ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС >>>> Прием първи клас <<<< ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС >>>> Прием след завършен 4 клас <<<< ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 4 КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Вярваме в доброто ПДФ Печат Е-мейл

1 snimka vestiteli na dobrotoЗа поредна година учениците от СУ "Вичо Грънчаров"€ показаха, че традициите са живи и се предават от поколение към поколение, че доброто сторено от сърце и милосърдие, да черпиш знание от извора и да ги предаваш на връстниците си е безценно.

Нашите връстници реализираха много доброволчески инициативи, участваха във мисии на добротворчество и милосърдие, обучаваха връстниците си чрез подхода "връстници обучават връстници".

Единствени във областта работиха по програмата на Български дарителски форум -"Научи се да даряваш"€, в която чрез извънкласни дейности формираха своята гражданска позиция на доброволци. Съвместно с БЧК Велико Търново осъществяваха хуманитарни дейности -три поредни години реализираха "Нашата коледа" и радваха деца и семейства в риск. Участваха в инициативите на МОБАЛ "Д-р. Стефан Черкезов" и националната агенция за трансплантация в информационните кампании - "Частица от теб може да бъде за някого целия свят"€.

Участваха във обучение по първа долекарска помощ в МОБАЛ "Д-р. Стефан Черкезов" Велико Търново и ВМА София. Знанията предадоха чрез подхода "€žвръстници обучават връстници" във часовете на класа. Проведоха обучение на учителския колектив при СУ "€žВичо Грънчаров" на тема:"Ситуация на "€žгълтане" на езика".

Организираха съвместно с община Горна Оряховица и Дирекция за Социално подпомагане Горна Оряховица благотворителен концерт. Събраните средства дариха за лечение на наш съгражданин.

БМЧК при СУ "Вичо Грънчаров" взе участие в проиграването на общинския план за реагиране на извънредни ситуации - в учението РАХОВЕЦ.

Членове на БМЧК са и част от отбора на града "Млад огнеборец".

По инициатива на Десислава Георгиева, Невелин Недев, Пламена Лъчезарова от 12 а клас в СУ "€žВичо Грънчаров" се проведоха традиционният коледен базар и благотворителен мартенски базар "€žДа дарим надежда и добро"€. В инициативата се включиха всички ученици от І до ХІІ клас. С коледни картички, играчки и картини, изработени ръчно мартенички, и домашно приготвени сладки участваха ученици от почти всички класове.

Отворихме сърцата си за да дарим надежда и добрина. Ние вярваме в добрите дела. Достойните постъпки на нашите ученици, промененият им начин на позитивно мислене и активната им гражданска позиция ги издигат като "€žВестители на доброто".

Огромна благодарност на всички съхранили доброто и милосърдието в сърцата си.

 
СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО ПДФ Печат Е-мейл

1481 thumb 589x237Учениците от Х "а" клас на СУ "Вичо Грънчаров"€ се включиха в Световната седмица на предприемачеството, която през 2018 г. се провежда в периода 12-18 ноември и е организирана от Джуниър Ачийвмънт България.

Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките на седмицата се организират разнообразни събития, които насърчават младите хора да генерират нови идеи и решения на съществуващи проблеми.

Нашите ученици избраха да участват в конкурс за презентация на тема "Професии на бъдещето"€. Това беше отлична възможност да демонстрират познания, креативност и умения в областта на различни науки, представяйки ни своята визия за бъдещето на света.

Презентациите в конкурсната програма бяха на много високо ниво. Всеки от участниците представи своя поглед напред за бъдещето, запознавайки ни с нови технологии и професии, които тепърва ще се развиват и налагат в световен мащаб. И ако за работата на инженера на изкуствен интелект, архитекта на дигитално съдържание, експерта по слънчеви технологии или по виртуална сигурност вече имаме някаква представа, то малцина все още знаят какво се крие зад професии като телехирург, предсмъртен терапевт, носталгист, боклучен дизайнер или риуайлдар.

Представянето пред публиката донесе много вълнуващи моменти. Журито беше изключително затруднено при определянето на призовите места. Първо място зае Милко Кирилов, на второ място беше отличен Тодор Петров, а трето място зае екипът на Дилян Тодоров и Георги Георгиев.
Участниците в събитието получиха грамоти за своето представяне.
Благодарим на всички включили се в инициативата Световна седмица на предприемачеството 2018 година и им пожелаваме много успехи.

http://regnews.net/bg/konkurs-za-profesii-na-badeshteto-organiziraha-v-su-vicho-grancharov/#.W_T2UDgzbcs

 
Един незабравим урок по музика в 3-ти „в” клас ПДФ Печат Е-мейл

1 mizikaРазличен, нетрадиционен и вълнуващ час по музика бе проведен с учениците от III "в"€ клас от СУ "Вичо Грънчаров". Учителят по музика в училището -Стефан Печикамъков, който е и професионален изпълнител на кавал, и гост-музикантът - Иван Кълчишков, представиха чрез "жива"€ презентация музикалният инструмент акордеон.

