ПРИЕМ ПЪРВИ КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН IV КЛАС ------------------------------------------ ПРИЕМ VIII КЛАС
Начало
СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица

Национална стратегия за финансова грамотност ПДФ Печат Е-мейл

Finansovas

Обществено обсъждане на Национална стратегия за финансова грамотност на Република България и План за действие (2021-2025 г.) към нея

Стратегията цели да подобри знанията и уменията на българина за краткосрочно управление на личните финанси, както и да информира относно финансовите услуги и продукти у нас.

Сред останалите цели са по-добри умения и знания за справяне с риска и изграждане на финансова устойчивост, умело използване на финансови услуги и продукти, по-добра информираност относно правата и задълженията на потребителите на финансови услуги и механизмите за защита правата на потребителите. "За да са ефективни, политиките и интервенциите в областта на финансовата грамотност, те трябва да са систематични, мащабни, устойчиви и ориентирани към резултати", посочват експертите в проекта на стратегията. Затова и към всеки един от приортетите има изведени мерки, които съдържат описание на дейността, целеви групи, индикатори за изпълнение, отговорни институции и организации, както и график за нейното изпълнение.

Attachments:
Download this file (21-01-писмо-1102-2 от МОН.pdf)Pismo MON132 Kb21.01.2021 11:03
 
Проектно-ориентираното обучение ПДФ Печат Е-мейл

Рая Раева 4 а клас СУ Вичо ГрънчаровГорна ОряховицаВ СУ "Вичо Грънчаров" град Горна Оряховица учениците от IV "а" клас с класен ръководител Татяна Георгиева се превръщат в активни и творчески представящи се личности. В променената вече училищна реалност ролята им като пасивни наблюдатели, вече не е приемлива. Сега те са търсещи, интерпретиращи получената им информация от учебниците и различните онлайн приложения, конструктивни и практически насочени. Водещата доскоро роля на учителя като безпрекословен авторитет с навлизането на всички информационни технологии се промени в менторска по своята същност и консултираща. Такова обучение предполага използването от учителите по всички предмети на интерактивни и иновативни методи.

Проектно-ориентираното обучение е най-достъпният интерактивен метод за учениците от начален етап,който трябва да се въвежда още от първи клас планирано, системно да се доразвиват уменията на учениците през целия период на обучение и разбира се дозирано и с мярка. Малките ученици работят в екип като разчитат основно на помощ от учителя и своите родители. Те решават важни за тяхното обучение въпроси, практически задачи с указания, които са интердисциплинарни и са базирани на учебната програма. Учениците в процеса на работа влагат мислене, проявяват своето творчество, развиват уменията си за решаване на проблеми, развиват ораторските си способности, представяйки проекта, умения за планиране , разпределяне на отделни модули, работа в екип със своите съученици в сътрудничество, комуникационни умения, социални умения, рефлексия (способност за самооценка и самопознание) и т.н. Крайният продукт се презентира от учениците под вид на лапбук, макет, схема, смислова карта, рисунка, книжка, дневник и др. пред своите съученици и родители.
Възможностите на технологиите се използват в широк аспект.

Учениците на г-жа Георгиева от първи клас започнаха обучението си за работа по проекти. Началото бе с проекта "Приключенията на Франклин"по български език и литература, математика и околен свят с цел да засилят своя интерес към четенето с разбиране, да усъвършенстват технически личната си четивна техника, да разширят познанията си за света на земноводните. Всеки от тях прочете различна книжка от поредицата, преразказа част от нея, разказва и изказва свое мнение за героя, рисува го в ситуация по своя представа, съчинява математически задачи, събира факти и твърдения за живота на костенурките в природата и накрая открива и снима костенурка в нейната естествена природна среда. Във втори клас интересът бе насочен към образа на лисичката като литературен образ, митологично животно и тотем в приказки, легенди, митове и стихове от цял свят. Направените, с много старание, креативност и любов и с помощта на родители, лапбуци бяха като малки интерактивни книжки -игра с различни приказки за лисичето, пъзели с тях, игри, гатанки , разкази в картинки, любопитни факти и фотонаходки. Изработването им бе в продължение на месец ,а резултатите дълго забавляваха децата и ги заредиха емоционално. Лека-полека и презентирането им пред други ученици вече бе забавление и тренинг за бъдещите майстори на ораторското изкуство. Трети клас темата също бе предизвикателна и провакативна. Вълненията бяха насочени към световноизвесни предприемачи, новатори, изобретатели, учени, спортисти и техния личен и професионален път към славата и успеха. Имена като Стив Джобс, Мария Кюри, Уолт Дисни, Никола Тесла, Рей Крок, Марадона, Хенри Форд, Кейт Хъдзън, Коко Шанел и др. разшириха мирогледа и познанията на децата за света като цяло. Избраната от тях личност бе представена с нейните възгледи за света, пътят на постигнатия успех и житейската съдба на новаторите.

