ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Киберскаути на СУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

11skauti nСУ "€žВичо Грънчаров" -Горна Оряховица също може да се похвали със свои киберскаути, след като 37 ученика преминаха през двудневно обучение на 30 септември и 1 октомври 2019 г.. Учениците се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване и реакция при онлайн проблеми и бяха подготвени да изпълняват новата си роля на киберскаути.

През първия ден от обучението, чрез интерактивни методи, децата се запознаха с опасностите в Мрежата (както с техническите - вируси, "хакнат профил", как да се направи силна парола, настройки за поверителност в социалните мрежи, така и с тези, свързани с комуникацията онлайн - как да разберат дали онзи, който се свързва с тях, е този, за когото се представя, как да се предпазват от педофили). Петокласниците научиха и подходящите начини за спрявяне в проблемни ситуации в мрежата и към кого могат да се обърнат за помощ и съвет. Учениците се запознаха и с основните начини за оценка на информация онлайн и за разпознаване на фалшиви новини.

През втория ден от обучението петокласниците бяха подготвени да изпълняват трите основни роли на киберскаута: да бъде за пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветва връстниците си при проблеми в мрежата и да организира публични дейности, чрез които да информира повече връстници за опасностите в мрежата и начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми. Сертифицираните киберскаути получиха правото да формират киберскаутски отряди, които да планират и проведат такива дейности, с които да се включат в националното състезание между киберскаутите от различни населени места, преминали обучението .

Отличителният белег са специалните ключодържатели на участвалите в обучението ученици.

Успоредно с обучението на децата се проведе и обучение на 22 учители от СУ "Вичо Грънчаров" по темата за рисковете в Мрежата, начините за превенция и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата. Те бяха запознати с основните принципи и цели на обучителната програма "Киберскаут", така че да могат да подкрепят своите ученици в подготовката и провеждането на дейност, насочена към техни връстници, за участие в националното състезание.

Учители и ученици получиха и сертификати.

Успешната програма "€žКиберскаут" се провежда вече за четвърта година с подкрепата на Теленор България.

 
С ателие № 9 - „Първа помощ”, бе нашето участие в осмото издание на ФАМИЛАТЛОН ПДФ Печат Е-мейл

20190928 102304Доброволците от Български младежки червен кръст при СУ "Вичо Грънчаров"€ взеха участие в осмото издание на празника на знанието, забавлението и спорта ФАМИЛАТЛОН. В ателие № 9 - "Първа помощ"€, младите червенокръстци представиха усвояването на основни познания и умения при оказването на първа долекарска помощ по нестандартен, забавен и достъпен за малките участници начин. Костадин Василев представи образователна игра "Отговор на въпросите с четирите К, или позвъняване на 112". Мартина Йорданова ги въведе в действията на "Спасителната верига"€, а Росиана Токмакчиева ги обучи да разпознават трите степени на изгаряне чрез играта "€žРазпознай и подреди текста и степента според картинката"€. Практическите демонстрации и обучения извършиха Цветелина Савова, Ивелин Атанасов и Християн Хинков.

 
Седмицата на действие за природата и мира ПДФ Печат Е-мейл

statia 3 2 nС голям интерес учениците от вторите и третите класове на СУ "Вичо Грънчаров" се включиха в редица инициативи за отбелязване Седмицата на действие за природата и мира (21 -25 септември). Желанието за спокоен живот, приятелство и солидарност между народите и съхраняване на прекрасната природа са основните обединяващи ги идеи и призив за действие в името на запазването на мира и живота на Земята. Заедно със своите учители - Ваня Недкова, Анка Йовчева, Татяна Георгиева, Милена Стоева, Мариета Панева и медицинското лице - Жанета Кулова "Николаева дискутираха по добре позната, но много актуална тема - "Здраве и добруване на всички във всички възрасти". С презентация ,провокативни въпроси и интересни игри, в актовата зала на училището, организаторите показаха на порасналите малчугани за начините и действията да бъдат здрави, как да създават приятелства, да проявяват толерантност и инициативност, за да се чувстват щастливи и полезни. 3 statia2255744 nИнициативата завърши с призива "€žДа живеем в всеобщ мир в целия свят". Учители и ученици се обединиха около идеята"€žда работим за опазването на природата на планетата и да бъдем отговорни за състоянието на околната среда около нас."

 
Европейски ден без загинали на пътя ПДФ Печат Е-мейл

Европейски ден без загинали на 1 statia snimka kolela n - 26.09.2019 г. отбелязаха ученици и учители от СУ,,Вичо Грънчаров". В атрактивно състезание по майсторско колоездене участваха пет отбора, от които четири от седмокласници и един отбор от деветокласници. Събитието се проведе по предварително изготвен Регламент, съобразен с правилата за безопасно движение по пътищата за велосипедистите, като най - уязвима група участници в движението. Съдийството по постовете бе проведено с голямо желание от ученици от училището. След оспорвана битка, категорични победители с 0 наказателни точки в дисциплините , стана отборът на дамите от VII а клас. За първите места бяха раздадени награди. Състезанието предизвика интерес сред малки и големи и приключи с обещание да стане традиция за всяка учебна година.

Благодараност за организаторите - г-жа Еленка Йотова, г-н Ивайло Караиванов и г-н Стефан Печикамъков.

Поздравления за всички участници!

 
Благодарност за участията на отряда ПДФ Печат Е-мейл

2 statiaIMG 4194

Приятна изненада днес имаха момчетата и момичетата от VII ученически гвардейски отряд при СУ "Вичо Грънчаров". Г-жа Йорданка Кушева и г-жа Румяна Матеева, представители на МКБППМН изразиха благодарност за участията на отряда в тържествените ритуали и общински инициативи. Вкусни торти, красиви букети и искрени благодарности получиха младежите за това, че са истински българи, пример за подражание и вече една от емблемите на град Горна Оряховица. От името на гвардейците командирката на отряда Кристина Илиева благодари за съдействието и подкрепата в общите мероприятия.

 
ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА ЕКИПА НА СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПДФ Печат Е-мейл

myzeiНашето училище е едно от четирите училища от област Велико Търново и единствено от Горна Оряховица, одобрено за участие в Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул "Културните институции като образователна среда" - 2019. Ученици от V, VI и VIIклас и техните учители - Росица Петрова, Михаела Антова, Пепа Колева и Евдокия Карагеоргиева ще реализират дейности в извънучилищна среда, които са алтернатива на "€žтрадиционните" уроци. Проектът ще се осъществява съвместно с Исторически музей гр. Горна Оряховица, с което се разширява образователната среда. Основните активности ще са изработване на концепция за създаването на образователна игра в музея - "Интерактивен пъзел за музейни експонати", участие в театрални възстановки на исторически събития от родния край, изработване на макети, създаване на училищна музейна експозиция, анализиране на артефактите от постоянната експозиция в музея и проучване на родния бит, разработване на съчинения и есета.

 


Страница 8 от 130