ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Фолклорен календар – „Магията на Еньовден“ ПДФ Печат Е-мейл

11 muzei IMG 9217На 13.02.2020г. се проведе поредната съвместна изява на СУ ,,Вичо Грънчаров$"€ и Исторически музей град Горна Оряховица по Национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда -€ Модул ,,Културните институции като образователна среда"€. Гости на инициативата бяха Аделина Николова - експерт по български език и литература в РУО - Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.кмет на Община Горна Оряховица, г-жа Нели Атанасова- директор на СУ,,Вичо Грънчаров"€ учители от Велико Търново , колеги, родители и приятели.

Урокът бе посветен на фолклорния традиционен календар. Той започна с космическата песен ,,Излел Дельо хайдутин€, в изпълнение на талантливата Ивета Попхристова. Учениците от Vв клас, с преподавател по български език и литература Пепа Колева, представиха презентации за есенните, зимните и пролетните празници. Акцент в урока бе пресъздаване на Еньовден – един от най-красивите и щедри празници, скътал в душата на хората почитта към природата и нейната чудодейна сила. Залата на Историческия музей се изпълни със звуци, светлина и цветни венци, вплели магията на билките.

В своето приветствие г-жа Аделина Николова благодари на учениците за огромното желание да се представят най-добре и за пламъка в техните очи. Тя пожела този пламък никога да не угасва, защото без него те ще бъдат като дърво без корени.

Участниците бяха поздравени и от директора на училището.

Ентусиазмът получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта. Поредната проява на проекта беше едно незабравимо преживяване!

Огромна благодарност за труда на децата и подкрепата на родителите.111 Pokana Vb1264 n

 
ГРИПНА ВАКАНЦИЯ – НЕУЧЕБНИ ДНИ ОТ 29.01.2020 Г. ДО 07.02.2020 Г. ПДФ Печат Е-мейл

Уважаеми родители,

Съгласно Заповед №РД09-213/28.01.2020 г. на министъра на образованието и науката и заповед РД09-475 от 28.01.2020 г.на директора на училището, учебният процес се прекратява от 29.01.2020 г. до 07.02.2020 г. за учениците от СУ "Вичо Грънчаров"- Горна Оряховица

 
Клуб по интереси ,,Българският език- лесен и интересен” ПДФ Печат Е-мейл

27 01 IMG 20200122 172613Публична изява на Клуб по интереси ,,Българският език- лесен и интересен" с ръководител Пепа Колева, посветена на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Поля Александрова представи презентация за живота и творчеството на поета. Ученици от VIIа и VIIб клас рецитираха стихотворения, посветени на прекрасната българска природа, на красотата и силата на родното слово. Звучаха откъси от цикъла,, Епопея на забравените и пътеписи.

 
Дарение от книги ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 4289С дарение от Анка Тодорова Байнова-Досева започна своята дейност в новата 2020 година училищната библиотека на СУ "Вичо Грънчаров". Байнова дари многотомното издание на Елин Пелин, детска и специализирана литература по изобразително изкуство и история.

С огромно вълнение преподавателката Василка Стоянова разгледа дарената специализирана литература по химия. Идеята за това дарение идва след разговор за положителното отношение на учителите в училището към нейните две деца. Мая Досева е продължила своето образование в Трявна и сега е художник дърворезбар, а Добрил Досев е компютърен специалист. И двамата са получили началния старт в живота в училището.

€"Изключителната роля на библиотеката е важна част от възпитанието и оформянето на децата като интелектуалци"- споделя дарителката.

продължава>
 
НАСЛЕДНИЦИ НА СРЕДНОВЕКОВНА РЯХОВИЦА ПДФ Печат Е-мейл

19 01 Rosi oНа 16 януари 2020 г. беше проведен третия урок по история в музея - "Бит и всекидневие в Горна Оряховица". Гости на инициативата бяха д-р Боянка Димитрова - старши експерт "€žОбществени науки, гражданско образование и религия" в РУО - Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.кмет на Община Горна Оряховица, г-жа Милена Николова - директор дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и образование, международни връзки"€, директорът на СУ "€žВичо Грънчаров" Нели Атанасова, заместник- директора на СУ "€žВичо Грънчаров" Анета Кожухарова, родители и приятели. Инициатива е реализация на спечеления от училището проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" - модул "Културните институции като образователна среда"€, по който си партнират училището и музеят.
Учениците от VI а клас и тяхната учителка по история и цивилизация Росица Петрова представиха един емоционален и добре подготвен урок за бита и всекидневието на горнооряховчани през Средновековието.
Децата проучиха живота, бита и всекидневието и показаха знания, чувства, емоции. Те успяха да се върнат в Средновековието, но и да пресъздадат моменти от ежедневието.
Всички участници бяха облечени с традиционни за нашия регион народни носии. Атмосферата бе допълнена с инвентар от средновековния бит на старите горнооряховчани -ръчно тъкани черги, завивки, облекла, инвентар за изработване на плетива и др. Пламен Пенев и неговото семейство направиха дървени лъжици за урока. С помощта на Десислава Босилкова, Йорданка Петрова, Николай Коеджиков, Юлиян Иринчев, учениците от VI а клас изработиха камина.
Сценичното "€žсемейство" - Виктория Костова, Кристиян Цанев, София Георгиева, Ралица Бончева, Даяна Дебелцова, Виктория Добрева, Силви Пенева, Валентина Георгиева представиха на присъстващите как се приготвя традиционното за региона ястие - горнооряховско гърне. Техните конкуренти в кулинарната надпревара - "€žсъседите" Александра Дойчева, Пламен Пенев, Мартин Христов, Виктория Добрева, Андрея Аврамова показаха как се прави горнооряховски суджук. Александра Дойчева и Даяна Дебелцова, обясниха как са омесили и опекли своята питка "€žСлънце".
Емоционален момент за деца, колеги и гости беше дегустацията на питките и суджука.
Играта на децата бе ръководена с вещина, лекота и финес от Мартин Георгиев.
Не беше пропуснат и казусът "Да се сравни животът на хората през Средновековието с нашия."
Положеният труд получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта.
Поредната проява на проекта беше едно прекрасно общо преживяване!
Огромна благодарност на децата и родителите за тяхната съпричастност, вдъхновение и помощ при подготовката на урока.
Пак заедно ще "€žбъдем в час"с още много изяви на децата от V, VІ клас на СУ "€žВичо Грънчаров"€ в залите на Исторически музей - Горна Оряховица!

https://regnews.net/news/15796784966399/uchenitsi-ot-su-vicho-grancharov-presazdadoha-bita-na-srednovekovna-ryahovitsa

 
Успешна 2020 година! ПДФ Печат Е-мейл

El 2020

 


Страница 8 от 137