Малките ученици бяха впечатлени от историята на акордеона и с нескрит интерес посрещнаха увлекателния разказ на г-н Кълчишков - възпитаник на СУ Вичо Грънчаров и един от най-талантливите и доказали се изпълнители 1 2mucikaна този музикален инструмент в България.

Най-силна емоционална реакция предизвика народната песен "Седнало е Джоре"€, която децата изпълниха заедно с музикантите. Третокласниците споделиха със своя учител по музика, че това е една от любимите им български народни песни.

Възприета бе идеята за бъдещи съвместни срещи между учениците в СУ "€žВичо Грънчаров" и изявени изпълнители в областта на музиката.

Според г-н Печикамъков в уроците по музика е нужен живият контакт с изпълнителя и досегът с музикалния инструмент, за да се постигне емоционално въздействие и приобщаване към музикалното изкуство. Този начин на работа би допринесъл за провокирането на едно по-активно, творческо присъствие в часа и формиране на естетически вкус към музикалната култура.

http://regnews.net/bg/drugi-novini/

 
Здравна просвета и възпитание ПДФ Печат Е-мейл

1 ganetaIMG 20181109 113202Здравословното състояние на ученици в съвременните общества е изправено пред ред предизвикателства. Необходима е единна стратегия за възпитаване на полезни навици за хигиена, пълноценно хранене, хармоничен дневен режим, спортуване и закаляване, общуване с природата, както и усилия, насочени към здравна просвета и запознаване на учениците с опасните въздействия на психоактивните вещества.

Поради двоякия характер на здравето като продукт на личната и социалната дейност, за осъществяване на ефективно здравно възпитание е нужна подкрепата и сътрудничеството на обществото, за да се формират у подрастващите навици и умения за личен избор и утвърждаване на здравословния подход като устойчив жизнен стереотип. С тази нелека задача за учениците от СУ "Вичо Грънчаров" се е нагърбила заедно с класните ръководители медицинското лице Жанета Николаева. Последните два месеца под надслов "Здрави деца в здрави семейства" се проведоха много беседи, дискусии и презентации. Темите се съобразяваха с възрастовата група на учениците: "Лична хигиена", "Здравословно хранене", "Захарният диабет не е присъда, а здравословен начин на живот", "Тютюнопушене и здраве" . Особен интерес предизвика гост лектора д-р Ралица Банова - педиатър-специалист от детско отделение- МБАЛ "€žСв. Иван Рилски". Срещата провокира много въпроси, на които лекарката отговори изчерпателно. По повод 15 ноември международен ден без тютюнопушенето учениците от първи до седми клас участват и в областен конкурс обявен от РЗИ Велико Търново, за изработване на подложки за чаши на тема "С аромат на кафе или чай, но без цигара". И това е само началото на една сложна, но полезна дейност в името на децата и тяхното здраве. Нетрадиционната дейност в посока здравно възпитание спомага за формиране на здравна култура, основана на определени знания, убеждения, мотивация, придобити навици и поведенчески модели. То е съвкупност от целенасочени педагогически въздействия, чрез които учениците първо се информират за ползите и рисковете от определени поведенчески модел и отделно действие (знания), изграждат нови убеждения и навици, и на базата на повишената мотивация променят поведенческия си статус.

Съвременното училище трябва да бъде средище за възпитаване на физически и психически здрави деца, способни да посрещнат адекватно предизвикателствата на 21 век.

 
Конкурс за детска рисунка на тема „Внимавай на пътя! ПДФ Печат Е-мейл

Сигурността на движението по пътищата зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него

1 2 nС резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията "Мир на пътя" поставя началото на традицията.Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата Необходимо е да си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти.

Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

В тази връзка в СУ "Вичо Грънчаров" се проведеконкурс за детска рисунка на тема:"Внимавай на пътя!"

 
Успех за нашите момчета на ученическите игри по тенис на маса ! ПДФ Печат Е-мейл

received 2159707814242014След трудна битка с ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" нашите момчета се класираха на финал където се изправиха срещу СУ "Георги Измирлиев".

На финала в оспорвана битка се класираха на второ място, като представянето на Юлиан Иринчев беше разплакващо добро срещу първата ракета на противниковия отбор .

Второ място за младите тенисисти на СУ "Вичо Грънчаров"

Пожелаваме им още победи и за напред.

 


Страница 5 от 107