ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН IV КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ VIII КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Доброволците от БМЧК при СУ „Вичо Грънчаров“ отбелязаха Европейския ден на донорството и транспланта ПДФ Печат Е-мейл

19 10 DSC 0036Доброволците от БМЧК при СУ"€žВичо Грънчаров" проведоха информационна кампания във връзка с Европейския ден на донорството и трансплантацията. Министерството на здравеопазването организира разпространение на информационни материали, с цел повишаване осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешки живот.

На 15.10.2020 г. от 13:00 часа, едновременно в 10 български града стартира кампанията.

19 10DSC 0029Младите червенокръстци информираха гражданите на град Горна Оряховица по значими въпроси: "Какво е донорството на органи?", "Какво е трансплантацията?", "€žНа кого помагаме, дарявайки органи?", "€žКолко хора в България чакат за трансплантация на орган?", "Какво означава мозъчна смърт", "€žКак се констатира мозъчна смърт според българското законодателство?" и каква е разликата между "КОМА" и "МОЗЪЧНА СМЪРТ".

Кампанията има за цел да информира, защото информираният човек мисли различно!

 
Млади Археолози ПДФ Печат Е-мейл

1ROSI n"Нашата работа започна на 28.09.2020 г. и продължи до 02.10.2020 г. (четири дни). Бяхме изпълнени с енергия и въодушевление от предстоящото ни приключение на крепостта "Ряховец". Там, ние като доброволци, успяхме да надникнем в един друг свят - този от Средновековието, за който сме учили в училище. Вълнувахме се, защото може би щяхме да надникнем и по-назад във времето, в по-ранни епохи.

Като пристигнахме на обекта, нашите ръководители - археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, ни запознаха с основните методи на работа в археологията. Разказаха ни историята на крепостта "Ряховец+, като стана ясно, че в резултат от проведените през годините разкопки, е установено, че това е един многослоен обект, т. е. животът там започва от III хил. пр. Хр. и продължава до XIII век.

продължава>
 
Международен ден на ненасилието отбелязаха учениците от IV "а" клас ПДФ Печат Е-мейл

1Tanja 4 o3 октомври - Международен ден на ненасилието отбелязаха учениците от IV "а"клас при СУ "Вичо Грънчаров" Четвъртокласниците проведоха разговор с педагогическия съветник и класния си ръководител Татяна Георгиева на тема "Насилието не е решение!". Обсъдиха видовете насилие и обърнаха особено внимание на кибертормоза и начините за справяне с този проблем. Учениците изработиха постер, играха на различни игри и дадоха добри примери как да бъдат толерантни, съпричастни и добронамерени, защото "днес е нужно не просто да споделяме философията за недопускане на насилие, а по-скоро да гарантираме, че то е неразделна част от нашето мислене".

продължава>
 
Сред най-добрите математици на България ПДФ Печат Е-мейл

ЗЛАТЕН И БРОНЗОВ МЕДАЛ ОТ ФИНАЛ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР "€žМАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ"ЗАВОЮВАХА УЧЕНИЦИ ОТ СУ "€žВИЧО ГРЪНЧАРОВ"

1 matСред най-добрите математици на България са Кристина Енчева от втори "€žа" клас и Ивона Русева от първи клас "б"от СУ "Вичо Грънчаров", които се представиха блестящо училището и града ни на финала на седмото издание на международния турнир "€žМатематика без граници".

Лазурният бряг на Несебър посрещна 690 участници от България, а 930 участници от 18 държави се състезаваха в родните си страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, Виетнам, Естония, Казахстан, Киргизстан, Северна Македония, Малта, Нигерия, Русия, Румъния, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан, Украйна и Филипините.

Кристина Енчева, затвърди резултатите си от предходните два кръга- есен 2019 и зима 2020 - два златни медала. С резултат 34 точки Криси се включи в топ 4 от състезаващите се на финала 154 български ученици от втори клас. Пред нея се наредиха финалисти с 38 т. /едно дете/, 36 т. /две деца/ и 35 т. /1 дете/.

2matИвона Русева завоюва бронзов медал, състезавайки се със 128 първокласници. Представители от област Велико Търново са само 3 деца от първи клас.

Горди сме, че златният медал на Криси отново е единствен в област Велико Търново за учениците от втори клас, а бронзовият медал на Ивона - единствен в областта за първокласниците.

Поздравления за децата, техните учители и родители. Желаем им още много, много успехи през новата учебна година!

 
Първо място във втора възрастова група ПДФ Печат Е-мейл

2 Todor1Първо място във втора възрастова група бе присъдено на шестокласника Тодор Петров от Средно училище "Вичо Грънчаров" гр. Горна Оряховица на Международния конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата" . Ученикът успешно премина областния етап от конкурса, след което отличената творба ще продължи да се състезава на национално ниво. Награждаването се състоя в Областната управа на гр. Велико Търново, а наградите връчиха областният управител проф. д-р Любомира Попова и представители на РДПБЗ, гр. Велико Търново. Тема "€žС очите си видях бедата" вдъхнови много талантливи деца от различни възрастови групи. Експозицията на отличените творби ще бъде изложена в Регионалната библиотека на гр. Велико Търново, преди да премине към следващия кръг.

Върху конкурсната си творба Тодор Петров работи под ръководството на своята учителка Валентина Маринова по време на дистанционното обучение през изминалата учебна година. Работата от разстояние не попречи на шестокласника да разгърне таланта си и да отправи своето послание чрез изкуството. Екипът на училището желае още много постижения на Тодор Петров и на неговата ръководителка, г-жа Валентина Маринова.

https://regnews.net/news/16015345009807/todor-petrov-ot-su-vicho-grancharov-be-otlichen-v-konkursa-s-ochite-si-vidyah-bedata

 
Деветата Национална конференция „Насърчаване на грамотността и четенето“ ПДФ Печат Е-мейл

11 2 nСУ "Вичо Грънчаров"се включва в Национална конференция за насърчаване на грамотността и четенето сред младите хора, организирана от Център за развитие на човешките ресурси, гр.София. Училището е и единствен представител на Конференцията за Община Горна Оряховица.

В ролята си на Национална агенция по Програмата "Еразъм+", на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център, Национален Европас център, Евродеск България, Евридика България и ECVET България, ЦРЧР обявява конкурс на тема "Споделеното четене". Конкурсът е насочен към училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, центрове за подкрепа на приобщаващото образование, както и към учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са я засегнали по един или друг начин в работата си.

За втора поредна година представител на СУ "Вичо Грънчаров" е г-жа Михаела Антова, учител по български език и литература. След участие в конкурс тя получава правото да се включи в Националната конференция. В рамките на четири дни участници от цялата страна, заедно с университетски преподаватели и eTwinning посланици споделят добри практики, насърчаващи четенето. Поради наложилата се извънредна ситуация в страната мероприятията ще се проведат онлайн.

"Темата на тазгодишнито издание на Конференцията е подходяща, тъй като в рамките на няколко месеца се наложи да общуваме с учениците в електронна среда. "Споделеното четене" е подходяща и ползотворна практика във виртуалното пространство. Чрез "споделяне" учениците не само обменят информация за нещо, а и общуват пълноценно, учат се да си помагат и да бъдат полезни на другите. С помощта на книгата децата повишават не само четивната си грамотност, а разширяват и светогледа си. Поради тази причина трябва да ги насърчаваме да четат", споделя г-жа Антова. Това я мотивира да търси различни подходи в работата си, чрез които да помага на подрастващите да осъзнаят важността на четенето и да преоткриват силата на книгите.

 


Страница 10 от 147