https://regnews.net/news/16105231352658/chetvartoklasnitsi-ot-su-vicho-grancharov-uchastvat-v-natsionalniya-konkurs-kosmonavtika-2021

 
Спечелен проект “STEM изследователи - в нас е бъдещето" ПДФ Печат Е-мейл
12 103D1 View 5 виртуално ученеСУ "Вичо Грънчаров" - спечелен проект "STEM изследователи - в нас е бъдещето". Обща стойност на проекта -221 000,00 лв., от които 198 900,00 лв. финансирани от МОН и 22 100,00 лв. от училището.
Центърът ще обезпечи среда, която да се ползва в общообразователната и профилираната подготовка, като цялостният проект е комбинация от нова учебна среда, учебно съдържание и практически и приложни методи на преподаване. STEM центърът представлява интегрирана съвкупност от две лаборатории - лаборатория за виртуално STEM обучение чрез практика и химическа лаборатория за изследвания.
 
Училищен вестник „Репортер“ ПДФ Печат Е-мейл

11koleda111Излезе първият брой на училищния вестник "Репортер" към СУ "Вичо Грънчаров". Изданието е дело на учениците от Клуб по интереси по български език и литература "Пъстър свят", с ръководител Михаела Антова.Тук е,линк към вестника.

Към първия брой на електронното издание има и специална притурка " Приложение "Коледна работилница". Публикуваните коледни стихотворения, гатанки и рисунки са създадени от ученици от 1 до 7 клас, под ръководството на техните класни ръководители. Приложението е специален поздрав от учениците и техните учители към читателите на вестник "Репортер".

Светли празници!

 
Заповед РД09-3610 от 31-12-2020 г. ПДФ Печат Е-мейл

Организиране на обучението на учениците от 5 до 12 клас от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии

Attachments:
Download this file (CCF18122020.pdf)Заповед от МОН1575 Kb 2.01.2021 18:32
 
Второ място и две поощрителни награди ПДФ Печат Е-мейл

131938915 1050348408800683 3507444942431815508 nУченици от СУ "€žВичо Грънчаров" с отличия от Националния конкурс за проза и поезия "€žЯна Язова " Христо Смирненски"

Второ място и две поощрителни награди завоюваха ученици от СУ "€žВичо Грънчаров" в Националния конкурс "€žЯна Язова - Христо Смирненски", организиран от Община Сухиндол.

Шестокласничката Ивана Николoва впечатли журито със своя разказ и е наградена с Второ място в раздел Проза. Една действителна благородна постъпка вдъхновява талантливата Ивана да предаде и на другите идеята за съществуващото добро. Така се ражда разказът "Молитва", който стана и разказ победител.

131931300 186881873113752 5722275894007323797 nДве поощрителни награди са другите отличия за възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров" в Националния конкурс "Яна Язова - Христо Смирненски". Двете наградени творби са разказът "€žЗавръщане" на седмокласничката Виктория Костова и приказката "€žСинята лисица" на шестокласничката Даника Георгиева.

Пожелаваме здраве и още творческо вдъхновение на нашите ученици! Гордеем се с Вас и успехите Ви!

 


Страница 5 от 147