава Георгиева от VII "а" клас закри коледния концерт с емоционално изпълнени на песента "Рождество".

 


Страница 10 от 138